Кои са най-добрите сезонни трендове за октомври?

Сезонни сделки

Как се представиха сезонните сделки през септември?

В началото на месец септември описахме кои са най-силните сезонни тенденции за месеца и след като той приключи е добре да видим какви са резултатите от сделки базирани на тези трендове.

Представянето изглежда сравнително добре особено ако погледнем основните числа. Ето ги и тях:

1. Слабост на петрола в края на годината.

Тук е важно да отбележим , че по принцип септември по-скоро сезонно изглежда като неутрален месец за петрола, отколкото негативен. Но има силни доказателства, че именно от тук започва слабостта на “черното злато”, която често продължава до края на годината.

И така, въпреки атаките в Саудитска Арабия петролът тип WTI падна с $0,70 през септември, което е малко повече от 1%, докато Brent все пак успя да запази част от преднината си, породена от атаките и завърши месеца с ръст от $0,46.

Това, което можеше да се избере като стратегия за търговия с петрол през септември бе да се продаде всяко рали в цените на “черното злато”. И това щеше да означава печалба за всеки, който е продал след 15%-овия скок в цените след атаките в Саудитска Арабия.

Сезонно представяне на петрола
Източник: Forexlive.com

2. Слабост при акциите, особено канадските.

Ето тук вече може да се отбележи пропуск. Сезонната тенденция подсказваше за слабост на фондовите пазари, особено на канадския, но това не се случи. S&P500 премина през месеца с 1,8% печалба, а TSX нарасна с 1,2%, след като удари рекордна стойност в средата на месеца. Септември определено е сезонно най-лошият месец за канадските акции, но не и този път. Може би ще е октомври?

Двигателят тук бяха добрите новини за търговската война между САЩ и Китай, които надделяха над сезонната тенденция. Все пак сезонните сделки са полезни, но фундаментите са по-важни.

3. Силно представяне на USD/CHF.

Регистрирахме, че септември е втория най-силен месец за валутната двойка USD/CHF. Не може да се каже двойката се е изстреляла в космоса, но все пак спечели около 100 пипса и се търгува около 3-месечен връх. Швейцарският франк поевтиня срещу “зелените пари” въпреки ниско рисковите пазарни настроения в дадени моменти.

4. Слабост при златото.

Септември сезонно е втория най-слаб месец за златото. Златото навлезе силно в месеца, но пикът му бе на 4 септември и ценният метал изтри 3.1% от стойността си през месеца. Все пак тази слабост може да се използва от биковете за иницииране на дълги позиции, но трябва да се отбележи, че златото образува техническа конфигурация “глава и рамене”, чиято вратна линия бе пробита в последния ден от месеца, точно преди едонседмичната ваканция в Китай.

Златото има склонност да поевтинява по време на празниците в Китай, след което да поема отново нагоре. Остава да видим дали и този път ще е така?

Най-добрите сезонни сделки през октомври.

Октомври не е най-ясния месец, когато става въпрос за сезонни тенденции, особено на Форекс пазара и е важно да се подчертае, че през тази година кризисната 2008 отпада от 10-годишните средни изчисления. Тя определено изкривяваше повечето средни стойности за месеца и сега вероятно ще получим малко по-конкретни сезонни сделки.

Но нека сега да видим 5 силни сезонни модела за месеца октомври.

1. AUD/USD

Една валутна двойка, която определено бе засегната сериозно от кризата през 2008 година бе AUD/USD. Тя се срина с цели 16% за месец октомври, което е немислимо движение за днешните ниско волатилни стандарти. Всъщност, по време на периода юли-октомври 2008, австралийския долар се срина от почти паритет с USD до 0,60.

В последствие двойката възстанови почти изцяло тези загуби, че дори и повече, но сега отново се намира в неприятна ситуация. Точно днес (1 октомври) AUD/USD удари най-ниската си стойност от 2009 година, след като Резервната банка на Австралия понижи лихвите с 25 базисни пункта до рекордно ниските 0,75%.

Admiral Markets, MetaTrader 5, AUD/USD, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, AUD/USD, Дневна графика

Все пак, понякога дори подобни ходове на централните банки може да са повратни точки. AUD/USD е с повече от 25 пипса от най-ниските си нива за деня и изглежда образува тройно дъно близо до фигурата 0,67.

Ако тези нива успеят да издържат, дългите позиции в AUD/USD може да изглеждат като добра сделка, от гледна точка на съотношение риск/печалба с тесни стопове.

През последните 10 години средният ръст на “озито” през октомври е 1,1%, което прави месеца четвъртия най-добър в календара. Естествено, положително развитие на преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война също ще подкрепи AUD, но това все още изглежда далеч.

2. Радост за USD биковете.

Периодът октомври-ноември е силен за американския долар. Доларовият индекс натрупа печалби в през октомври в последните 5 години. А след това идва ноември, който е втория най-силен месец в календара за “зелените пари” със среден ръст от 1,37% през последните 10 години, включително поскъпване в 8 от последните 9.

Ако Федералния резерв реши да задържи лихвените нива в САЩ без промяна, то тази тенденция вероятно ще продължи. Президентът Доналд Тръмп едва ли ще е доволен от такова.

3. Акциите се наслаждават през октомври.

Японският борсов индекс Nikkei има прекрасен навик да нараства от септември до края на годината. Тази серия стартира добре след 5% ръст през септември.

Историята в САЩ е подобна. През последното десетилетие октомври е най-добрият месец за американските акции. Все пак имайте предвид, че през миналия октомври видяхме спад на глобалните фондови пазари през октомври и разпродажбата продължи до края на годината.

4. Биткойн

Admiral Markets, MetaTrader 5, BTC/USD, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, BTC/USD, Дневна графика

Графиката на Биткойн далеч не изглежда добре към момента, след пробив под минимума за септември и под 200-дневната средна. Ако крипто биковете искат да намерят нещо положително, то е, че периодът октомври-декември е най-силния в календара за криптовалутите със средни повишения от съответно 35%, 57% и 14%. Лошите новини са, че Биткойн падна във всеки от тези три месеца през миналата година.

5. Природен газ

Има много силна сезонна тенденция при природния газ до ноември. Суровината бе подложена на сериозен натиск почти през цялата година до момента, но първите снежни бури в североизточните части на САЩ припомниха на трейдърите на суровини за цялото гориво за отопление, което трябва да бъде употребено през тази година.

От друга страна, обърнете внимание, че петролът вече е в традиционния си тримесечен спад в края на годината, нещо, което подчертахме в сезонните сделки за септември.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.