Каква е ролята на късмета във вашия трейдинг?

Имате ли нужда от късмет във вашия трейдинг?

Имате ли нужда от късмет във вашия трейдинг?

На практика абсолютно всеки трейдър, независимо дали опитен или начинаещ, се надява на поне малко късмет в своя трейдинг. Трейдър е професия, която включва непрекъснато движение, отваряне и затваряне на позиции.

Знаете ли, че акулите трябва да се движат през целия си живот, за да осигурят кръвния поток и функционирането на тялото? Акулите никога не стоят на едно място.

Следователно, трейдърите трябва непрекъснато да търгуват ако искат да печелят. Ако спрете ще пропуснете момента да влезете в сделка. Въпреки това, дори опитните трейдъри често се оказват в ситуация, когато картината на пазарите изглежда неясна и неопределена.

Освен това избраната стратегия, сигнали и други съветници в някои случаи не са в състояние да помогнат. И тук идва момента на късмета. Този феномен е трудно да се обясни и да се приспособи към някакви модели или дефиниции. Някои хора го наричат интуиция, други го наричат подсъзнателна реакция, произтичаща от опита.

Без значение как трейдърите отричат факта, че вярват в късмета, те го правят. Например, печалбата, получена в момента, когато решението за търговия е било взето с надеждата за добро стечение на обстоятелствата. Нека да видим как трейдърите гледат на късмета в търговията на финансовите пазари и дали нещо остава скрито.

От колко късмет се нуждаете във Вашия трейдинг?

Колко хаотични са резултатите от вашия трейдинг?

Техническите анализатори пропагандират идеята, че има смисъл и последователност на пазара и определено има аргументи в полза на тази теза. В крайна сметка има графики и трендове, които се повтарят от време на време.

Въпреки това, на пазарите има и твърде много шум, който може да бъде обяснен само постфактум , но не и предварително. Този шум може да обърка позициите на доста трейдъри. От друга страна, ако нещата вървят точно както трейдърът е предположил, без никакви изненади от пазара, то трейдъра може да смята за себе си, че е имал късмет. Изглежда, че тук вече има елемент на случайност.

Има ли някакви проследими граници на случайността, която наблюдаваме на финансовите пазари? Може би колебанията на пазара, дори и най-малките, не са случайни, просто хората не могат да видят управляващия принцип?

Въпросът е до колко успешният трейдинг зависи от уменията и в каква степен от късмета? Авторите, които са изследвали
сериозно тази идея като Насим Талеб, Майкъл Маубусин и Робърт Франк са стигнали до неочаквано заключение: талантът и уменията не са напълно достатъчни, за да успееш в съвременния свят. Всъщност трябва да се окажете в правилното време на правилното място.

Това означава, че ако погледнем някои трейдъри, които са напълно отдадени, може да изглежда, че техният успех е естественият резултат от всички действия, които са предприели. Реалността обаче е много по-сложна.

Най-големите постижения до известна степен са белязани и от доза случайност. Както социологът Дънкан Уотс умело посочва в името на книгата си “Всичко е очевидно: веднъж щом знаеш отговора”. Хората имат склонност да подценяват ролята на късмета, случайността, шанса или както го наричат.

Въпреки това, късметът определено е с доста по-малък принос за представянето на един трейдър в сравнение с уменията. Можем кажем така: представянето на трейдъра е сума от умения и късмет като късметът определено е с по-малък дял.

Умения и късмет

Че не всичко в живота зависи изцяло от нас изглежда сравнително ясно, но е трудно да разберем каква точно е ролята на късмета. Абсолютно ясно е, че човек не може да разчита само и единствено на късмета, не само в своя трейдинг, но и живота като цяло. В противен случай може да използваме думата хазарт за почти всичко в живота. Човек може да се усъмни в тази идея и да започне да гради своя живот около късмета, но едва ли ще стигне далеч.

В същото време, не трябва да се забравя, че не сте господар на пазара и не можете да го използвате, както си поискате. Цената няма да се повиши само защото сте отворили сделка за покупка и по никакъв начин не може един трейдър да победи лавината на пазара. Грехът на самоувереността ще бъде строго наказан от пазара.

