САЩ засилва търговската война с Китай с мита за още $200 милиарда

asht-s-novi-mita-za-200-miliarda-dolara-sreshtu-kitai
САЩ ще наложат мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара, с което ще засилят разгорялата се търговска война.

САЩ ще наложат мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара, с което ще засилят разгорялата се търговска война.

Тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще публикува списък с китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, на които ще бъдат наложени допълнителни мита от 10%. Служител каза, че решението не е окончателно и списъкът с китайски стоки вероятно няма да бъде окончателен, докато няма обществени обсъждания.

Този ход ще бъде най-новия в ескалацията на разгорялата се търговската война между двете най-големи световни икономики.

Bloomberg съобщи във вторник, че администрацията на Тръмп планира да публикува списъка, цитирайки двама души, запознати с въпроса. Друг източник, запознат със ситуацията, потвърди доклада на Bloomberg пред Ройтерс.

Миналата седмица Тръмп каза Съединените щати могат в крайна сметка да наложат тарифи на китайски стоки на стойност повече от 500 милиарда долара – приблизително общата сума на вноса от Китай за миналата година.

Съединените щати започнаха да налагат тарифи за китайски стоки в 12:01 сутринта в петък (07:01 българско време) като обмитиха стоки от Китай за 34 милиарда долара.

 

Търговска война САЩ-Китай

Как реагираха финансовите пазари на продължаващата търговска война?

Китайските акции паднаха, а юанът отслабна в сряда, след като САЩ заявиха, че ще наложат допълнителни мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Тези действия могат да доведат до поредната ескалация на разгорялата се търговска война между САЩ и Китай.

Последният ход на Вашингтон, който идва само дни, след като и двете страни са наложиха взаимно мита за 34 милиарда долара върху вноса. Двете най-големи икономики в света се изправят пред разгорещен търговски спор, който разтърси глобалните финансови пазари.

Инвеститорите са особено обезпокоени, че търговският конфликт може да навреди на вече забавящата се китайска икономика и да нанесе удар върху глобалните инвестиции и растеж. Индексът Shanghai Composite падна с 2,305 (09:01 българско време), докато CSI300 е 2,245 надолу.

Загрижеността за търговската война обхвана китайския оншорен океан, който последва офшорния му колега надолу. Трейдърите съобщиха, че държат под око ключовото ниво 6,7 срещу долара, след като натиска върху валутата нарасна.

Мнения за търговката война

“При положение, че Китай е внесъл стоки за само 162 милиарда долара от Китай през последните 12 месеца до май, пазарите с тревога очакват отговора на Пекин”, написаха валутните стратези на DBS Group Research.

Заплахата от допълнителни мита за стоки за 200 милиарда долара “означава, че около половината от китайския износ на стоки за САЩ ще бъде подложен на значителни  наказателни мерки от Съединените щати”, каза Раджив Бисвас, главен икономист в IHS Markit в Азия.

“Следователно китайският износ ще претърпи значителен спад в конкурентоспособността си в САЩ, в сравнение с износа на останалите производствени развиващи се пазари”.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.