Ще видим ли още по-евтин долар до края на 2019?

Ще видим ли още по-евтин долар до края на 2019?

Европейските фондове очакват още по-слаб долар.

След най-дългото рали на долара за последните 4 години, “зелените пари” вече не изглеждат толкова привлекателни, смятат някои от големите европейски фондове, написа Bloomberg.

Amundi, най-големият паричен мениджър в региона, залага, че корекцията при щатския долар ще продължи, тъй като Федералния резерв се насочва към по-миролюбива монетарна политика. Според Aberdeen Standard Investments “попътните ветрове”, които повишиха долара, като по-високата доходност на облигациите и силния икономически растеж в САЩ, сега изчезват. Валутата може да продължи да се понижава ако срещата на Г-20 не успее да намали глобалното търговско напрежение, смятат от UBS Global Wealth Management.

Източник: Bloomberg

Доларовият индекс се срина с 1,6% през юни, прекъсвайки четиримесечно рали, което бе най-дългото от 2015 година, след като председателят на ФЕД Джером Пауъл сигнализира, че централната банка се подготвя да намали лихвените проценти, за да подкрепи най-голямата икономика в света. Миналата седмица доходността по щатските облигации удари най-ниската си стойност от 2016 година, което намали премията спрямо Германия и Япония.

„Очакваме доларът да загуби още малко от последните си сили и да падне още повече“, каза Андреас Кьониг, ръководител на валутния отдел в Amundi, който контролира 1,63 трилиона долара активи. “Пазарът стана прекалено едностранен и про-долар настроен относно позициите. По отношение на продължителността и размера, доларовият бичи цикъл изглежда много зрял и със свръх дълго позициониране в долара. Бъдеща корекция изглежда вероятна.

Кьониг смята, че диференциалите в САЩ спрямо другите пазари сега са по-малко привлекателни, след като са коригирани спрямо волатилността , който има къси позиции в щатския долар срещу “различни валути”, включително йената, еврото и канадския долар.

Среща на Г-20

Лидерите на страните от Г-20 ще се срещнат на двудневна среща на върха в Осака, Япония, която ще започне в петък. Целта е да се намалят различията в търговската и валутната политика наред с други теми. Акцентът е поставен върху американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин.

Ако те не успеят да разсеят напрежението, което разтърси световните финансови пазари през последните месеци, световната икономика рискува да загуби 1,2 трилиона долара, според изчисленията на Bloomberg Economics.

Докато перспективите за такъв “страшен резултат” са малки, то изводите от срещата на върха ще бъдат важни за перспективата на долара, според Томас Флури, ръководител на валутния екип на UBS Global Wealth.

“Ако резултатът от срещата на Г-20 потвърди очакванията на пазарите, че не се очакват нови мерки, очакваме три неща: по-нататъшно влошаване на инвестиционните планове, още по-голяма вероятност за сваляне на лихвите от страна на ФЕД и следователно за по-слаба валута,” заяви Флури, чиято компания контролира 2,43 трилиона долара.

Въпреки че, UBS Global Wealth има къса позиция в щатски долари спрямо йената, те също така разполага с тактически стратегии, включително дълги позиции в долари срещу австралийската валута, за да извлече полза от нарастващото напрежение в търговията и забавянето в Австралия.

Опциите, чрез които се правят залози за рали на йената срещу долара достигаха спекулативни 20 милиарда долара, включително 3 милиарда, които очакват японската валута да удари 105, според данни на Depository Trust & Clearing Corporation, публикувани след последното решение на ФЕД. Това ниво може да бъде достигнато ако срещата на Г-20 разочарова пазарите, според Кен Диксън, инвестиционен директор фокусиран върху валутите в Aberdeen Standard.

„Независимо дали има добри новини от срещите на Г-20, очакваме в следващите седмици доларът да изостане от валутите убежища и по-рисковите, по-циклични валути”, каза Диксън. Доларът бе подсилен по-рано от „сравнителния растеж и високите лихвени нива в САЩ”. Сега тези попътни ветрове бавно изчезват. Доларът вече премина своя пик, добави той.

Американските финансови институции не изостават от колегите сив Европа и също залагат срещу щатския долар. От Goldman Sachs споделиха, че низходящи рискове за тяхната прогноза за USD/JPY от 103 като според техните модели справедливата стойност на двойката дори е 95. Goldman цитират ограничените възможности за разхлабване на монетарната политика на Японската централна банка като фактор в полза на йената.

В същото време някои канадски банки като National Bank of Canada и RBC прогнозират спад на USD/CAD. Според RBC валутната двойка може да падне под 1,30, на фона на нарастващите цени на петрола и свиващия спред по 2-годишните облигации. Междувременно, National Bank of Canada предвиждат, че USD/CAD ще падне под 1,30 още това лято като също цитират стесняващите се лихвени диференциали и цените на петрола.

Тествайте търговията на Форекс пазара без да рискувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.