Какво да очакваме от икономическия календар в седмицата на централните банки?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Водещата новина през изминалата седмица на финансовите пазари бе решението на Европейската централна банка за монетарната политика. ЕЦБ реши да понижи лихвите по депозитите в еврозоната с още 10 базисни пункта до още по-негативните -0,50%. Освен това, централните банкери на еврозоната решиха да възобновят покупките на активи като този път програмата е на стойност €20 милиарда месечно.

Въпреки това, пазарите очакваха сваляне на лихвите с 20 базисни пункта и покупки на стойност поне €40 милиарда, и така се стигна до поскъпване на EUR/USD след новината, предшествано от известни колебания.

Другата важна новина за седмицата бе, че президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да отложи планираните за 1 октомври тарифи върху китайски стоки с две седмици, до 15 октомври. Така внесе доза оптимизъм за подобряване на сериозно влошените в последната година търговски отношения между двете най-големи икономики в света.

Фондови пазари

Глобалните фондови пазари се възползваха от положителните сигнали по отношение на деескалацията на търговската война между Китай и САЩ и натрупаха печалби. Основните щатски борсови индекси Dow Jones, S&P500 и NASDAQ спечелиха съответно 1,57%, 0,96% и 0,91%.

Европейските им колеги не останаха по-назад и въпреки поскъпващото евро, DAX30 се оформи като най-големия печеливш със скок от 2,3%, следван от испанският IBEX35 с 1,7%. Италианският FTSE Mib и френският CAC40 добавиха по 1,1% към стойността си.

В същото време ралито на британският паунд не успя да попречи на FTSE100 да се повиши с 1,3%.

Форекс

Най-добрата сделка за седмицата на Форекс пазара, когато става въпрос за основни валути, се оказа дългата позиция в GBP/JPY. Възобновените надежди за Брекзит споразумение и високия риск апетит подкрепиха британската валута и същевременно притиснаха убежища като японската йена. Така GBP/JPY спечели 2,5% или над 350 пипса.

Австралийският долар бе втората най-силно представяща се основна валута след стърлинга, а на трето място се нареди еврото, поради ръста след новините от ЕЦБ.

Съвсем нормално при подобни пазарни настроения на последно място остана японската йена, а спада в цените на петрола натежаха върху канадския долар.

Форекс пазара за 9-13 септември
Източник: Forexlive.com

Суровини

При суровините златото пострада сериозно от високо рисковите настроения и отбеляза трета поредна седмица на спад. След като се срина под психологическите $1500, ценният метал приключи седмицата на нива от $1488 за тройунция и едно по-малко миролюбиво решение от страна на ФЕД може да потопи златото още надолу.

Петролът също имаше тежка седмица след като президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни съветника по сигурността Джон Болтън, който беше известен ястреб и подкрепяше по-агресивни действия в Близкия изток. Липсата на новини от срещата на съвместния комитет за мониторинг на ОПЕК+ също не помогна на “черното злато”.

Двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent загубиха съответно 2.97% и 2.26% през последната седмица.

Криптовалути

Изминалата седмица не бе сред най-волатилните за пазара на криптовалути и при повечето от най-големите цифрови валути няма сериозни промени в цените. Единственото изключение е EOS, който поскъпна с почти 12% за последните 7 дни (до 15 септември).

Какво ни очаква на пазарите през следващата седмица?

Има едно събитие, което засенчва целия останал икономически календар за новата седмица и това срещата на Федералния комитет по отворените пазари. Финансовите пазари вече са включили в цените си на 100% понижение на лихвите с 25 базисни пункта и всички погледи са насочени към тона на ФЕД.

Освен ФЕД, ни очакват новини и от още цели четири основни централни банки. Японската, Английската и Швейцарската централни банки също ще обявят своите решения за монетарната политика, а Резервната банка на Австралия ще публикува протоколите от последната си среща.

На фронта на макроикономическите данни ни предстоят потребителската инфлация във Великобритания и Канада, доклада за пазара на труда в Австралия, БВП на Нова Зеландия и продажбите на дребно в Обединеното Кралство.

Както почти всяка седмица в последно време политическите събития, които привличат вниманието на пазарните участници са развитието на преговорите за търговската война и изглеждащата безкрайна Брекзит сага.

Понеделник, 16 септември

В първият ден на новата седмица най-важните новини ще дойдат от Китай. Те включват индустриалното производство на “Поднебесната империя”, както и продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи. Тези данни могат да имат своето влияние върху AUD, поради свързаността на китайската и австралийската икономика.

