Форекс обучение: Време ли е да бъде регулирано?

Форекс обучение: Време ли е да бъде регулирано?

Време ли е за регулации върху всяко Форекс обучение?

Изтощени сте от работата си от 9 до 5? Не харесвате шефа си? Искате да карате спортна кола? Има идеалната кариера за вас – станете Форекс учител!

Независимо дали сте онлайн или в класната стая, всичко, което трябва да направите, е да предлагате услугите си на куп финансово неграмотни. Да им обещавате да правят милиони за минути. След това да ги таксувате хиляди долари за удоволствието да видят вашата разходка наоколо в костюм, докато изричате глупости за технически анализ.

Не се разстройвайте прекалено много. Тази гледка е леко пресилена. Но не много. Вижте Google, Facebook, YouTube, Twitter или Telegram и няма да ви отнеме много време, за да откриете голямо съзвездие от “Форекс учители”.

Ще видим ли регулирано Форекс обучение?

Вярно е, че тези хора са наоколо за известно време, но нещата в света на непрофесионалната търговия се променят. През последните 12 месеца станахме свидетели на ESMA регулации. Както и на мерки от някои други европейски регулатори, които акцентираха върху защитата на Непрофесионалните трейдъри.

Засега регулаторите не са влезли в образователното пространство и не са засегнали нито едно Форекс обучение. А и не изглежда, че имат намерение да предприемат действия в тази посока скоро.

И все пак, при положение, че непрофесионалната търговия е подложена на сериозен контрол, а различни “Форекс учители” предлагат своите далеч от реномирани услуги, в интерес на брокерите е да се справят с проблема преди да излезе извън контрол.

Регулирано Форекс обучение

Вижте колко съм богат и всичко е от Форекс търговия

Като цяло, примамливите Форекс педагози, независимо дали те извършват огромни операции или имат просто един профил в Twitter, имат една маркетингова стратегия; виж колко съм богат. Искате ли да бъдете толкова богати?

Ами познайте какво, всичко, което трябва да направите, е да се научите как да търгувате Форекс. Освен това, Форекс търговията ще стане още по-лесна, направо детска игра, ако вземете моя курс “само” срещу $5000.

Друг лесен начин да се съберат пари в брой е продаването на сигнали за търговия. Разбира се, както можете да се представите, тези сигнали “водят до на 95% печеливши сделки”, според автора им.

Още по-доходоносно може да бъде да се действа като Форекс учител в полза на някои брокер. Това означава, че учителят усилено насърчава своите ученици да търгуват с определен брокер. Разбира се, той получава комисионна за това. В този случай ако брокерът не е измамник, ще трябва да разшири спредовете, за да може да заплати тази комисионна.

Често тези курсове са много общи и обхващат неща, които дори начинаещите трейдъри вече знаят. В повечето случаи сигналите са още по-лоши и могат да доведат не само до загубата на таксата за тях, но и на средствата от сметката за търговия на ученика.

Има ли легитимно Форекс обучение?

Цялата тази ситуация може да създаде впечатлението, че няма легитимно Форекс обучение. Но това не е така. Всъщност всичко това е най-разочароващото за истинските Форекс учители, тъй като самозванците не само опетняват образователната страна на Форекс индустрията, но им отнемат и клиентите.

Последното може да изглежда странно, но да видим кое би звучало по-привлекателно. Някой, който ви казва, че Форекс търговията е сложна и отнема доста време и усилия или някой, който се снима с Ферари и ви заявява, че ще станете милионери за секунди използвайки неговата Форекс стратегия?

Много често тези, които наистина искат да се научат да търгуват на Форекс пазара ще трябва да се разделят с няколко хиляди долара, пръснати по измамници, преди да достигнат до истинско Форекс обучение. Повечето хора се подмамват от агресивния маркетинг на самозванците.

Ето някои сериозни признаци на истинско, легитимно Форекс обучение:

  • регистрация или акредитация от реномиран образователен орган
  • лиценз от регулаторен орган
  • установено партньорство с някоя фондова борса.

Проблемът е, че дори с тези източници на легитимност, хората все още се обръщат към измамни учители. Това е много близко до проблема, който съществува в брокерския свят, където трейдърите откриват сметки с нерегулирани компании и в крайна сметка губят всичките си пари.

Форекс обучение

Как да избегнем измамно Форекс обучение?

Така, какво може да се направи, за да се реши проблема? За съжаление отговора не е лесен. Регулаторите, с техните намеси, могат да предизвикат негативни последствия. Въпреки това, ако нищо не се направи, нищо няма да се промени и измамниците ще продължат да прибират парите на заблудените клиенти.

„Мисля, че лицето, което предоставя Форекс обучение, трябва да има някаква форма на регулаторно сертифициране“, каза Род Мартенстин, основател на OSS Consult и бивш главен изпълнителен директор на GKFX пред Finance Magnates. „Педагозите са в известен смисъл форма на инвестиционно консултиране, а инвестиционните консултанти са регулирани.”

“Проблемът в момента е, че няма организация, която да управлява Форекс учителите и тъй като те често работят за брокери, има огромни конфликти на интереси “, добави Мартенстин.

Навлизането на регулаторите може да помогне. Тогава брокерите може би по-рядко биха работили с измамни Форекс наставници, които играят ролята на филиали (често IB). Обаче не изглежда, че има вероятност от намеса на регулаторите или поне не скоро. Все пак, Форекс обучението не попада в обхвата им.

“Регулаторът може и трябва да играе по-важна роля в начина, по който се контролират фирмите за Форекс обучение, за да гарантират, че учителите действат в интерес на клиентите. Не можем да поставим целия риск върху брокерските фирми, заяви говорителят на CFD Trading and Compliance Forum.

Подходящи регулации за предоставящите Форекс обучение

Друг проблем е, че има много легитимни хора, предоставящи Форекс обучение, които не са регулирани от FCA или друг регулатор. Наред с това, разширяването на дефиницията за инвестиционен съветник, така че да включва преподаватели, би могло да попречи на потенциалните учители, които имат много опит, но не одобрение, да предадат уроците, които са научили в кариерата си на учениците.

Лошата новина е, че винаги ще има такива, които нарушават наложените рамки и те винаги ще си намират жертви. Форекс образованието е част от тази реалност. Тя ще бъде такава, докато хората спрат да вярват в схемите за бързо забогатяване. До тогава всяко решение на проблема ще бъде частично, но не и цялостно.

Комбинацията от подготовка на обществото за идентифициране на измамници и функционална система за акредитиране изглежда най-добрата възможност. А тя е в ръцете на индустрията. Поради изключително лошата репутация, която има непрофесионалната Форекс търговия, в неин интерес е да определи оптималния начин за постигане на тази цел. Остава да видим дали това ще се случи?

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.