Какви са сценариите за изборите във Великобритания и какво следва за GBP?

Какви са сценариите за изборите във Великобритания и какво следва за GBP?

Великобритания е изправена пред предсрочни избори на 12 декември.

Анализаторите от Bank of America Merrill Lynch дискутират различните сценарии за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 12 декември и какви са перспективите пред британския паунд, на фона на ключовия предсрочен вот?

“Най-накрая се насочваме към някакво приключване на фаза 1 на Брекзит? Вероятно, но не със сигурност. Камарата на общините разреши парламентарните избори във Великобритания на 12 декември. Ако приемем, че законът ще премине през Камарата на лордовете, ние разглеждаме икономическото въздействие при три сценария за изборните резултати в Обединеното Кралство:

  1. Мнозинство на консервативната и съгласие за Брекзит сделка.
  2. Правителство на малцинството на лейбъристите и Брекзит референдум.
  3. Висящ парламент, липса на яснота и завръщане на рисковете за Брекзит без сделка.

“Безпрецедентните четвърти парламентарни избори във Великобритания за последните 9 години предоставят голямо количество доказателства затова как вероятно ще реагира Форекс пазарът преди и след оповестяването на резултатите от изборите”, пишат от Bank of America Merrill Lynch.

Един недвусмислен извод и предпочитания от нас начин да изразим мнение за GBP е да очакваме висока волатилност през следващия месец преди изборите. Бихме били внимателни с директните мнения, защото самоувереността за голямо консервативно мнозинство на изборите през 2017 година се изпари бързо в дните преди вота и без съмнение това може да се случи отново в следващите седмици, предупреждават от инвестиционната банка.

“Чувствителността на британския паунд към предизборните проучвания вероятно ще се увеличи.”

От BofAML мислят, че GBP/USD ще има затруднения да пробие над 1,30 в предстоящия период преди изборите. От банката също така предупреждават, че някои от традиционните мерки за гласуване като компетенция на партия да управлява икономиката и националната здравна система, този път може да не са толкова уместни, поради фокуса върху Брекзит.

Предизборна кампания

В петък, в британските медии излязоха информации, че скоро сформираната партия Брекзит, която спечели европейските избори има намерения да оттегли стотици от своите кандидати за изборите, с цел да не пречи на консерваторите да съберат мнозинство и да постигнат дългоочаквания Брекзит.

Все пак, малко по-късно, лидерът на партията Найджъл Фараж отхвърли тези слухове и заяви, че ако торите не се съгласят на предложението за съюз, то партия Брекзит ще се бори за всяко място.

По време на обявяването на началото на предизборната кампания на партия Брекзит Фараж заяви, че единственият начин да се разреши напускането на ЕС е да се формира съюз на тези, които подкрепят напускането. “Ако Борис Джонсън се съгласи на съюз, ние ще спечелим изборите.”

В същото време ден преди това, настоящият британски премиер и лидер на Консервативната партия Борис Джонсън заяви, че няма намерение да се съюзява с Найджъл Фараж.

Ако партия Брекзит успее да открадне гласове от Торите в основни райони, това може да раздели вота за напускане и да спомогне за още един висящ парламент, без силно мнозинство, което потенциално ще увеличи шансовете за Брекзит без сделка. Всичко това ще доведе до влошаване на перспективите пред паунда и за британските пазари.

В края на краищата може да да има негласно споразумение между Торите и партия Брекзит, и Фараж да атакува най-сериозно в районите контролирани от лейбъристите, в които Торите нямат сериозна подкрепа. По този начин ще намали шансовете да раздели вота за напускане и ще притисне лейбъристите на Корбин, които все по-често се обявяват за втори референдум.

На изображението отдолу можете да видите резултатите от едно проучване на Ipsos Mori проведено по телефона сред 1001 британци в рамките на периода 25-28 октомври:

Предизборно проучване Великобритания
Източник: Yahoo.com
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.