Вторник, 17 септември

По време на азиатската сесия, Резервната банка на Австралия ще публикува протоколите последната си среща. Трейдърите и инвеститорите ще ги проследят отблизо за насоки за следващо понижение на лихвените нива и времето затова.

В 12:00 ще излязат резултатите от проучването на института ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната през септември.

Сряда, 18 септември

В 11:30 ще бъдат публикувани данните за инфлацията във Великобритания, които обаче вероятно ще останат на заден план на фона на продължаващите спорове около излизането на Великобритания от ЕС.

Финалните данни за потребителските цени в еврозоната през август ще излязат в 12:00.

В 15:30 ни очакват още едни данни за инфлацията, този път от Канада. Тук пазарният консенсус е за леко забавяне на инфлационния натиск 0,2% м/м и 1,7% на годишна база, при 0,5% и 2,0% от преди месец. Подобни числа могат да увеличат шансовете за понижаване на лихвите от страна на Канадската централна банка, която за момента остава встрани от глобалните процеси на разхлабване на политиката.

Федерален Резерв

Стигнахме и до основното събитие за седмицата, което разбира се е дългоочакваната среща на ФЕД за паричната политика. Пазарите са отработили напълно понижение на лихвите с 25 базисни пункта и очакват централните банкери на САЩ да анонсират поне още две сваляния.

Тези очаквания обаче може да не се оправдаят напълно. От една страна седи понижение с 50 базисни пункта, което би зарадвало изключително много президента на САЩ Доналд Тръмп, но към момента изглежда много малко вероятно. Един подобен сценарии ще потопи американския долар и ще изстреля фондовите пазари, и ценните метали нагоре.

По-вероятен обаче изглежда сценария, в който от Федералния резерв ще звучат по-малко миролюбиво от очакванията. Този сценарии е подкрепян от положителните сигнали за преговорите между САЩ и Китай, повишените шансове за Брекзит със сделка и позитивните икономически данни от САЩ.

Ако тези прогнози, за по-малко миролюбив ФЕД, се сбъднат, то вероятно ще видим рали при USD и спад на фондовите пазари, и особено при ценните метали като златото и среброто.

Срещата на Федералния комитет по отворените пазари ще бъде последвана от пресконференция на председателя Джером Пауъл.

Четвъртък, 19 септември

Малко след полунощ ще излезе докладът за БВП на Нова Зеландия за второто тримесечие. Прогнозите са за забавяне на икономическия растеж, което може да подсили очакванията за още бъдещи понижения на лихвите от страна на Резервната банка на Нова Зеландия.

В 04:30 ще бъдат оповестени данните за пазара на труда в Австралия, които също ще имат своя ефект върху насоките за лихвените нива в Австралия. Едно евентуално разочарование може да подсили очакванията за нови понижения на лихвите.

Натоварената азиатска сесия продължава с решението на Японската централна банка за монетарната политика, което ще бъде оповестено в 05:00. Спекулациите, че и ЯЦБ ще се насочи към още по-негативни лихви и ще подсили програмите си за стимули нарастват в последно време, но това изглежда малко вероятно да се случи още на тази среща. Тук по-скоро трябва да се проследят настроенията в банката за подобно разхлабване на политиката.

Гуверньора на Японската централна банка – Харухико Курода има планирана пресконференция малко след обявяването на решението.

В 10:30 ни очаква още едно решение основна централна банка и това е Швейцарската Национална банка, от която фойерверки не се очакват.

Продажбите на дребно във Великобритания през август ще бъдат публикувани в 11:30.

Четвъртата голяма централна банка, която ще обяви своето решение в рамките на по-малко от 24 часа е Английската централна банка. Централните банкери са приели подхода “изчакай и виж” по отношение на Брекзит, следователно сериозни промени едва ли може да се очакват.

Английска централна банка

Американският икономически календар включва първоначалните молби за помощи от безработни, производствения индекс на ФЕД Филаделфия, баланса по сметката и продажбите на съществуващи жилища.

Петък, 20 септември

Националните данни за инфлацията в Япония през август ще излязат в 02:30. Индексът на потребителските цени в Япония остава на светлинни години от целите на ЯЦБ, което подкрепя тезата за още по-негативни лихви и нови стимули за японската икономика.

Вероятно последната значима новина за този, иначе доста натоварен седмичен икономически календар ще дойде от Канада и ще е за продажбите на дребно през юли. Пазарният консенсус е за ръст в базовия показател до 0,8% м/м, след нулев ръст преди месец и отслабване на показателя изключващ продажбите на автомобили до 0,4%, при 0,9% м/м преди това.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.