Какво се случва с щатските акции по време на рецесии на печалбите в САЩ?

Рецесия на печалбите в САЩ

Анализаторите от Nordea с анализ на данни от 1900 година насам.

Ние вярваме, че пазарът на акции подценява риска от значима рецесия на печалбите на компаниите в САЩ и този риск не натежава напълно на акциите, смятат анализаторите от Nordea Markets. Бизнес проучванията се насочиха надолу през есента, а някои дори открито предполагат надвиснала икономическа рецесия.

“Въпреки че намаляването на лихвените проценти на някакъв етап би трябвало да помогне за стабилизиране на макро перспективите, страхуваме се, че тази точка е изтласкана допълнително. В исторически план рецесиите на печалбите вървят ръка за ръка със спадащи пазари на акции и по този начин препоръчваме отбранителна позиция при разпределението на активите”, написа от Nordea в октомврийския си анализ.

“Очакваме доста слаб сезон на отчетите за третото тримесечие, което кара анализаторите да коригират своите очаквания за печалби. Ние също така обсъждаме от структурна гледна точка, какво може да се обърка в отрицателната ни прогноза за акциите, но не намираме достатъчно доказателства за по-бича позиция.”

Макро стратегия

Забавянето на глобалната икономика, което прогнозирахме в края на 2017 година продължава. Понастоящем ние намираме повече негативни, отколкото позитивни индикатори. Например резултатите от изпреварващите проучвания в САЩ се влошават. Освен това макроикономическите и геополитически рискове са доста над средните, което влошава допълнително съотношението риск/печалба, смятат от скандинавската банка.

“Въпреки че все още вярваме, че рецесия на БВП на САЩ ще бъде избегната, то рисковете за икономическа рецесия се увеличават. Компаниите ще бъдат притиснати от по-бавните продажби и по-високите разходи за заплати, което би трябвало да доведе до рецесия на печалбите.”

Nordea са актуализирали своите анализи за силата на долара и според тях 4 от 5 фактора продължават да сочат към силен щатски долар. В същото време подновяването на програмата за изкупуване на активи от страна ЕЦБ доведе до повече кредити в евро, отколкото в долари.

На графиката отдолу може да видите, че изпълнителните директори в САЩ прогнозират рецесия.

Изпълнителните директори в САЩ прогнозират рецесия.
Източник: Nordea Markets

Рецесия на печалбите

Анализирайки 27 рецесии на печалбите и пазара на акции в САЩ, потвърждаваме нашата предпазлива позиция по отношение на акциите. Въпреки че диапазонът варира значително, междинната и средната стойност предполагат, че рецесията на печалбите (от пик до най-ниското ниво) и спада в цената на акциите може да бъде ~ 20%, споделиха от Nordea.

Има случаи, когато цените на акциите са се оказали устойчиви, но всяка от тях е свързана с ниска оценка. Фактът, че пълзящото и Шилер отношение цена/печалби (P/E) са били само два пъти по-високи по време на рецесиите през 1997 и 2000 година подсказва за малка награда за риска към момента, тъй като индикаторите на банката сочат към голяма вероятност от съществена рецесия на печалбите.

От графиката по-долу може да се види, че традиционно акциите поевтиняват по време на рецесия на печалбите.

Традиционно акциите поевтиняват по време на рецесия на печалбите
Източник: Nordea Markets

“Ние очакваме, че сезонните низходящи корекции за третото тримесечие ще бъдат усложнени от страховете за рецесия на печалбите, докато анализаторите и инвеститорите се подготвят за сезона на отчетите. Ако рецесията не печалбите, която прогнозираме се случи, се съмняваме, че сегашните нива могат да издържат на прогнозирания натиск.”

От Nordea вярват също, че нарастващия гап между отчетените и оперативните приходи е доказателство, че оценките в САЩ са по-високи, отколкото би предполагало оперативното P/E (цена/печалба). От банката смятат за малко вероятно САЩ да продължат да превъзхождат останалата част от света от гледна точка на относителните печалби и по този начин поддържат е ниската си оценка.

Вероятност за рецесия на печалбите
Източник: Nordea Markets

Другата гледна точка

Nordea изглежда се присъединяват към много други финансови институции, които прогнозират рецесия на печалбите и мечи пазар при щатските и глобалните акции като цяло. Аргументите на скандинавската банка определено изглежда достатъчно солидни и може би имат сериозна тежест, особено когато става въпрос за по-широката картина. Все пак, както винаги и тук може да добавим но…

Ниските пазарни очаквания към сезона на отчетите за третото тримесечие свалят доста летвата надолу. Така можем да видим сериозни изненади във възходяща посока и за доста от компаниите ще е по-лесно да оправдаят или надхвърлят прогнозите на анализаторите.

Освен това сравненията с предходната година, когато навлязоха данъчните облекчения на администрацията на Доналд Тръмп, биха били много трудни и може би е съвсем нормално да очакваме леко отстъпление на печалбите.

Веднага можем да дадем пример. До 11 октомври 23 от компаниите от S&P500 бяха обявили своите отчети за третото тримесечие на 2019 година. Като цяло печалбите са свили с 12,7% спрямо същия период за миналата година, но приходите са нараснали с 3,5%. По-интересното изглежда е, че 87% от тези 23 компания надхвърлиха очакванията за печалба на акция, а 60,9% наскочиха прогнозите за приходите.

Втори фактор, който може да подкрепи биковете при американските акции е приключването на “Фаза 1” от преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война. Това е първата стъпка към деескалация на търговския конфликт между двете най-големи икономики в света. Това може да се отрази положително на глобалните пазари на акции.

И накрая, но не на последно място – централните банки започнаха отново цикъл по понижение на лихвите, както и програмите за изкупуване на активи (основно ЕЦБ и ФЕД). Ниските лихви и количествените улеснения определено създават благоприятна среда нов ръст на пазарите на акции.

Заключение

Анализаторите от Nordea са поредните, които предупреждават за приближаващо забавяне на икономиката (дори рецесия) и мечи пазар на акциите в САЩ. Аргументите зад такова твърдение определено не липсват като към споменатите по-горе можем да добавим и обърната крива на доходността по щатските облигации. Ако погледнем в дългосрочен план подобни прогнози не изглеждат лишени от логика.

Все пак има някои фактори, които могат да подкрепят пазара на акции в краткосрочен план. Следователно инвеститорите изглежда все още имат възможности да направят печалби от инвестиции в акции преди да дойде отдавна прогнозирания спад на пазара.

Лично моето мнение е, че Доналд Тръмп ще направи всичко възможно щатските борсови индекси да направят нови върхове и да продължат възходящия си тренд поне до президентските избори в САЩ насрочени за ноември 2020. По този начин Тръмп може да използва индексите като част от своята предизборна компания. Ако бъде преизбран Доналд Тръмп и настъпи прогнозираната икономическа рецесия, то президентът на САЩ ще има 4 години, за да реши проблемите (или поне 2 до междинните избори).

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.