САЩ и Китай постигнаха споразумение за спиране на търговската война

Среща Доналд Тръмп Си Дзинпин
Снимка: MarketWatch.com

Съединените щати и Китай се споразумяха за прекратяване на огъна в разгорялата в последните месеци търговска война между двете най-големи икономики в света, съобщи Reuters.

В събота, в рамките на срещата на Г-20, се проведе среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин, на която двамата лидери решиха, че няма да се стига до нови мита за внос на китайски стоки в САЩ от 1 януари. Разговорите продължиха повече от два часа и половина.

Тръмп ще остави “тарифите” върху китайския внос на нива от 10% за стоки на стойност 200 милиарда долара. Така президентът на САЩ се съгласи “засега” да не ги увеличава до 25%, както бе обещал, гласи изявлението на Белия дом.

“Китай ще се съгласи да купи, все още недостатъчно съгласувана, но много значителна сума от селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти от САЩ, за да намали търговския дисбаланс между нашите две страни”, се казва в изявлението. “Китай се съгласи да започне незабавно да купува селскостопански продукти от нашите земеделски производители”.

Двамата лидери също се съгласиха незабавно да започнат преговори за структурни промени по отношение на трансферите на технологии, защитата на интелектуалната собственост, нетарифните бариери, киберпространството и кражбите от киберпространството, услугите и селското стопанство, заявяват още от Белия дом.

И двете страни се съгласиха, че ще се опитат тази “сделка” да бъде завършена през следващите 90 дни. Но ако това не се случи, 10-те процента “тарифи” ще бъдат повишени до 25%.

Какво мисли Китай?

Върховният дипломат на китайското правителство, държавният съветник Уанг Йи, заяви, че преговорите са проведени в “приятелска и откровена атмосфера”. “Двамата президенти се съгласиха, че двете страни могат и трябва да имат правилни двустранни отношения”, заяви Уанг пред репортери. И добави, че са се съгласили на по-нататъшни разменни визити в подходящо време.

“Дискусията по икономически и търговски въпроси бе много положителна и конструктивна. Двамата държавни глави постигнаха консенсус да спрат взаимното увеличение на тарифите “, каза Уанг. Китай има желание да увеличи вноса в съответствие с нуждите на вътрешния пазар и нуждите на хората, включително на продавани от САЩ продукти, за постепенно намаляване на дисбаланса в двупосочната търговия”.

“Двете страни се споразумяха взаимно да отворят пазарите си и докато Китай подготвя нов кръг от реформи, с които притесненията на Съединените щати могат постепенно да бъдат решени”. Двете страни ще “засилят преговорите” за пълното премахване на всички допълнителни тарифи, каза Уанг.

Срещата

Среща на Г-20 в Буенос Айрес

Съобщения се появиха още след като Тръмп и Си седнаха заедно с помощниците си за работна вечеря в края на двудневното събиране на световни лидери в Буенос Айрес. Търговския спор бе разстроил световните финансови пазари и тежеше на  световната икономика.

След срещата, която бе около два часа и половина, главният икономист на Белия Дом – Лари Кудлоу заяви пред репортери, че разговорите са минали “много добре”. Въпреки това, не предостави повече подробности и се качи на Еър Форс 1 към Вашингтон, заедно с Доналд Тръмп.

Целта на Китай бе да убеди Тръмп да се откаже от плановете си да повиши “тарифите” върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара до 25% през януари, от 10% в момента. Тръмп е заплашил да направи това и евентуално да добави мита за внос от 267 милиарда долара, ако няма напредък в преговорите.

“Нито една от страните не успя да извлече максимума и това не е първия път в отношенията между САЩ и Китай, в който и двете страни да твърдят, че са победили”, смята Майкъл Пилсбъри, старши сътрудник в института Хъдсън и част от министерството на отбраната по време на двама президенти. “И двете страни избегнаха най-лошия сценарии”.

Срещата бе първа лице в лице между лидерите на Китай и САЩ, откакто започна търговската война и се разглежда като една от най-важните от години.

Финансовите пазари

Търговският сблъсък на Съединените щати с Китай доведе до сериозни затруднения на световните финансови пазари. Тези резултати от разговорите в Буенос Айрес ще бъдат в светлината на прожекторите при отварянето на пазарите в понеделник и могат да доведат до известно успокоение в инвеститорите.

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че ще обмисли отново неодобреното сливане между Qualcomm Inc и NXP Semiconductors, ако сделката бъде представена. Сделката се разпадна по-рано тази година, след като Пекин не одобри сливането.

About Борис Петров 3018 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.