Какво да очакваме от празничния икономически календар?

Какво да очакваме от празничния икономически календар?

Какво ни предлага празничния икономически календар?

В сряда ( ФЕД) разтресе финансовите пазари, след като повиши лихвите с 25 базисни пункта, но намекна за по-малко повишения през следващата година. Това бе четвъртото вдигане на лихвените нива за 2018 и  доведе до сериозна волатилност на фондовите пазари.

Последната пълна работна седмица за 2018 година се оказа най-лошата за широкия борсов индекс S&P500 от август 2011 година насам. Dow Jones и NASDAQ пък отбелязаха най-лошото си седмично представяне от глобалната финансова криза през 2008 г.

През последните 5 търговски дни S&P500 загуби 7,05%, а Dow Jones 6,9%. Най-зле се представи NASDAQ, който изтри цели 8,4% от стойността си. Така технологичният индекс бе първият от големите три големи щатски бенчмарка, който навлезе в мечи пазар. S&P500 все още не е, тъй като е загубил 17,5%, макар и 60% от неговите компоненти да са.

На пазара на суровини, петролът тип WTI затвори под $46 за барел за първи път от юли 2017 година, а Brent се потопи под $54. Златото обаче изглежда се завръща след седмичен ръст от 1%, въпреки че загуби 0,70% в петък.

При валутите, USD изостана от еврото, паунда и японската йена, въпреки че получи подкрепа по време на срещата на ФЕД и поскъпна в петък. Все пак, зелените пари се възползваха от нискорисковите настроения и натрупаха преднина срещу австралийския, новозеландския и канадския долар. Йената обаче се оформи като най-големия печеливш от избягването на риска.

Празничния седмичен икономически календар

Обичайно по празниците няма много планирани събития или макроикономически данни. По-интересните новини ще дойдат от Япония, където ни очакват протоколите от последната среща на Японската централна банка, последвани от пресконференция на гуверньора на банката Харухико Курода в сряда. В петък пък ще излязат и данните за потребителските цени в столицата Токио.

 Американският икономически календар включва първоначалните молби за помощи от безработни, продажбите на нови жилища и потребителското доверие. Всички те ще бъдат публикувани в сряда. За четвъртък пък има планирано изказване на председателя на Федералния Резерв Джером Пауъл.

От Европа единствените по-интересни сведения са за предварителните данни за потребителската инфлация в Германия, които ще излязат в петък.

На политическият фронт също не се очаква сериозно раздвижване по празниците. По-скоро политическата несигурност около Брекзит, преговорите за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай и политическите боричкания в еврозоната ще се пренесат в следващата 2019 година.

About Борис Петров 2985 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.