Saudi Aramco IPO: Всичко, което трябва да знаете?

Saudi Aramco IPO: Всичко, което трябва да знаете?

Дългоочакваното Saudi Aramco IPO ще се състои през декември.

Сагата около Saudi Aramco IPO изглежда ще приключи, поне засега. Саудитският петролен и газов гигант официално подаде документите си, за да стане публично търгувана компания и възнамерява да събере до $25,6 милиарда чрез първичното си публично предлагане на местната борса в Риад.

Продажбата на акции на държавния гигант, обявен за най-голямата компания в света започна на 17 ноември 2019 година. Индивидуалните инвеститори могат да кандидатстват да закупят дялове до 28 ноември, а за институционалните инвеститори процесът по IPO ще бъде отворен до 4 декември. Около 33% от предлаганите акции са запазени за месните малки инвеститори. Крайната цена на Suadi Aramco IPO ще бъде публикувана на 5 декември 2019 г.

Но нека да видим всъщност какво е Saudi Aramco и защо това първично публично предлагане е толкова очаквано на финансовите пазари през последните години?

Какво е Saudi Aramco?

Официалното име на Saudi Aramco е Saudi Arabian Oil Coomapny (преди това Arabian-American Oil Company) и е саудитска държавна петролна компания базирана в Дахран, Саудтиска Арабия. Тя е създадена през далечната вече 1933 година като част от споразумение за концесия между правителството на Саудитска Арабия и Standard Oil Company of California.

Малко след това Aramco започва първите си сондажи, а началото на производството на петролни продукти стартира през 1928 година. Само за едно десетилетия компанията достига добив на суров петрол в размер на 500 000 барела на ден. За да продължи с производството, компанията изгради своя дистрибуционен тръбопровод и Трансарабския газопровод, най-дългият в света.

През 1973 година правителството на Саудитска Арабия закупува 25% от Aramco като постепенно увеличава своя дял до 100% в края на 70-те години на миналия век.

Saudi Aramaco е най-печелившата компания в света според данни на Bloomberg и произвежда над 10% от световния петрол. Aramco има вторите доказани най-големи петролни резерви в света – над 270 милиона барела и втората най-голяма дневна продукция.

Саудитският принц Мохамед бин Салман обяви, че компанията има стойност от над $2 трилиона долара, което почти 2 пъти над капитализацията на най-голямата публична компания в света към момента Apple ($1,183 трилиона, според данни на Yahoo Finance от 25 ноември 2019 година).

Средно, Saudi Aramco произвежда около 10 милиона барела суров петрол всеки ден през шестте месеца от януари до юни 2019 г. Aramco е изключителна сила и при рафинирането на петрол с брутен капацитет от 4,9 милиона барела дневно.

Колко печели Saudi Aramco?

До тази година финансовите показатели на Aramco не бяха оповестявани публично, след като компанията бе национализирана в края на 70-те години на 20 век.

Неотдавна компанията публикува своите първи финансови резултати за първата половина на 2019. За шестте месеца, които приключиха на 30 юни, Saudi Aramaco отчете лек спад на печалбите поради по-ниските цени на петрола, но нетният доход е $ 46,9 милиарда долара. Това е много над приблизителните $20 милиарда за Apple и Microsoft.

Така наречените компании петролни гиганти като Exxon, Chevron и Royal Dutch Shell са още по-надолу в тази класация. Важното е, че държавният гигант Aramco спечели зашеметяващите $38 милиарда свободен паричен поток.

На графиката по-долу може да се видят и приходите на саудитския гигант за 2018 година, спрямо приходите на други световни компании:

Приходи на Saudi Aramco
Източник: economictimes.com

Saudi Aramco IPO

Фактите, които изтъкнахме до тук обясняват огромния интерес към Aramco, когато, през 2016, Принц Мохамед бин Салман обяви плановете си компанията да стане публична. Тогава принцът сподели, че планира IPO-то на компанията да се състои през 2017 година и че акциите ще се търгуват на някоя от основните фондови борси в света като тези в Ню Йорк, Лондон и Хонг Конг, както и на местната Tadawul в Риад.

От тогава обаче първичното публично предлагане все се отлага. В началото на ноември 2019 обаче бе обявено, че държавният гигант ще стане публично търгувана компания (или поне част от него). Така IPO-то на Saudi Aramco може да се превърне в най-голямото в света и да измести Ali Baba. Китайският титан за продажби на дребно събра $25 милиарда в своето публично предлагане през 2014 година.

Прогнози за Saudi Aramco IPO
Източник: abcfinancedaily.com

Плановете са по време на Saudi Aramco IPO да бъдат продадени около 1,5% от акциите компанията (първоначално се говореше за 5%), на местната борса в Риад. Целта е по време на процеса да бъдат събрани между $24 милиарда и $25,6 милиарда, освен това бъде намалена зависимостта на Саудитска Арабия от производството а петрол като част от Saudi Vision 2030.