И така, какъв може да е най-добрия вариант? Вероятно сте чули за модел наречен принцип на Парето (трудно можем да го наречем закон). Според него около 80% от резултатите са постигнати само с 20% от всички усилия.

Късмет и трейдинг

Това, разбира се, далеч не означава, че трябва да кръстосате ръце и да намалите броя на усилията, които полагате, за да постигнете целите си. Това означава, е, че по дефиниция не всички ваши сделки ще бъдат успешни и основната част от печалбите ви ще се дължат на само една пета сделките Ви.

Очевидно е, че съотношението риск/печалба трябва да бъде по-добро от 1:1. Друга идея, върху която трябва да помислите е времето, което прекарвате в търговия. Ако само 20% от него е наистина ефективно е добре да разгледате какво правите през останалите 80% и да се опитате е да го оптимизирате.

Трябва да знаете, че винаги има начин да увеличите производителността. Например, може да отделите време и за анализ на вашите сделки?

Трейдинг за начинаещи

За съжаление не малка част от начинаещите трейдъри разчитат на по-голяма доза късмет в своя трейдинг. При тях често взимането на решение за влизане в сделка не се основава на познаването на посоката на движение на финансовия инструмент. Макар и повечето от тях да знаят, че трябва да ползват знания, технически анализи и тн, те просто искат да търгуват все повече и повече.

При такава висока честота на трейдинг и нежелание за трупане на нови знания, начинаещите трейдъри до голяма степен разчитат на късмета. В някои случаи се стига и до добри сделки. Понякога новаците ще имат късмет няколко пъти поред, но дните, в които губят пари ще бъдат доста. Именно за това трейдинг за начинаещи се свързва с по-голяма доза късмет.

Когато начинаещият трейдър търгува известно време и придобие повече опит, той ще започне все по-малко да разчита на късмет в своя трейдинг. Тогава ще дойде времето на самостоятелните решения базирани на собствените знания, опит и визия за пазара. Колкото по-бързо дойде този момент, толкова по-добре за трейдъра.

Опита и късмета

По-опитните трейдъри гледат по-философски на въпроса за късмета в трейдинга. Те осъзнават, че понякога могат да вземат печалбата в точни момента. Тук не става въпрос за тренд, графика, анализи, а просто за момент.

С опита на опита на финансовите пазари идва и интуицията, затова кога трябва да затворите една сделка. Опитът води и точен избор на финансов инструмент, управление на риска и изчисляване на точното време за влизане на пазара.

Въпреки това, макар и след 10-години на пазарите, едва ли ще знаете със сигурност какво ще е следващото колебание на пазара. То може да е спад, просто корекция или ръст. Именно тук идва и ролята на късмета.

Трейдинг или късмет

Трейдинг или късмет

За да обобщим, можем да кажем, че както при много неща, трудно е да се даде недвусмислен отговор за това какви са пропорциите на успешния трейдинг. Различни фактори са толкова тясно преплетени, че е трудно да се разделят.

Факт е, че добрите математици и добре начетените икономисти не е задължително да станат успешни трейдъри. Дори честно е точно обратното. Разбирането на механиката на ценовите движения идва с течение на времето. Опитът ще ви помогне да развиете пазарна интуиция и способност да контролирате емоциите си.

Все пак, определено ще имате нужда и от доза късмет, но необходимостта от него по никакъв начин не трябва да спира работата върху самоусъвършенстването ви. Дори най-добрата сделка може да бъде помрачена от лош късмет.

Не забравяйте, че дисциплинираното управление на риска, доброто психическо състояние, разумните очаквания и действия, както и желанието за учене и практикуване са неща, които ще ви помогнат да използвате късмета си със 100% ефективност.

Във всеки случай, късметът трябва да се вземе под внимание. Понякога той ще служи като добър сигнал или съветник, който ни помага да останем активни трейдъри, да отваряме и затваряме сделки и да трупаме опит.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.