9 съвета как да се подготвите за икономическа рецесия

Кога ще е следващата рецесия?

Кога ще е следващата рецесия?

Това е може би най-често срещания въпрос, когато стане дума за икономическа рецесия. И има сериозна причина затова. Една световна рецесия може да е сложна, неразбрана, а в някои случаи направо страшна. След като икономиката на САЩ нараства вече над 10 години, много инвеститори се питат дали следващата рецесия не е точно зад ъгъла?

За момента изглежда, че не би трябвало следващата рецесия в икономиката да дойде още през сегашната 2019. Но никога не можем да сме на 100% сигурни. Повечето анализатори смятат, че е много по-вероятно да станем свидетели на икономическа рецесия през 2020 или дори 2021 година. Все пак, икономическите цикли може да са трудни за познаване и да е трудно да се определи, точно кога ще дойде следващата рецесия. Следователно трябва да сме подготвени.

Ако възможността за рецесия Ви вълнува, то тази статия е точно за Вас. След като я прочете и разгледате изследването на последните 10 кризи, може да се обедите, че една икономическа рецесия може да не е толкова лоша, колкото си мислите.

Това ръководство ще Ви помогне да се подготвите за следващата рецесия и ще се опита да отговори накратко на следните въпроси:

 • Какво означава рецесия?
 • Какво предизвиква икономическа рецесия?
 • Колко дълго продължават рецесиите?
 • Какво се случва на фондовите пазари по време на рецесия?
 • Кои икономически индикатори могат да предскажат рецесия?
 • Колко близко сме до следващата рецесия?
 • Как да позиционирате своето от портфолио от акции за рецесия?
 • Как да позиционирате своето портфолио от облигации за рецесия?
 • Защо трябва да сте подготвен за следващата рецесия?

1. Какво е рецесия?

Смята се, че една икономика е в рецесия, когато има най-малко две последователни тримесечия на спад на БВП след период на растеж. По-официално, Националното бюро за икономически изследвания (NBER) на САЩ какво е рецесията като я описва: “значителен спад на икономическата активност, който продължава повече от няколко месеца и обикновено се вижда в реалния брутен вътрешен продукт (БВП), реалните доходи, заетостта, промишлено производство и продажбите на едро и дребно ”

По-долу в това ръководство ще използваме официалните данни на NBER за критерии.

Какво е рецесия?

Източник: theglobalcapitalideas.com

2. Какво предизвиква икономическа рецесия?

Икономическите рецесии в миналото са се случвали поради различни причини, но обикновено са резултат от дисбаланси, които се натрупват и в крайна сметка трябва да бъдат коригирани. Например рецесията през 2008 година беше причинена от прекомерния дълг на жилищния пазар, докато свиването през 2001 беше причинено от балона при акциите на технологичните компании.

Въпреки че всеки цикъл е уникален, някои общи причини за рецесия в икономиката включват повишаването на лихвените проценти, инфлацията и цените на суровините. Всичко, което като цяло вреди на корпоративната рентабилност, достатъчно, за да предизвика намаляване на работните места, също може да бъде отговорно за рецесия в икономиката.

Когато безработицата се повиши, потребителите обикновено намаляват разходите, което допълнително засилва натиска върху икономическия растеж, печалбите на компаниите и цените на акциите. Тези фактори могат да стимулират порочния негативен цикъл, който нанася удар по икономиката.

3. Колко дълго продължават рецесиите?

Добрата новина е, че рецесиите в повечето случаи не са много дълги. Анализът на 10 цикъла от 1950 година показва, че рецесиите са продължили между осем и 18 месеца, като средната продължителност е около 11 месеца. Все пак за тези, които са пряко засегнати от загуба на работа или закриване на бизнес, този период може да се усети като цяла вечност. Но инвеститорите с дългосрочен инвестиционен хоризонт биха били по-доволни да разгледат пълната картина.

Колко дълго продължава една рецесия?

Рецесиите са сравнително малки спънки в икономическата история. През последните 65 години САЩ официално са в рецесия през по-малко от 15% от всички месеци. Освен това нетното икономическо въздействие на повечето рецесии е относително малко.

Средната експанзия увеличава икономиката средно с 24%, докато средната рецесия понижава БВП със средно по-малко от 2%. Доходността на ценните книжа може да бъде положителна през целия период на свиването на икономиката. Доказателство затова е, че някой от най-големите ралита на фондовия пазар са се случили именно в последните етапи на икономическа рецесия.

4. Какво се случва на фондовите пазари по време на рецесия?

