Кои са големите победители и губещи от Коронавирус?

Акции и Коронавирус

Епидемията от Коронавирус и последващото и въздействие върху печалбите на компаниите и глобалната икономика като цяло, продължава да доминира новинарските заглавия. Фондовите пазари в САЩ претърпяха най-големия си седмичен спад (до 28 февруари) от октомври 2008 година насам.

Всъщност и трите основни индекса на американските фондови пазари – Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq затвориха седмицата на територия на корекция (спад от над 10% от последния връх). Освен това няколко известни компании като Apple, Nike, United Airlines и Mastercard изпратиха предупреждения за печалбите и приходите си.

Как да печелим по време на кризата с коронавирус?

Главният стратег на Goldman Sachs, Питър Опънхаймър добави: “В краткосрочен план, ние вярваме, че по-големият риск е, в сегашните цени на акциите, да бъде подценен ефектът на Коронавирус върху печалбите, което предполага висок риск от корекция.”

С разпространяването на Коронавирус дойдоха и корекциите на пазарите. Седмицата 23-27 февруари бе най-бързата корекция в историята на S&P 500. На графиката отдолу можете да видите най-бързите корекции в историята на широкия щатски бенчмарк и времето, което отнема на S&P 500 да загуби 10% от последния си връх.

Най-бързите корекции в историята на S&P 500
Източник: CNBC

Централни банки и Коронавирус

Акциите в САЩ направиха завръщане с гръм и трясък на 2 март, след като инвеститорите започнаха да вярват, че централните банки по света, включително Федералния резерв, ще предприемат действия, за да намалят загубите. Очакванията бяха, че централните банкери отново ще се насочат към понижаване на лихвите, с цел стимулиране на икономиката.

И пониженията не закъсняха. Рано сутринта на 3-ти март видяхме първото сваляне на лихвените нива. Понижението дойде от Резервната банка на Австралия, която намали лихвения процент в страната с 25 базисни пункта от 0,75%, до рекордно ниските 0,50%.

Само няколко часа след това ФЕД изстреля извънредно понижение на лихвите с 50 базисни пункта до диапазона от 1,00%-1,25%. Това бе първото сваляне на лихви без официално планирана среща на Федералния Резерв от Глобалната финансова криза през 2008 година.

Все повече анализатори прогнозират, че съвсем скоро ще видим сваляне на лихвите и от страна на Канадската централна банка, Английската централна банка и Резервната банка на Нова Зеландия. Спекулациите за понижения в еврозоната и Япония също нараснаха, но ЯЦБ и ЕЦБ изглежда сякаш са изчерпали по-голямата част от амунициите си и нямат толкова много възможности.

Въпреки това не можем напълно да отпишем неблагоприятното въздействие на епидемията от Коронавирус върху глобалните фондови пазари и световната икономика като цяло. Все пак заразата продължава да се разпространява извън Китай и вече удари страни като Италия, Иран, Южна Корея, Германия, а в последните дни навлиза и в САЩ.

Но нека да видим кои акции бяха големите печеливши и губещи в САЩ, след като епидемията от Коронавирус спря бичите пазари на акции по света.

Големите печеливши

Някои от най-големите печеливши на фона на развихрилата се епидемия от Коронавирус, съвсем очаквано, бяха от сектор Здравеопазване и основно биотехнологичната индустрия. Moderna, Regeneron Pharmaceuticals, Inovio Pharmaceuticals и Gilead Sciences.

Акции, които спечелиха от Коронавирус
Източник: Yahoo Finance

Само във вторник (3 март) акциите на Inovio нараснаха с почти 70% в сравнение с цената на затваряне в понеделник, след като от компанията обявиха, че ускоряват срока за разработване на ваксина за лечение на Коронавирус и се очаква да бъдат започнати тестове върху хора в САЩ още следващия месец.

Акциите на Inovio скочиха почти 2,5 пъти за последните два месеца, тъй като очакванията за ваксината, наречена INO-4800, нараснаха, на фона на почти 100 000 случая на Коронавирус по света и над 3100 смъртни случая.

