Седем неща, които трябва да знаем за фючърсите върху Биткойн

xbt-lp-image-copy

В неделя пазарът на Биткойн ще се разшири към преобладаващата част от инвеститорите с пускането на първите фючърси върху Биткойн от Cboe.

Ето пет неща, които трябва да знаете относно новите контракти на Chicago Board Option Exchange и CME Group.

  1. Кога стартират?

Cboe ще стартира търговията с Биткойн фючърси в неделя, 10 декември в 17:00 чикагско време(01:00 в понеделник българско). Контрактите на CME ще бъдат въведени една седмица по-късно. И двата пазара ще бъдат затворени през уикенда, което създава риск от големи гапове, особено при положение, че Биткойн често се движи с повече от 20% на ден.

  1. Размерът на контракта

Всеки договор на CBOE е за един Bitcoin. Това се различава от CME, където е за 5 Биткойна. По-малкият размер на договора за CBOE е привлекателен за по-малките инвеститори. Минималните движения са 0,01 пункта, което е равно на $10.

  1. Пазарните поръчки са забранени

Това е и добре и зле. Зле е, защото не можете просто да натиснете бутона “продава” и да излезете. Това е добре, защото не е нужно да се притеснявате от слипидж и ще сведе до минимум оплакванията, тежестта и изненадите. Друго предупреждение е, че всички поръчки трябва да бъдат “открити” за 5 секунди, което е опит да се ограничат измамите.

  1. Тези контракти са с „кеш сетълмънт“

Никакви Биткойни няма да бъдат разменяни. Това е пазар с „кеш сетълмент“, което означава, че продавачът и купувачът се договарят за разликата между продажната цена и цената в брой.

  1. Цени

Това е много важно. CME използва ценови индекс на различни борси за ценообразуването и сетълмента. За споразуменията в Cboe ще се използва аукционната цена в 16:00 чикагско време на борсата „Gemini”. Ако това е неуспешно, има непредвидени обстоятелства като най-често ще се използва Winklevoss Blended Bitcoin Index.

  1. Спиране на търговията

Това може да бъде основен фактор, ако се появи проблем. Търговията на фючърсите ще бъде спряна за 2 минути при всяко движение от 20% или повече. Тя ще бъде преустановена за 5 минути, ако ценовото движение надвиши над 20%. Това е ключово и може би убива предимствата на продукта на CME, който не може да се търгува повече от 20% след отварянето.

  1. Марджин

Първоначалният марджин ще бъде 44% от текущата дневна цена на споразумението, а основния марджин ще бъде 40%. Това е повече от 35% в CME.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.