Дори следващата рецесия да не изглежда толкова скоро, никога няма да е прекалено рано да помислите как би се отразила тя на Вашето портфолио. Трябва да имате предвид, че мечия пазар и свиването на икономиката често се припокриват като мечия пазар предшества икономическия цикъл с около 6-7 месеца. Това важи и за понижението и за повишението.

По време на рецесия обикновено фондовите пазари продължават низходящото си движение за няколко месеца. Често дъното на пазарите е около 6 месеца след началото на икономическата рецесия. В повечето случаи ралито започва преди икономиката да започне отново да се разширява. Това лесно може да се забележи на графиката по-долу.

Какво се случва на фондовите пазари по време на рецесия?

Агресивните ходове на пазарите като например прехвърлянето на цялото портфолио в кеш, могат да имат обратен ефект. Някои от моментите с най-голяма доходност на пазарите, могат да се случат в късните етапи на икономическия цикъл или непосредствено след като пазарите ударят дъно. Често е по-добре да запазите поне част от своите инвестиции, за да не пропуснете ралито.

5. Кои икономически индикатори могат да предскажат рецесия?

Няма ли да бъде страхотно да знаем предварително, когато идва рецесия? За съжаление това далеч не е толкова лесно. Въпреки невъзможността да се определи точното начало на рецесията, има някои по принцип надеждни сигнали, които си струва да бъдат наблюдавани отблизо в късния цикъл на една икономика.

Много фактори могат да допринесат за рецесия, а основните причини често се променят. Затова е полезно да разгледаме няколко различни аспекта на икономиката, за да преценим по-добре къде могат да се създадат дисбаланси. Имайте предвид, че всеки индикатор трябва да се разглежда повече като сигнал, отколкото сигурен знак за предстояща рецесия и точна мярка за разстоянието до рецесията.

Четири примера за икономически индикатори, които могат да предупредят за предстояща рецесия включват кривата на доходността, корпоративните печалби, безработицата и започнатите нови жилища. Средни показатели като The Conference Board’s Leading Economic Index® също са сравнително надеждни във времето.

Но нека се фокусираме върху един от най-известните сигнали – обърната крива на доходността по американските облигации.

Обърната крива на доходността и рецесия

Обърната крива на доходността

Обърната крива на доходността може да звучи като нещо доста сложно, но всъщност е един от най-точните и широко използвани сигнали за наближаващо свиване на икономиката. Кривата на доходността се обръща, когато краткосрочните лихвени проценти са по-високи от дългосрочните.

Този пазарен сигнал е предшествал всички свивания на икономиката през последните 50 години в САЩ. Краткосрочните лихвени проценти традиционно нарастват по време на циклите по затягане на политиката от страна на ФЕД. Дългосрочните лихви може да се понижат, когато има нарастващо търсене на облигации.

Обърната крива по доходността е мечи сигнал, защото означава, че все повече инвеститори се насочват към дългосрочни държавни облигации, считани за активи убежища. Всичко това е за сметка на търсенето на рискови активи като акции например.

През декември 2018 година кривата на доходността на 2-годишните и 5-годишните щатски облигации се обърна за първи път от 2007 година насам. Дори обърната крива обаче не е причина за незабавна паника, тъй като преди следващата рецесия обикновено има значително забавяне (средно около 16 месеца).

6. Колко близо сме до следващата рецесия?

Икономическите индикатори са начин, по който може да се измери температурата на икономиката на САЩ. Въпреки това, един или два негативни показателя не би трябвало да се взимат прекалено сериозно. Но, когато ключови икономически индикатора започват да мигат в червено за продължителен период от време, картината става все по-ясна и тяхната тежест значимост все по-голяма. Към момента изглежда, че това време още не е настъпило.

Колко близо сме до следващата рецесия?

Въпреки че някои дисбаланси се развиват, те не изглеждат достатъчно екстремни, за да нарушат икономическия растеж в близко бъдеще. Виновникът, който в крайна сметка може да спъне сегашното разширяване изглежда очевиден: повишаването на лихвените проценти, по-високата инфлация или неустойчивите нива на дълг могат да бъдат основни причини.

Ако тези тенденции продължат, предполагат, че икономиката може да отслабне през следващите две години, поставяйки рецесията през 2020 на хоризонта. Въпреки това, все още не сме достигнали до този период.

7. Как да позиционирате своето от портфолио от акции?

Вече споменахме, че фондовите пазари не се представят силно в периоди на икономическа рецесия. Следователно какви са възможностите пред инвеститорите? Да се опитваме да направим къси продажби на акции може да е сложно, но в някои случаи този ход може да е доста удачен и печеливш. Най-популярната възможност в този случаи е използването на договори за разлика (CFD).

