Най-големите победители и губещи по време на 10-годишния бичи пазар?

Най-големите победители и губещи по време на 10-годишния бичи пазар?

Биотехнологиите избухнаха, докато суровините изостанаха.

Изминаха 10 години откакто американските акции достигнаха най-ниското си ниво след финансовата криза на 9 март 2009 година и започнаха стабилно покачване. Това до известна степен доведе до най-дългия бичи пазар в историята на САЩ.

През това време широкият щатски борсов индекс S&P500 нарасна с 411%, докато Dow Jones прибави 413,2% към стойността си. Съвсем резонно, най-голям ръст от големите американски индекси отбеляза технологичния NASDAQ100, който нарасна с цели 570%, според данни на FactSet.

Това бе период доминиран от бързо нарастващи технологични компании като Facebook, Amazon, Apple, Netflix и собственика на Google – Alphabet. Точно тези компании оформиха и популярната абревиатура FAANG.

Всъщност, Apple води всички настоящи компоненти на Dow Jones в последната 10-годишна обща възвръщаемост, като дава на акционерите 1373.7% доходност след най-лошата финансова криза.

В същото време, Netflix е третият най-голям печеливш в S&P 500, с възвръщаемост за акционерите от 6,396.7% спрямо първоначалната им инвестиция. Закупуването на акции на Netflix за $100 000 през 2009 година щеше да Ви направи милионер повече 6 пъти за 10 години.

Победители

Най-добре представилите се акции през последните 10 години
Източник: FactSet

Може би ще е твърде елементарно ако сведем историята от последното десетилетие само до технологиите. В края на краищата, производителят на персонални компютри HP Inc. HPQ е с петите най-слабо представящи се акции в S&P 500 за този период.

Въпреки това, най-добре представилите се акции, с изключение на FAANG, са използвали технологии за усъвършенстване на традиционния бизнес, като услуги за търговия на дребно и здравеопазване.

„Електронната търговия съществува от 90-те години на миналия век, но точно през последното десетилетие настъпи истинската вълна от пробива и“, заяви Дейвид Ръсел, вицепрезидент на TradeStation Securities. Amazon, AMZN, е пример за доминация в областта на електронната търговия, а акцията на компанията е 9-тата най-добре представила се в S&P 500 през последното десетилетие, според данните от FactSet.

Биотехнологиите са още един явен победител през последното десетилетие. Причината е, че както напредъкът на биомедицинската технология, така и застаряването на богатите популации по целия свят са създали търсене на медицински технологии, предоставяни от компании като Abiomed Inc. Именно Abiomed (ABMD) бе втората най-добре представяща се акции в S&P500 за последните 10 години.

„Биотехнологиите бяха в абсолютен възход през това десетилетие“, заяви Ръсел.

Губещи

Най-зле представилите се акции през последните 10 години
Източник: FactSet

Ръсел твърди, че най-лесния начин да се намерят акциите с най-лоши резултати за последното десетилетие е да погледнем към реликвите от 2000-те години. Тогава високолетящите акции на пазарите бяха на компании, които добиват природни ресурси.

Три от най-слабо представилите се акции от S&P500 през последното десетилетие Devon Energy Corp.,  Mosaic Co., и Apache Corp. са именно компании, които добиват природни ресурси.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.