Извън биотехнологиите, акциите на Netflix поскъпваха, докато пазарите се сриваха, тъй като компанията има установен бизнес модел и е достатъчно силна фундаментално, за да осигури хеджиране срещу всякакъв вид спад.

Първо, тя предоставя основно услуги свързани с предаване на видео съдържание. По този начин всяко блокиране на бизнеса, поради Коронавирус, е невъзможно. Всъщност, през последното тримесечие Netflix добави цели 8,8 милиона нови абонати в международен план, надхвърляйки прогнозите на анализаторите с повече от 1 милион.

Големите губещи

След като епидемията от Коронавирус успя да засегне толкова много хора по света, сред най-потърпевшите акции бяха тези на туристическите компании. Круизните оператори бяха едни от най-тежко засегнатите.

Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line са най-големите играчи в този бизнес и трите компании изпитват тежки времена поради разрастващата се зараза. Norwegian бе най-сериозно разпродадена, тъй като 2% от приходите и идват директно от Китай. Но другите две акции също станаха свидетели на солиден спад.

Акциите на авиокомпаниите също бяха сериозно засегнати. Delta Airlines например, стартираха годината на нива от $58,47 за акция, а на 3 март затвориха на цена от $46,70, което е спад от над 20%. Производителят на самолети Boeing пък изтри около 12% от стойността си.

Енергийните гиганти също поеха надолу. Например, акциите на Chevron Corporation поевтиняха също с около 20% от началото на годината. Срива в цените на петрола, поради по-слабото търсене от страна на Китай и сериозната експозиция в “Поднебесната империя” (около 27% от приходите) бяха сред основните причини за спада на компанията.

Как да се възползвате?

Фармацевтични компании

Докато епидемията от Коронавирус продължава да се разпространява, важността на изобретяването на ваксина срещу заразата ще продължава да нараства. Очевидно тази компания, която успее първа да пусне на пазара ваксина ще се оформи като големия победител.

В надпреварата участват някои от най-големите компании за лекарства, както и биотехнологични компании. Учените се надяват да успеят да съкратят наполовина времето, необходимо за разработването на ваксина срещу Коронавирус, след като вирусът вече бе отгледан в лабораторни условия.

Ето и някои от сериозните участници в надпреварата за изготвяне на ваксина за Коронавирус, чийто акции може да поскъпнат сериозно при успех:

  • Inovio Pharmaceuticals
  • Novavax
  • Gilead Sciences
  • Regeneron Pharmaceuticals
  • Sanofi
  • Johnson & Johnson
  • GlaxoSmithKline

Все пак има и други възможности за печалба от финансовите пазари ако епидемията от Коронавирус продължи да се разпространява.

Къси позиции

При потенциално задълбочаване на епидемията от Коронавирус, инвеститорите вероятно ще продължат да издърпват своите капитали от рисковите активи като акции и петрол.

Това може да доведе до задълбочаване на корекцията на фондовите пазари от края на февруари и дори да се достигне до мечи пазар. Но как може да се възползвате от подобна ситуация?

Логичният отговор е с къси позиции в основните борсови индекси. Един от инструментите, който можете да използвате за отваряне на къси позиции е Договор за Разлика (ДЗР). Освен да печелите при спад на цената, ДЗР може да Ви да де възможност да употребявате и ливъридж.

Договори за разлика може да се използват и за заемане на къси позиции в петрол. Трябва да знаете, че дават основни вида суров петрол, които се търгуват на световните финансови пазари са WTI и Brent.

Активи убежища

Евентуално изтегляне на капитали от рисковите активи може да насочи парични потоци към активи убежища като злато и други ценни метали, японска йена, швейцарски франк и американски държавни облигации.

Покупката на активи убежища може да даде експозиция със солиден потенциал за печалба по време на разрастване на епидемията от Коронавирус.

А коя възможност за търговия на финансовите пазари по време на епидемията с Коронавирус ще изберете Вие?

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.