Има и други възможности пред инвеститорите. Още една от тях са така наречените обърнати ETF-и. Обърнатите ETF-и използват различни финансови деривати (като CFD), за да натрупат печалби по време на мечи пазар.

За да се подготвят за рецесия на инвеститорите може да се наложи да преразгледат изцяло разпределението на активите си, което може да се променило сериозно по време на бичия пазар. Целта е портфолиото да бъде добре балансирано и диверсифицирано.

Прибягването до съветите на финансов консултант може да бъде от сериозна полза в такива моменти, тъй като често инвеститорите стават доста емоционални в такива ситуации.

Кои акции се представят добре периоди на висока волатилност?

Не всички акции реагират по един и същ начин по време на икономически сътресения. През последните 8 значими рецесии, някои сектори се държат по-последователно от други. Обикновено акциите с по-високи дивиденти като потребителските и комуналните услуги се представят най-солидно. Дивидентите могат да предложат потенциална възвръщаемост, когато цените се понижават.

Акциите ориентирани към растеж все още имат място е портфолиото, но инвеститорите вероятно ще предпочетат да се насочат към компании със силни баланси, последователни парични потоци и очаквания за дългосрочен растеж, който може да издържи на кратки периоди на висока волатилност.

Дори по време на рецесия много компании могат да останат печеливши. Фокусът е върху продукти и услуги за ежедневна употреба като производители на храни, телекомуникационни и комунални услуги, както и компании от сектор здравеопазване.

В същото време, много популярни сектори като индустриалния, информационните технологии и финанси, обикновено се представят сравнително слабо по време на икономическа рецесия.

8. Как да позиционирате своето от портфолио от облигации?

Инвестициите в активи с фиксирана доходност може да се окажат ключови по време на мечи пазар. Това е така, защото облигациите могат да осигурят доза стабилност и запазване на капитала, особено когато пазарите на акции са волатилни.

През последните 6 корекции на фондовите пазари, възвръщаемостта на облигациите, измерена с Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Index , беше нулева или положителна в 5 от 6-те периода.

Портфолио от облигации при рецесия

Правилното разпределение на фиксираната доходност е от съществено значение. Но, тъй като икономиката на САЩ се намира в късния цикъл, е добре инвеститорите да се замислят, че основните облигации могат да осигурят баланс на тяхното портфолио.

Инвеститорите не трябва непременно да променят разпределението на своите облигации преди рецесията, но трябва да се уверят, че експозицията им с фиксирана доходност има елементи на четирите роли, които облигациите играят: диверсификация от акциите, доходност, запазване на капитала и инфлационна защита.

9. Какво трябва да направите, за да сте подготвени за рецесия?

Преди всички инвеститорите трябва да останат спокойни без да се паникьосват и да се дистанцират от емоционални решения. Те трябва да запазят дългосрочната перспектива, когато инвестират по време на рецесия, но и да настроят тяхната стратегия спрямо промените на пазарните условия. Емоциите могат да бъдат една от най-големите пречки за постигане на добра възвръщаемост от инвестициите и това е особено вярно по време на пазарен и икономически стрес.

По-долу можете да видите един модел на портфолио на Capital Group, който може да е полезен и дава пример за това как може да се балансира между американски акции, акции на компании извън САЩ и ценни книжа с фиксирана доходност. Все пак, това не изрична препоръка затова как да разпределите своите активи.

От Capital Group вярват, че един балансиран и широко диверсифициран портфейл е най-добрият начин за постигане на добри инвестиционни резултати.

Заключение

Ако сте взели нещо от това ръководство, то сте разбрали, че определянето на точната начална дата на икономическа рецесия е невъзможно. Ето защо активното управление на портфолиото и настройката му спрямо пазарните условия е мъдро решение.

Следващата рецесия в крайна сметка ще дойде. Според прогнозите на много анализатори това може да е в следващата година или две. Но когато започне, най-добрият начин да се подготвите е да се уверите, че портфолиото Ви е достатъчно балансирано, така че да се възползвате от периодите на растеж преди рецесията. Същевременно трябва да сте достатъчно устойчиви по време на неизбежните периоди на висока волатилност.

Ето и някои ключови изводи за инвеститорите:

 • Останете спокойни и не се поддавайте на емоциите.
 • Поддържайте балансирано и широко диверсифицирано портфолио.
 • Балансирайте портфолиото си с дивидентни акции и акции на растежа.
 • Изберете фондови със солидна история по време на слабост на пазарите.
 • Използвайте висококачествени облигации, за да компенсирате волатилността при акциите.

Започнете да търгувате и инвестирате в акции облигации с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5, предоставена безплатно от Admiral Markets.

MetaTrader 5 от Admiral Markets
About Борис Петров 436 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.