Основателят на Vanguard Group Джак Богъл почина на 89 години

Основателят на Vanguard Group Джак Богъл почина на 89 години

Джак Богъл, основател на Vanguard Group, една от най-мощните инвестиционни компании в света, почина на 89-годишна възраст. Понастоящем Vanguard Group управлява активи на стойност над $5,1 трилиона. Освен това, Джак Богъл е основател на първия взаимен индексен фонд в света.

Богъл е починал в сряда, 16 януари 2019, в Брин Мавр, Пенсилвания, според изявлението на Vanguard Group.

Богъл бе считан за един от най-големите инвеститори в света и бе известен с подхода си “купи и задръж”. Неговите взаимни индексни фондове дадоха възможност на много инвеститори да постигнат по-висока доходност, при по-ниски разходи от активно управляваните фондове.

През 1975 година Богъл основава Vanguard, най-голямата организация за взаимни фондове в света. В момента компанията управлява активите на над 20 милиона инвеститори в света от повече от 170 страни. Джак Богъл бе председател и изпълнителен директор на Vanguard Group до 1996 г.

Богъл, чието лично богатство е оценено на сравнително скромните $ 80 милиона, е имал сърдечни проблеми в миналото. Той получава половин дузина инфаркти до 31-годишна възраст и претърпява сърдечна трансплантация на 65 години.

Освен това, Джак Богъл е автор на 13 книги за инвестиции като последната бе през 2018 година със заглавие: “Продължавайте напред: Историята на Vanguard и индекс революцията”. Неговите поддръжници създадоха цял уебсайт, базиран на съветите му за инвестиране: Bogleheads.org.

“Ако някога бъде издигната статуя в чест на човека, който е направил най-много за американските инвеститори, изборът трябва да е Джак Богъл”, пише в свое годишно писмо от март 2017 г. инвеститорът милиардер Уорън Бъфет.

Миналото на Джак Богъл

Джон Клифтън Богъл е роден в Монтклеър, Ню Джърси, на 8 май 1929 година, заедно с брат-близнака си Дейвид, с родители Уилиам и Жозефин Богъл. Бащата губи голяма част от семейното богатство по време на Голямата депресия. Според Богъл баща му се обърнал към пиенето и родителите му се разделили.

Финансовите проблеми на семейството по време на Депресията са оставили незаличимо впечатление върху него.

“Бяха трудни времена и започнах да работя, когато бях на 10 години, доставях документи и в крайна сметка станах сервитьор”, каза той през 2012 година. “Живеехме в несигурност”, добави той в интервю за вестник “Сакраменто Бий” през 2014 година. “Научаваш се от много ранна възраст, че е по-добре да запретнеш ръкавите си. Това е вечен урок. Ако не го научите, вие сте в неблагоприятно положение. “

Богъл посещава гимназията на Jersey Shore преди да получи стипендия за Blair Academy, престижно частно училище в щата. Завършва през 1947 година и отива в Принстън.

Vanguard Group

История на Vanguard Group

След като завършва Принстън през 1951, Джак Богъл е назначен в Wellington Fund и израства до директор през 1970 година. След като прави това, което по-късно нарече „изключително неразумно сливане“ с инвестиционната консултантска фирма Thorndike, Doran, Paine & Lewis, той е уволнен през 1974 г.

През януари 1975 Богъл основава Vanguard като независима компания, собственост на клиентите. Без външни собственици да прибират печалби и комисионни за продажби, тя е в състояние да предложи евтини инвестиционни услуги, включително първия индексен взаимен фонд.

През първата си година Vanguard успява да управлява $ 1.7 милиарда активи на инвеститорите, а през 2018 вече управлява повече от $5,1 трилиона.

“Никога не съм имал намерение да изградя гигант. Аз съм човек за малка компания”, каза той пред публика в болницата „Джеферсън“, Филаделфия по повод 21-та годишнина от трансплантацията на сърцето си там. “Оказва се, че когато правите това, което е правилно за инвеститорите, парите се вливат сами.”

