Резултатите от парламентарните избори в Холандия

Управляващата либерална партия(VVD) на премиера Марк Руте спечели парламентарните избори в Холандия проведени на 15 март.

При преброени 99% от гласовете партията на Руте печели 33 места в 150 местния парламент, което е с 8 по-малко от вотът през 2012.

Крайно-десният кандидат Герт Вилдерс и неговата Партия на Свободата остана втора с 20 места, но все пак това са с 5 повече от предишните избори.

Християн демократите спечелиха 19 места, с които се нареждат на третата позиция от общо 13 партии, които успяха да влязат в новия парламент.

Така Марк Руте запазва премиерския пост за трети пореден мандат като се очаква да затегне имиграционната политика в Холандия и да запази членството на страната в ЕС и еврозоната.

Вторият Герт Вилдерс заяви: „Ние бяхме третата най-голяма партия в страната, сега сме втората, следващият път ще сме първи“. Той добави, че би участвал в коалиционни преговори, но повечето партии от „мейнстрийма“ отказват да работят с него.

Няколко партии включително VVB на Руте и третите Християн-демократи вече приеха част от атни-имиграционната риторика на Вилдерс.

Руте получи сериозна подкрепа в последния момент след дипломатическия скандал с Турция, който му позволи да заеме твърда линия срещу една мюсюлманска страна по време на кампанията и така се пребори за част от гласовете на Герт Вилдерс.

Турският външен министър каза, че възгледите на Вилдерс, който иска да затвори всички джамии и да забрани Корана са започнали да се споделят и от конкурентите му.

След като 13 партии спечелиха правото да участват в новия парламент, поради пропорционалната изборна система в Холандия, на Марк Руте може да отнеме месеци, за да формира коалиция. Той се нуждае от поне три партии, за да достигне мнозинство.

Избирателната активност надхвърли 80%, което е най-високото ниво от повече от десетилетие, тъй като Холандия трябваше да избере дали да запази либерализма или поеме по пътя на национализма и анти-имигрантската политика като гласува за Герт Вилдерс.

Еврото поскъпна след като излезе първият екзит пол, който показа победа на Марк Руте.

С тези избори натискът на националистите не стихва. Следващият месец ни очакват президентски избори във Франция, където пргнозите са, че крайно-десният кандидат Марин Льо Пен да спечели първият тур, но да загуби втория от либералния кандидат Емануел Макрон, тъй като много леви кандидати ще го подкрепят срещу Льо Пен.

През септември пък ни очакват избори и в Германия, където Алтернатива за Германия набира скорост, срещу проевропейските либерали Меркел и Шулц.

В Италия пък, където може да се проведат предсрочни парламентарни избори Северната Лига се превръща в основен претендент.

Проучване на Блумбърг проведено в Европа през миналата година показа, че мнозинството са недоволни от демокрацията, в полза на анти-имиграционната политика. Някои са притеснени, че Великобритания няма да е последната страна, която ще напусне ЕС. Резултатите от допитването показаха, че 11 от 12 страни се противопоставят на бъдеща по-силна интеграция в ЕС, която може би е нужна за стабилизиране на еврото.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.