SEC: Биткойн фондовете повдигат въпроса за защита на инвеститорите

SEC: Биткойн фондовете повдигат въпроса за защита на инвеститорите

Американският регулатор на търговията с ценни книжа(SEC) изказа тревогите си относно сигурността на инвестициите, свързани с Биткойн. От SEC заявиха, че искат отговори на техните опасения, преди да одобрят повече от дузина предлагани продукти, базирани на криптовалути.

Главният секретар на Комисията за ценни книжа и борси в САЩ разясни загрижеността на агенцията относно дивата инвестиционна търгувания в писмо до две търговски групи, представляващи фонд-мениджъри, които пуснаха редица предложения за фондове притежаващи Биткойн или свързани активи.

SEC изисква отговори на най-малко 31 подробни въпроса за това как взаимните или борсово търгуваните фондове, базирани на Биткойн продукти биха запазили, защитили и определяли цената на този актив.

От комисията попитаха също дали инвеститорите могат да разберат рисковете и как да се справят със загрижеността, че пазарите на Биткойн могат да бъдат манипулирани.

„Има редица важни въпроси, свързани със защитата на инвеститорите, които трябва да бъдат разгледани, преди спонсорите да започнат да предлагат тези фондове на инвеститорите”, се казва в писмото, подписано от Далиа Блас, директор на отдела на SEC за управление на инвестициите.

Ръстът на Биткойн от 1500% през миналата година доведе до инвеститорско търсене на всеки продукт свързан с нашумялата криптовалута. Голяма част от компаниите се опитват да стартират борсово търгувани фондове, които биха отворили широк пазар на дребно за криптовалутата.

През март SEC отхвърли искането на инвеститорите Камерън и Тайлър Уикълвос, собственици на борсата за търговия на Биткойн Gemini, да регистрира БТФ.

Фондът Winklevoss се стреми да инвестира директно в Биткойн. Други компании възлагаха своите надежди на неотдавна въведените в САЩ фючърсни контракти, които обещават по-стабилна база за БТФ, отколкото до голяма степен нерегулирания спот пазар на дигитални валути.

Биткойн в момента се търгува на нива от $11 530(според данни на Bitstamp) или с ръст от 4,53% за деня, но най-търгуваната криптовалута загуби над 40% от пика си в средата на декември.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.