Има ли в България възможности за търговия с по-висок ливъридж?

Търговия с финансов лост

Напоследък част от общността на трейдърите и инвеститорите в България бе притеснена от новините, че някои популярни български брокери поискаха от своите клиенти нови доказателства, затова, че отговарят на изискванията за клиент с професионален статут, дефинирани от ESMA.

Част от клиентите на някои български брокери получиха уведомителен имейл, в който от тях се изискват допълнителни документи за удостоверяване на професионалния си статут. Ако тези доказателства не бъдат предоставени в определен срок, то клиентът ще бъде преквалифициран непрофесионален.

Както известно след регулациите на ESMA (Европейски орган за ценни книжа и пазари) влезли в сила от 1 август 2018 година, регулаторът забрани бинарните опции и ограничи предлагания на непрофесионални клиенти ливъридж за търговия с ДЗР. По този начин всички регулирани европейски брокери трябва да въведат два различни статуса за клиентите си – Професионален и Непрофесионален.

Една от ключовите разлики в двата статуса е, че професионалните клиенти има достъп до в пъти по-голям ливъридж от непрофесионалните. Например, според ESMA, непрофесионалните трейдър могат да използват максимален ливъридж до 1:30, докато при професионалните нивата на финансов лост често достигат до 1:500.

Именно тази огромна разлика води до притеснения в някои професионални клиенти да не бъдат преквалифицирани като непрофесионални. Една подобна промяна на статута, при наличие на отворени позиции, бързо може да доведе до маржин кол или стоп аут на клиентската сметка и по този начин клиентът да генерира сериозни загуби.

В същото време условията за категоризиране като професионален клиент може да изглеждат недостижими за много трейдъри. Всеки, който иска да получи професионален статут трябва да отговаря на 2 от следните 3 изисквания:

  • През предходните 4 тримесечия лицето да е сключвало средно за тримесечие по 10 сделки със значителен обем на съответните пазари;
  • Стойността на инвестиционния портфейл на лицето, който включва финансови инструменти и парични депозити трябва да е повече от левовата равностойност на 500 000 евро;
  • Лицето работи или е работило във финансовия сектор не по-малко от една година на длъжност, която изисква познания относно съответните сделки или услуги.

Има ли алтернативи?

Понастоящем голяма част от непрофесионалните клиенти, които не могат да покрият споменатите изисквания трябва да се ориентират към офшорно регулирани брокери. Това води със себе си сериозни рискове, тъй като увеличава вероятността от попадане на нерегулиран или слабо регулиран брокер, при който депозираният капитал е под сериозен риск.

Случаите на измамени трейдъри и инвеститори далеч не са малко, а и продължават да нарастват. Именно затова е добре да се проверят отблизо всички лицензи и регулации на брокера, преди да се започне търговия с него.

Но да оставим на страна измамните брокери и тези с регулации от някои екзотични страни. Нека да видим има ли по-сериозни възможности за търговия с висок ливъридж без да се прибягва до рисковете от споменатите по-горе “тъмни” брокери?

Алтернатива има и тя понастоящем се нарича Австралия. Местният регулатор ASIC, който сред най-стриктните в света, все още не е прибегнал до ограничения на ливъриджа за непрофесионални клиенти. Следователно брокерите, които притежават лиценз от ASIC имат възможността да предлагат на клиентите си по-висок ливъридж (често до 1:500), без отговарят на определени условия или да рискуват като депозират средства в съмнителни брокери.

Един от известните брокери, който предлага възможност за търговия под австралийска регулация като същевременно има и лицензи от няколко от най-строгите регулаторни органи в Европа (FCA, EFSA и CySec) е Admiral Markets. Брокер номер 1 в Германия за 2019 година предлага търговия с над 9000 финансови инструмента на две от най-популярните търговски платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

  1. Искам да попитам относно търговия чрез Адмирал Маркетс под Австралийска регулация – има ли някакви особености? Къде точно отварям сметка линкът от статия ме води в българския сайт?

    • Привет, ако искате да търгувате с Admiral Markets под австралийската регулация (ASIC), трябва да се регистрирате на българския сайт https://admiralmarkets.bg/ и след като влезете във Вашия Кабинет на Трейдъра (личното Ви пространство) изберете регулация ASIC, в горната част на екрана. След това кликнете на отворете реална сметка.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.