Очакванията са, че оценката на Aramco може да достигне изумителните $1,6-$1,7 трилиона. Все пак това е под нивата от $2 трилиона, които принц Мохамед бин Салман търсеше.

Въпреки това е значително над Microsoft, Amazon и Apple, които са единствените други компании някога достигали пазарна капитализация над $1 трилион (освен PetroChina, която за един ден достигна подобна капитализация през 2007 г).

Какви са рисковете?

Както всяка една инвестиция и Saudi Aramco IPO крие своите рискове. Нека да разгледаме все от тях по отделно.

Цени на петрола

Преди всичко петролният и газов бизнес е изправен пред слаб пазар на суровини, както и пред противоречивите ефекти от изменението на климата, които увеличават рисковете пред компании като Saudi Aramco. Саудитският гигант е слабо диверсифицирана компания и силно зависим от цените на петрола на световните пазари.

Продължаването на споразумението между ОПЕК и Русия за намаляване на добива, както и задълбочаването му изглежда под въпрос към този момент, което също е риск за цените на петрола, съответно и за Aramco.

Търканията между различните членове на ОПЕК ( основно между Саудитска Арабия и Иран) и нежеланието на Русия да участва в допълнителни съкращения на петролната продукция може да доведат до спад на цените на “черното злато”.

Търсенето на петрол в световен мащаб може да бъде засегнато и от потенциален възход на електромобилите и компаниите за споделено пътуване ( Uber и Lyft например).

Икономически растеж

Забавящият се икономически растеж в глобален план след края на 2017 година също не помага на търсенето на петрол. При положение, че тази тенденция продължи цените на петрола бързо могат да се насочат в низходяща посока, което ще рефлектира върху приходите на Saudi Aramco.

Много прогнози на анализатори включват световна икономическа рецесия през следващите две години (2020 или 2021). Евентуална рецесия би засегнала сериозно търсенето на петрол в глобален мащаб.

Дивиденти

През първата половина на 2019, държавната петролна компания на Саудитска Арабия е изплатила над $46 милиарда дивиденти на своя акционер – Кралство Саудитска Арабия, включително $20 милиарда.

Съществуват известни опасения относно огромните дивиденти, които изплаща Aramco на държавата. Опасенията нарастват, когато перспективите за цените на петрола да преминат сериозно над $60 за барела не са големи.

Тероризъм

В същото време скорошните атаки срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия увеличават допълнително рисковете. През септември дронове нанесоха удари върху най-голямото предприятие за преработване на петрол в света, близо до град Абкаик. Атакувано бе и второто най-голямо петролно поле в монархията – Хураис.

Тези терористични атаки засегнаха над производство на петрола от над 5 милиона барела дневно. Това бе повече от половината продукция на Саудитска Арабия и над 5% от световния добив. След тези действия се видя уязвимостта на петролната инфраструктура на монархията.

Екология

Не трябва да забравяме и дискусиите относно изменението на климата. Saudi Aramco има привилегията да е най-големия производител на петрол, но все още да не се разглежда като една от най-големите злини в света от всякакви видове еко организации.

Компанията претендира че е “най-чистата голяма нефтена компания в света”, на фона на нулевото изгаряне на газ и усъвършенстваната технология. Въпреки това, в близко бъдеще вероятно ще трябва да се справи с натиска на еколозите и да намали емисиите.

Перспективите пред Saudi Aramco

Повече от ясно е, че данните на Saudi Aramco за първото полугодие на 2019 са свидетелство за огромния мащаб на компанията и потенциалните печалби. Все пак става въпрос за най-голямата петролна компания в света.

Публикуването на подобни финансови резултати, на фона на изплащането на огромни дивиденти на саудитското правителство със сигурност показва колко стабилен е бизнесът на Aramco.

От друга страна обаче в никакъв случаи не трябва да забравяме рисковете. Дали изплащането на подобни дивиденти на монархията няма да навреди на Saudi Aramco? Особено при едно влошаване на ситуацията на петролния пазар (спад на цените), което далеч не е изключено.

Споровете в ОПЕК и външните партньори на картела, по-бавен икономически растеж, терористични атаки и натиск от “зеленото” лоби са все рискове, които са напълно реални.

И така на пръв поглед инвестицията в Saudi Aramco вероятно изглежда като изключителна възможност. Многото “най” около компанията и големите очаквания определено вкарват Saudi Aramco в полезрението на почти всеки инвеститор. Но когато се погледне към детайлите ясно се вижда, че рисковете, нито са малко на брой, нито могат да бъдат пренебрегнати.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.