Всичко, което трябва да знаете за атаките в Саудитска Арабия

Петролни атаки в Саудитска Арабия
Gulf News

Какво се случи?

Саудитските тръбопроводи, петролни инсталации и танкери често са били атакувани през последните две години. Но анализаторите казват, че случилото се в Източна Саудитска Арабия в ранните часове на събота сутринта е много по-сериозно. Това бе директен удар в сърцето на петролната индустрия на монархията.

В 05:31 и 05:42 българско време бяха чути големи експлозии в районите на второто най-голямо петролно поле в Саудитска Арабия – Хураис и най-голямото предприятие за преработване на петрол в света, близо до град Абкаик. И двете са собственост на саудитската държавна компания Арамко, често описвана като перлата в короната на монархията от залива.

Експлозиите разпалиха огромни пожари, които отнеха часове, за да бъдат угасени и причиниха значителни щети. Източници от петролното министерство на Саудитска Арабия заявиха, че производството на над 5 милиона барела на ден петрол е засегнато (в последствие се изясни, че става въпрос за около 5,7 милиона барела). Това е повече от половината петролната продукция на кралството, която е оценявана на 9,7 милиона барела на ден и над 5% от световното изпомпване.

Атака срещу петролната индустрия в Саудитска Арабия
Източник: msn.com

Кой е виновен?

Бунтовниците Хути, които се сражават срещу водената от Саудитска Арабия, коалиция в съседен Йемен и се твърди, че са подкрепяни от местния опонент Иран, поеха отговорност за атаките.

Според ООН, Хутите са успели да се сдобият с много по-мощни технологии за дронове преди няколко месеца, които им дават възможност да нанасят удари на разстояние до 1500 км. Анкаик се намира на около 1000 км от контролираната от Хутите територия в Йемен. През последните месеци има непотвърдени съобщения за нападения с дронове на Хутите срещу граждански летища в Саудитска Арабия, Абу Даби и Дубай.

Въпреки това, някои военни специалисти смятат, че хутите нямат потенциал за удари на такава дистанция и в такива размери. Ударите от събота биха представлявали значително увеличаване на сложността в сравнение с подобни по-ранни атаки. Западните и саудитското правителства смятат, че Иран помага на хутите да придобият и използват модерните дронове. Обвинение, което, както Техеран, така и йеменските бунтовници отхвърлят напълно.

САЩ обаче твърдят, че няма доказателства, че нападението е възникнало в Йемен и категорично обвиняват Иран, виждайки го като част от модел на заплахи за петролни танкери и инфраструктура през изминалите месеци, които според него Иран е извършил в отговор на санкциите от страна администрацията на Доналд Тръмп. Веднага след атаките станахме свидетели на редица изказвания от американските власти, които твърдо обвиняват Иран за атаките.

Американското правителство дори разпространи сателитни снимки, на които, според официалните лица се вижда, че има най-малко 19 точки на удар върху двете саудитски енергийни съоръжения, включително щети в сърцето на централата в Абкаик.

Властите казаха за американските медии, че снимките показват въздействия, съответстващи на атака, идваща от посоката на Иран или Ирак, а не от Йемен на юг. Техеран твърдо заяви, че няма нищо общо със съботната атака.

Как Саудитска Арабия допусна да се стигне до атаките?

Как Саудитска Арабия, държава с третия по големина военен бюджет в света и шест батальона от системи за противоракетна отбрана Patriot, изградени от САЩ, не успея да защити биещото сърце на петролната индустрия, от която зависи кралството?

Този въпрос е в основата на отговорите на атаката в събота срещу Абкаик, която намали наполовина производството на саудитски петрол и е критична за всяка преценка дали инвеститорите ще трябва постоянно да фактурират по-високи предположения за политически риск в цената на петрола.

Колкото и дързък да беше този удар, той беше просто последният от поредицата и не трябваше да изненада. Особено на фона на данните, че Саудитска Арабия е изразходвала 83 милиарда долара за отбрана, в сравнение с 45 милиарда долара за Русия и 20 милиарда долара за регионалния съперник Иран.

