Идва ли рецесия и как да се подготвите?

Идва ли рецесия и как да се подготвите?

Един от най-страховито звучащите икономически термини е рецесия и вероятно има защо. Рецесията може да има съществен ефект върху финансите и целия живот на хората, затова всеки трябва да бъде добре подготвен за подобен сценарии, особено, когато има ясни сигнали за проблеми в икономиката.

В тази статия ще разберете:

 • Какво е рецесия?
 • Какви са причините за икономическа рецесия?
 • Колко дълго продължават рецесиите?
 • Идва ли рецесия?
 • Как да се подготвите за икономическа рецесия?

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е рецесия?

Преди научите какво е рецесия в икономиката трябва да разберете какво е бизнес цикъл. Ето и една кратка дефиниция:

Бизнес цикъл е цикъл на колебания на икономиката т.е. на брутния вътрешен продукт около неговия дългосрочен темп на естествен ръст. Бизнес цикълът е завършен, когато е преминал през поне един пик и едно свиване.

Бизнес цикълът има четири основни фази – експанзия, пик, рецесия и депресия, но могат да бъдат отличени и още две – дъно (като част от депресията) и възстановяване (като начало на експанзията). Ето и как изглежда един бизнес цикъл нагледно.

Етапи на бизнес цикъл
Източник: FXTrading.bg

Сега да видим и какво е рецесия?

Няма единна дефиниция за рецесия, въпреки че различните описания на рецесията имат общи характеристики, включващи спад на икономическата продукция и влошаване на условията на пазара на труда.

Най-често срещаната дефиниция за рецесия, използвана в медиите, е „техническа рецесия“, при която има две последователни тримесечия на отрицателен растеж на реалния БВП.

Рецесията може да се определи като продължителен период на слаб или отрицателен растеж на БВП, който е придружен от значително нарастване на нивото на безработицата. Много други показатели за икономическата активност също са слаби във времена на рецесия.

Какви са причините за икономическа рецесия?

Икономическите рецесии в миналото са се случвали поради различни причини, но обикновено са резултат от дисбаланси, които се натрупват и в крайна сметка трябва да бъдат коригирани.

Например рецесията през 2008 година беше причинена от прекомерния дълг на жилищния пазар, докато свиването през 2001 беше причинено от балона при акциите на технологичните компании.

Научете повече за инвестициите в акции с нашия видео курс. Кликнете на линка отдолу и вземете Вашите 9 безплатни урока сега:

Въпреки че всеки цикъл е уникален, някои общи причини за рецесия в икономиката включват:

 1. Повишаване на лихвените проценти
 2. Висока инфлация
 3. Скок в цените на суровините
 4. Спад в потребителското доверие
 5. Срив на пазарите на акции

Всичко, което като цяло вреди на корпоративната рентабилност, достатъчно, за да предизвика намаляване на работните места, също може да бъде отговорно за рецесия в икономиката.

Когато безработицата се повиши, потребителите обикновено намаляват разходите, което допълнително засилва натиска върху икономическия растеж, печалбите на компаниите и цените на акциите.

3. Колко дълго продължават рецесиите?

Добрата новина е, че рецесиите в повечето случаи не са много дълги. Според Националното бюро за икономически изследвания на САЩ между 1854 и 2009 година в Съединените щати има 33 бизнес цикъла.

 • Средната продължителност на нарастващата икономика е 38,7 месеца или 3,2 години.
 • Средната рецесия продължава 17,5 месеца или 1,5 години.
 • Пълният бизнес цикъл е средно 4,7 години.

Следователно, можем да заключим, че според тези данни периодите на експанзия са повече от два път по-дълги от тези на свиване.

Друг анализ на 10 цикъла от 1950 година показва, че рецесиите са продължили между осем и 18 месеца, като средната продължителност е около 11 месеца.

Средната експанзия увеличава икономиката средно с 24%, докато средната рецесия понижава БВП със средно по-малко от 2%.

Рецесиите са сравнително малки спънки в икономическата история. През последните 65 години САЩ официално са в рецесия през по-малко от 15% от всички месеци. Освен това нетното икономическо въздействие на повечето рецесии е относително малко.

