Сезонни сделки за януари: Кои са най-добрите?

Сезонни сделки за януари: Кои са най-добрите?

Какво се случи през декември?

Докато сезонните сделки през ноември се представяха много солидно преди новините за Омикрон, който развали представянето им, то през декември нямаше сила, която да спре сезонните тенденции да се случат. Дядо Коледа определено дойде за любителите на сезонните трендове на финансовите пазари.

Ето и как се представиха най-добрите сезонните сделки през последния месец на 2021 година:

 1. Златото тръгна нагоре и през декември поскъпна със солидните 2,61%. Така, можем да отбележим и първата печеливша сезонна сделка, която анонсирахме още през ноември. Още за златният тренд можете да откриете в статията: Инвестиции в злато: Идва ли нова златна треска?
 2. Доларовият индекс падна с 0,38% през декември и по този начин маркираме втората печеливша сделка.
 3. Понижението на доларовия индекс подготви терена за следващата печеливша сезонна сделка – дългата позиция в EUR/USD (+0.51%).
 4. Природният газ традиционно се представя слабо през декември и този път не беше изключение, след като ключовата енергийна суровина изтри почти 9% от стойността си.
 5. Широкият американски бенчмарк S&P 500 продължи силното си представяне през годината и натрупа нови 2,4% към стойността си през последния месец на 2021.
 6. Новозеландският долар се възползва от слабостта на американския си съименник и NZD/USD се покачи с 1,44% през декември, с което регистрираме и шестата печеливша сезонна сделка.

Следователно, годината приключва с едно удивително представяне на сезонните сделки – 6 от 6 през декември!

Кои са най-добрите сезонни сделки през януари?

Да видим дали ще може да пренесем силното представяне от края на 2021 и в началото на 2022 година. Ето и най-интересните сезонни трендове през януари.

Златният тренд продължава

В статиите за сезонните сделки за ноември и декември вече анонсирахме златния тренд, който започва в края на годината и приключва в края на февруари. Сега да разгледаме и представянето на златото конкретно през януари.

В последните 10 години януари е най-силният месец за златото в календара със среден ръст от почти 4%. Но да разгледаме по-дългосрочна графика като тази за 20 години отдолу:

Сезонна графика на цената на златото
Източник: Seasonax.com

Ето и малко данни:

 • Януари е най-силният месец за златото и в последните 20 години
 • Средна възвръщаемост от 1,73%, което отговаря на годишен ръст от 24,15%
 • 13 печалби при 7 загуби (65% печеливши сделки)
 • Максимална печалба от 8,74% при максимална загуба от 6,21%

Слаб CAD

Канадският долар, макар и валута на една от най-студените страни в света, въобще не се наслаждава на зимата. Това изглежда доста логично на фона на друга сезонна тенденция, която гласи, че цените на петрола често се понижават през зимата.

Да разгледаме графиката на USD/CAD за последните 15 години:

Сезонна графика на USD/CAD за последните 15 години
Източник: Seasonax.com

USD/CAD има:

 • Средна годишна възвръщаемост от 0,91%, което отговаря на годишна възвръщаемост от 11,68%
 • 11 печалби и 4 загуби (73,33% печеливши сделки)
 • Максимална печалба от 9,24% при максимална загуба от 3,74%

“Януарски ефект” при акциите

Това е може би най-известната сезонна сделка на финансовите пазари в началото на годината и се смята за продължение на Коледното рали. Сега ще видите всъщност колко е силен този януарски ефект, но първо да дадем една кратка дефиниция на този пазарен феномен.

Януарски ефект е името на сезонен тренд, свързан с повишаването на цените на акциите през януари. Причините за този ефект включват намаляването на данъци през декември, инвестирането на годишни бонуси и ребалансиране на портфейли.

Въпреки сериозната слава на тази сезонна тенденция, януарският ефект не изглежда чак толкова впечатляващо, когато погледнем цифрите.

Да разгледаме сезонната графика на S&P 500 за последните 64 години, откакто S&P 500 включва 500 компании:

Сезонна графика на S&P 500 след 1957 година
Източник: Seasonax.com

Ето и цифрите:

 • Средна възвръщаемост от 0,91%, което отговаря на годишна възвръщаемост от 12,09%
 • 37 печалби и 27 загуби (57,81% печеливши сделки)
 • Максимална печалба от 12,17% при максимална загуба от 11,41%

Когато погледнем в по-краткосрочен план обаче тези печалби сериозно избледняват, тъй като средният ръст на S&P 500 в последните 25 години през януари е само 0,02% при 14 покачвания и 11 понижения.

При технологичният индекс Nasdaq 100 ситуацията обаче изглежда по-добре. Следващата графика е за 36 години, откакто съществува Nasdaq 100 индекса:

Сезонна графика на индекса Nasdaq 100 за 36 години
Източник: Seasonax.com

Да разгледаме числата:

 • 2,31% възвръщаемост, което отговаря не годишна възвръщаемост от 33,47%
 • 23 печалби при 13 загуби (63,89% печеливши сделки)
 • Максимална печалба от 21,81% при максимална загуба от 11,32%
 • 5 поредни години на ръст през януари

Следователно, може да се направи заключение, че технологичния Nasdaq 100 е по-податливия индекс на “януарски ефект” от S&P 500.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.