Русия и Саудитска Арабия настояват за удължаване на сделката за свиване на продукцията

Русия и Саудитска Арабия настояват за удължаване на сделката за свиване на продукцията
Най-големите производители на петрол Русия и Саудитска Арабия настояват за удължаване на сделката за лимитиране на производството с още три месеца.

Най-големите производители на петрол Русия и Саудитска Арабия настояват за удължаване на сделката за лимитиране на производството с още три месеца.

Това ще продължи споразумението между ОПЕК и страните производителки на петрол извън картела до юни следващата година, съобщава източник запознат с материята.

Саудитският енергиен министър Халид Ал-Фалих дискутира предложението с руския си колега Александър Новак през юли, на срещата в Санкт Петербург относно придържането към договора, според двама човека запознати с въпроса.

След срещата в Петербург двамата министри, които са най-мощните фигури сред страните производителки участващи в съкращенията, ще лобират пред останалите държави за подкрепа, завяват източниците.

Нито един от министрите не отговори незабавно на запитването за коментари.

 

Споразумението

В края на миналата година, ОПЕК обедини усилията си с 11 страни извън картела, за да постигнат споразумение за производството с цел прекратяване на глобалното пренасищане, което тежи на цените на петрола и предизвиква сътресения в богатите на енергийни продукти икономики.

Официалният представител на ОПЕК потвърди, че тримесечно удължаване е обсъждано на срещата в Санкт Петербург и е обмисляно от ОПЕК лидерите.

 

 

„Има опасения, че ако държавите от ОПЕК и тези извън организацията напуснат пазара през март, трейдърите ще реагират негативно и ще постъпят сякаш пазарът е напълно свободен“, заяви един от официалните саудитски представители.

„Това също ще гарантира, че производителите няма да изпомпват с целия си капацитет и по този начин да свалят цените“, добави той.

 

Дискусия

Венецуелският петролен министър Еулохио Дел Пино има насрочени визити в Русия и Саудитска Арабия преди планираната за 22 септември среща във Виена, за дискутиране на спазването и евентуално удължаване на петролната сделка, по информация от официален представител.

Предложението за удължаване на споразумението бе дискутирано и с останалите производители от „залива“, които са част от ОПЕК, според същия представител и човек запознат с темата.

Г-н Новак и г-н Фалих преди споделиха, че ще направят „каквото е необходимо“ да намалят големите запаси, използвайки фраза измислена от президента на ЕЦБ Марио Драги преди пет години, при неговото успешно предложение за защита на еврото.

„Г-н Фалих по-специално, остава много отдаден на това обещание и засега мисли, че това което е необходимо е повече ангажимент от страна на производителите и продължение на сделката“, сподели представител на страните извън ОПЕК, участващи в сделката.

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.