Индексни взаимни фондове Vanguard

В момента Vanguard Group е най-голяма инвестиционна компания в света. Един от най-големите инвестиционни фондове на компанията Vanguard 500 Index Fund разполага с над $440 милиарда. Всичките индексни фондове на Vanguard заедно съчетават повече от 70% от фирмите с близо $5 трилиона в активи, според Vanguard.

Vanguard пускат първия си индексен фонд за инвеститорите през 1976 година и оттогава досега от компанията са усъвършенствали много и избраните борсови индекси, и уменията за проследяването им.

Днес от Vanguard Group предлагат над 65 взаимни индексни фонда и близо 70 индексни ETF-и (борсово търгувани фондове). Те следват представянето на индексите на пазарите на акции и облигации, както в САЩ така и извън страната, също и в специфични сектори на пазарите.

Повишете Вашите знания и умения в търговията с валути, акции, индекси, суровини и борсово търгувани фондове с безплатния Обучителен Пакет от Admiral Markets.

Какви са разликите между взаимните фондове и ETF-ите?

Макар и взаимните фондови и борсово търгуваните фондовe да държат портфолио от акции и облигации или в някои случаи суровини, има някои разлики между тях. Тези разлики може да повлияят на крайната печалба и начина, по който ще бъде направена.

Важно е да се знае, че когато купувате взаимен фонд, сделката, която сключвате е с компанията, която го управлява, например Vanguard. Сделката може да стане директно или чрез брокер. Покупката се извършва по нетната стойност на активите на фонда въз основа на цената му, когато пазарът затвори този ден или следващия, ако направите поръчката си след затварянето на пазарите.

Когато продавате вашите акции във взаимния фонд ще преминете през същия процес, но в обратна посока.

Инвеститорите в ETF-и не са изправени пред тази процедура. Както името им подсказва те се търгуват на фондови борси, точно както акциите. От друга страна на сделката е някои друг инвеститор, а не фонд мениджър.

Освен това, можете да купувате и продавате по всяко време по време на търговската сесия, независимо от цената в момента, въз основа на пазарните условия, а не само в края на деня, и няма минимален период на задържане.

Още една ключова разлика между взаимните фондове и ETF-ите са е, че борсово търгуваните фондове имат по-ниски разходи. Една от причините е пасивния мениджмънт. Тъй като купувачите и продавачите на ETF-и извършват правят бизнес по между си, то мениджърите имат по-малко работа.

Трябва да се отбележи и, че ETF структурата води и до повече данъчна ефективност. По-малкото работа на мениджърите води до по-малко вътрешна търговия, което пък създава по-малко възможности за налагане на данъци. На практика при взаимните фондове ще плащате данъци дори само ако държите акции, а при ETF само, когато ги продадете.

Как да инвестираме в ETF-и?

Основната възможност за инвестиции в борсово търгувани фондове (ETF-и) е чрез директно закупуване на реален дял от тях. Въпреки това, има все повече пречки затова. Например, непрофесионалните инвеститори в Европа нямат право да търгуват и инвестират в ETF-и от САЩ.

Едно добро решение на този проблем е използването на CFD-та (Договори за разлика) върху американски ETF-и. Все повече брокери предлагат CFD-та върху борсово търгувани фондове с цел да предложат на клиентите се експозиция на американския ETF пазар.

Опцията за търговия със CFD-та върху ETF-и има и други преимущества. Договорите за разлика предлагат възможност за употреба на ливъридж, с който трейдърите и инвеститорите могат да отварят позиции с много по-голям капитал, отколкото притежават. Освен това, CFD-та са добра опция за тези, които искат да правят печалби и при падащ пазар т.е. да отварят къса продажба в ETF-и. Това е невъзможно при търговия с реални борсово търгувани фондове.

Инвестирайте в реални акции и ETF-и при конкурентни условия с най-новата сметка на Admiral Markets – Admiral.Invest.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.