Все пак за тези, които са пряко засегнати от загуба на работа или закриване на бизнес, този период може да се усети като цяла вечност. Но инвеститорите с дългосрочен инвестиционен хоризонт биха били по-доволни да разгледат пълната картина.

Разбира се има и случаи, в които рецесиите превръщат в депресии като например Голямата депресия започнала в края на 20-те години на миналия век.

Идва ли рецесия?

Ще е страхотно да знаем предварително, когато идва рецесия, но за съжаление това далеч не е толкова лесно. Въпреки трудността да се определи с точност началото на рецесията, има някои сравнително надеждни сигнали, които си струва да бъдат наблюдавани отблизо.

Както разбрахте, много фактори могат да допринесат за рецесия, а основните причини често се променят. Затова е полезно да се разгледат различни аспекти на икономиката, за да се прецени по-добре къде могат да се създадат дисбаланси.

Имайте предвид, че всеки индикатор трябва да се разглежда повече като сигнал, отколкото сигурен знак за предстояща рецесия и точен измерител за разстоянието до рецесията.

Но, когато няколко ключови икономически индикатора започват да мигат в червено за продължителен период от време, картината става все по-ясна и тяхната тежест все по-голяма.

Четири примера за икономически индикатори, които могат да предупредят за предстояща рецесия включват:

 1. Бързо вдигане на лихвените проценти
 2. Висока инфлация
 3. Скок в цените на суровините
 4. Кривата на доходността по облигациите
 5. Ревизия надолу в корпоративните печалби

Тъй като икономиката на САЩ е най-голямата в света и една рецесия в Съединените щати би могла лесно да се разпространи по целия свят, ще разгледаме именно американските икономически данни.

Бързо вдигане на лихвени проценти

Цикъл по повишение на лихвите от ФЕД
Източник: Vanda Research

В момента пазарите включват в цените забележително бърз цикъл по затягането на монетарната политика в САЩ – най-бързият от периода 2004-2006 година, който бе последван от Финансовата криза започнала през 2007 г.

Очакванията са, че лихвените проценти в САЩ в края на 2022 година ще са около 2,5%, а през 2023 ще надхвърлят 3%.

Макар това да не са най-високите лихви в исторически план, то много бързото им покачване почти сигурно ще засегне икономиката на САЩ и корпоративните печалби, особено на фона на рекордната задлъжнялост.

Трябва да се отбележи, че според проучване на Piper Sandler, след 1961 година ФЕД 9 пъти е започвал цикъл по вдигане на лихвите и в 8 от тях е последвала рецесия. Единственото меко приземяване след цикъл по затягане на политиката през този период е през 1994 г.

Още за повишението на лихвите можете да научите в статията:

Висока инфлация

Индекс на потребителските цени в САЩ за последните 40 години
Източник: Koyfin.com

Инфлацията в САЩ (и не само) чупи рекорд след рекорд в последната около година. Последните данни за индекса на потребителските цени в САЩ показа ръст от 7,9% на годишна база. Това е най-високата потребителската инфлация за последните 40 години.

Още по-лошото е, че към момента не се виждат много възможности за овладяване на този скок в инфлацията.

Скок в цените на суровините

 Графика на Invesco DB Commodity Index Tracking Fund
Източник: Koyfin

След началото на на пандемията от Коронавирус цените на суровините се изстреляха рязко нагоре.

Invesco DB Commodity Index Tracking Fund проследява представянето на 14 от най-търгуваните суровини в света – от злато, сребро и мед, през петрол и природен газ, до пшеница, царевица и соя. Този фонд е нараснал с цели 140% само за 2 години.

Проблемите с липсата на инвестиции в последните години, основно поради “зеления преход”, определено могат да продължат да подкрепят цените редица суровини, което ще пък може да поддържа инфлацията висока и да свие корпоративните печалби.

Крива на доходността по облигациите

Крива на доходността е графично представяне на лихвените проценти по дългови ценни книжа с еднакво качество, но с различен падеж. Тя показва доходността, която даден инвеститор може да спечели ако даде своя капитал назаем (да закупи облигации) за определен период от време.

