Новите ливъридж регулации: Протекция или дискриминация?

Ливъридж регулации

Ливъридж ограниченията изглежда са срещу индивидуалните трейдъри.

Органът за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA) прие ограничения за ливъриджа при търговията с договори за разлика, вариращи от 1:2 до 1:30. Кипърската комисия за ценни книжа и борси (CySec) изисква диференциране на клиентите според нивото на доходите и нетната стойност на ликвидните активи, пише Finance Magnates.

Според новия регламент на CySEC максималният ливъридж, който може да се използва при търговия с най-популярните валутни двойки вероятно ще е 1:50, но почти сигурно средният лост ще е много по-нисък от този. По този начин по-малките трейдъри и инвеститори ще се окажат сериозно ограничени.

Освен горните два регулатора, съвсем наскоро стана ясно, че в едно от последните ливъридж-убежища – Австралия, местният регулатор ASIC също планира да ограничи достъпния ливъридж за непрофесионални клиенти.

За кого бие камбаната?

Търговията на дребно е само 5,5% от Форекс пазара. В същото време трейдърите, които представляват този малък процент са обект на много голямо внимание от страна на регулаторите. На пръв поглед изглежда, че ливъридж ограниченията са просто мерки за протекция на индивидуалните трейдъри.

Това обаче изглежда като, че на по-малките пазарни участници се предоставя малка пластмасова виличка, с която да се включат в партито на “големите момчета”. Сякаш регулаторите са по-притеснени от пазарните рискове от прекомерния ливъридж предоставен на трейдърите на дребно и брокерите.

През 2015 година, когато Швейцарската национална банка неочаквано свали прага от 1,20 франка за евро, швейцарската валута поскъпна с почти 30% спрямо еврото само за един ден. Това доведе до множество негативни баланси по сметките на валутните трейдъри и извади някои брокери от бизнеса.

Благодарение на подобни събития тенденцията да се постави ливъриджа и рисковете произтичащи от него под контрол изглежда очевидна. Но има ли друга гледна точка?

Ликвидността е новия ливъридж

Множество авторитетни финансисти критикуват ограниченията на достъпния ливъридж, тъй като те драстично намаляват ликвидността на пазара. Защо това би било важно?

Докато регулаторните органи се фокусират върху балансирането на пазарите с ограничения на ливъриджа, обратният ефект може да се прояви като пряк резултат от тези ограничения.

Чарли Химелбърг, главен пазарен икономист на Goldman Sachs, се притеснява, че високочестотната търговия е склонна да изтегля ликвидността на пазара, когато са изправени пред неочаквани фундаментални новини.

“Когато това се случи, голяма част от ликвидността остава в ръцете на хората търгуващи на пазарите, което би било добре ако все още има ‘дълга скамейка” от резервен капацитет за поемане на риск. Но през последните 10 години тази скамейка е изтъняла”, обяснява Химелбърг.

Може ли настоящите ресурси да се използват по-добре?

Наистина е трудно да се оспори фактът, че прекомерния ливъридж може да е заплаха за капитала. Риска е тънкия лед, по който вървят индивидуалните трейдъри и инвеститори, за да отчупят своето парче от пазарния пай.

Защитите от негативен баланс трябва да се прилагат с достъп до по-висок ливъридж. Залагането на голямата част от капитала върху някои финансови идеи често е част от играта.

Стенли Друкънмилър, милиардерът хедж фонд мениджър признава: “Сорос ме научи, че когато си много убеден в сделката, трябва да поемеш риска. Нужна е смелост да бъдеш прасе. Необходима е смелост, за да постигнете печалба с огромен ливъридж.”

Подобно виждане за рисковете на финансовите пазари може да бъде обект на критика, но не е ли време да признаем, че има постоянно търсене на високо ниво на ливъридж сред клиентите на дребно. Те искат сребърните си прибори за хранене вместо пластмасова вилица, която регулаторите искат да им предложат.

За някои от тях ливъриджът е шанс значително и бързо да увеличат първоначалния малък депозит, който всъщност няма нищо против да загубят, в случай че техните търговски решения не са правилни. За други, достъпът до сделки с голям ливъридж може да бъде част от стратегията.

Като пример може да се използва ливъридж за едновременно отваряне на множество позиции, което всъщност може да диверсифицира рисковете по сметките с по-малък капитал.

Освен това желанието да има достъп до увеличен ливъридж не означава непременно, че трейдърът планира да го използва изцяло, докато статистическата вероятност не намери начин да докаже, че не може да печели в 100% от сделките.

Дори и най-сериозният противник на ливъриджа Уорън Бъфет намалява критиките си, когато става дума за печалби. Известно е, че Berkshire Hathaway използва капитала си с до 60%, което води до възвръщаемост с по-голям размер.

Трудно е да се спори с един от известните цитати на Бъфет: „Когато комбинирате невежеството и ливъриджа, получавате доста интересни резултати.“ От друга страна, би ли било правилно да се приеме, че невежеството е сигурен атрибут на по-малкия Форекс трейдър?

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

1 Comment

  1. Да, разкарване на дребните риби….. няма да им мътят водата само. Трябват роби на заплата, все пак !

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.