Северна Корея изстреля балистична ракета в посока Япония

Северна Корея изстреля балистична ракета по посока Япония
Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над северните части на Япония падайки във водите в близост до остров Хокайдо.

Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над северните части на Япония падайки във водите в близост до остров Хокайдо.

Инцидентът е започнал около 5:27 местно време във вторник, когато ракетата е била изстреляна от район в близост до столицата Пхенян, потвърди южнокорейски военен. Това накара японското  правителство да изпрати предупреждение до населението в северната част на страната да потърси подслон.

 

Първи Реакции

Главния секретар на японския кабинет Йошихиде Суга каза, че ракетата е паднала в Тихия океан на 1 180 километра североизточно от нас Ермино на остров Хокайдо. Няма съобщения за щети. Според Суга това е било безпрецедентна и сериозна заплаха.

В първоначалния доклад беше посочено, че са изстреляни три ракети, но по-късно южнокорейските военни заявиха, че ракетата е била една, но се е разпаднала на три части. Тя прелетяла около 2 700 километра, с най-висока точка 550 километра, което прави ракетата със среден обсег.

От Пентагона споделиха, че „севернокорейската ракета не представлява заплаха за Северна Америка и военните на САЩ са в процес на събиране на повече информация“, предаде Ройтерс.

Извънредното  изстрелване на ракетата принуди японската система за предупреждение J-Alert да издаде аварийно предупреждение за севернокорейска ракетна атака. То призова жителите на северните части на Япония да се евакуират или да намерят подслон в масивни сгради или подземия.

Ройтерс съобщава, цитирайки южнокорейската агенция Yonhap, че САЩ обмислят разполагането на стратегически военни средства на корейския полуостров.

Предишни случаи

Северна Корея обикновено изстрелва ракетите си на по-големи височини, за да избегне достигането на Япония, а севернокорейските ракети не са прелитали над Япония от 1998 година насам, с изключение на ракетата през 2009 година, която се опита да изстреля сателит в космоса.

По-рано този месец, Северна Корея заплаши да изстреля ракети към водите около тихоокеанския остров Гуам, територия на САЩ, след като Доналд Тръмп предупреди Пхенян, че ще се изправи срещу „огън и ярост“ ако застраши Съединените щати.

След като САЩ и Япония поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН, поради изстрелването на ракета от страна на Северна Корея, източници потвърждават, че съвета за сигурност ще се събере в късните часове на вторник.

 

Японската Йена

След тези новини USD/JPY се срина с около 90 пипа до нива от 108.32, тъй като пазарите увеличиха търсенето на валути убежища като JPY. В момента двойката се търгува на нива от 108.69 или с 0.48% надолу за деня.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.