Повече за кривата на доходността по облигациите можете да научите в статията:

В исторически план въздействието на обърната крива на доходността е да предупреди, че предстои икономическа рецесия. Нейните прогнози са толкова точни, че обърнатата крива е предсказала всяка икономическа рецесия от 1956 година насам (9 рецесии).

Икономическата рецесия обикновено идва между 6 и 24 месеца след обръщането на кривата на доходността по американските облигации.

В момента 30% от кривите по доходността на американските облигации вече са обърнати, а при още 5 криви спреда е по-малко от 20 базисни пункта. Ако и те се обърнат процентът ще нарасне до 62%. Всеки пък при достигане на нива от 75% почти веднага следва рецесия.

В изчислението е взета предвид доходността по 30, 10, 7, 5, 3, 2, 1-годишните облигации, както и по 3 и 1-месечните:

Обърнати криви на доходността в САЩ
Източник: Crescat capital

Тук трябва да се има предвид и че кривата по доходността на 2 и 30-годишните облигации се обръща за първи път от 2007 година.

Ревизия надолу в корпоративните печалби

Ревизия на корпоративните печалби
Източник: FXTrading.bg

Въпреки отслабването на икономическия растеж с увеличаването на инфлацията, намаляването на ликвидността и притиснатите маржове от цените на суровините, анализаторите продължават да увеличават прогнозите си за корпоративните печалби.

Понастоящем оценките за четвъртото тримесечие на 2022 са $219,87/акция според S&P, спрямо $207/акция в края на 2021 г.

Както се вижда от графиката по-горе, това ниво ще надхвърли историческия експоненциален тренд на ръст от 6% (от 1950 година насам) с най-голямото отклонение в историята. Единствените две подобни отклонения са били по време на “Дотком” балона и финансовата криза.

Всичко това може да доведе до сериозна ревизия надолу на прогнозите за корпоративните печалби, което неминуемо ще се отрази негативно на пазарите на акции.

Как да се подготвите за рецесия в икономиката?

Вече знаете, че има редица сигнали, които ни показват, че може да видим рецесия в САЩ през следващите 24 месеца. Разбира се няма гаранции, че това ще се случи, но все пак е добре да обмислите известни мерки да се предпазите.

Ето и няколко насоки, които могат да ви помогнат да се ориентирате във времена на рецесия:

 1. Запазете хладнокръвие. Емоциите са един от най-лошите съветници, който можете да имате. Разгледайте спокойно своите спестявания, разходи и инвестиции, и изгответе план за действие. Не прибързвайте. Важно да оцените трезво и позицията си на пазара на труда.
 2. Създайте авариен фонд. Този фонд е добре да покрива разходите Ви за поне 3-6 месеца. В същото време се опитайте да платите задълженията си с висока лихва, за да не Ви натежат в по-труден момент.
 3. Диверсифицирайте. Не дръжте всичките си спестявания в един актив – пари в брой, например. Макар да не са много активите, които могат да се представят солидно във времена на рецесия, то ги има и може да разпрелите капитала си в тях. Огледайте се за възможности при ценните метали като злато и сребро, и други суровини като петрол и земеделски култури.
 4. Ребалансирайте своя инвестиционен портфейл. Разгледайте дали някои активи не са прекалено голям дял от портфейла Ви. Намалете дела на надценените активи и потърсете възможности в подценени такива и в активи убежища. Например може да замените част от акциите си с растеж с акции със стойност или акции с дивиденти.
 5. Оглеждате се за нови възможности. Някои от най-големите повишения на пазарите на акции са се случвали именно в последните етапи на икономическа рецесия. Фондовите пазари започват да падат преди рецесията и стартират покачването си преди възстановяването.

В заключение е добре да запомните, че определянето на точната начална дата на икономическа рецесия е невъзможно. Ето защо активното управление на портфолиото и настройката му спрямо пазарните условия е мъдро решение.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

  • Благодаря, радвам се, че съм помогнал.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.