Саудитска Арабия дори води преговори за придобиване на същата усъвършенствана система за ПВО S-400, която Турция наскоро купи от Русия. Руското оръжие, макар и малко изпитано в бой, има технически предимства пред американските Patriot, пише Bloomberg.

Страхотно екипираните военни сили на кралството бомбардират подкрепяните от Иран бунтовници Хути от съседен Йемен от 2015 г., но досега не успяват да насочат гражданската война в полза на саудитските съюзници.

Все пак, ако се погледне реално, възможностите за удари с подобни размери от страна на Хутите са непотвърдени, а директна атака от страна на Иран срещу Саудитска Арабия, както твърдят от САЩ, ще изглежда по-скоро доста изненадваща. Следователно истинският източник на тази атака може би остава скрит към момента и може да се окаже съвсем друг от първоначално заподозрените.

Но да не задълбаваме в конспиративни теории и да видим какво означават тези атаки за петролната индустрия и геополитическата игра в региона.

Защо тези атаки са толкова важни?

Абкаик е най-голямото съоръжение за преработка на петрол в света, където се рафинират и почистват от примеси като сяра и пясък около две трети от общите петролни доставки от Саудитска Арабия. „Това е сърцето на петролната инфраструктура на Саудитска Арабия“, казва Хомаюн Фалакшахи, анализатор на акции на петролни и газови компании в Kpler, базирана в Париж компания за енергийни данни.

Съоръжение с такова значение е трябвало да бъде изолирано от по-широката нестабилност на Близкия изток. „Поради важността си то е много добре защитено, при изключително високи мерки за сигурност“, каза Фалакшахи.

Фактът, че тази инфраструктура може да бъде силно засегната от подобни удари, е знак, че енергийната инфраструктура в света е доста по-уязвима, отколкото се смяташе досега.

Как са подредени регионалните участници?

Хутите се разглеждат като част от мрежа от милиции в Близкия изток, които са спонсорирани или подпомагани по някакъв начин от Техеран, част от по-широка борба за доминиране в Близкия изток между Иран и Саудитска Арабия, която датира от иранската революция от 1979 година.

Двата местни гиганта досега не са се сблъсквали директно, но пък използват други местни конфликти като тези в Сирия, Ливан и Йемен, както и други страни, за да премерят сили.

Иран продължава да отрича, че съществено подпомага Хутите, но през тази година стана по-открито подкрепящ, като покани техен говорител в Техеран, където той беше възхвален като „свят воин“ от върховния лидер на страната, аятолах Али Хаменей.

Понастоящем администрацията в САЩ силно се опитва да убеди властите в Риад, че именно Иран седи зад атаката и ударите над петролната индустрия в страната са дошли именно от иранска територия, което за момента остава недоказано. А и не изглежда много логично.

Все пак, при една необмислена ответна реакция на Саудитска Арабия срещу Иран може да се стигне до огромен регионален конфликт, който в даден момент може дори да излезе от границите на региона. Но стига политика!

Как се отрази това на цените на петрола и финансовите пазари?

Новините за атаките в Саудитска Арабия разтърсиха финансовите пазари, което доведе до рязък скок в цените на петрола. Все пак монархията е третия най-голям производител на петрол в света към момента след САЩ и Русия и най-големия в региона. Освен това, Саудитска Арабия е най-големия износител на петрол в света.

Петролът тип Brent скочи от $60,42 вечерта на 13 септември до $72,19 при отварянето на пазарите в понеделник 16 септември. Това е скок от цели 19,4%. За същия период суровият петрол WTI скочи с 15.5% – от $54.79 на $63.28 за барел.

Това бе най-големия ръст в цената на петрола тип Brent, откакто този тип петролни контракти бяха създадени през 80-те години. В същото време, в края на деня WTI отбеляза третия си най-голям еднодневен ръст в историята – 14,7%.

Други пазари също бяха засегнати, като USD/CAD се понижи с приблизително 70 пипса, поради силната корелация между цените на петрола и канадския долар. Междувременно, златото направи гап нагоре от $16, на фона на политическата несигурност.

Световните борсови индекси пък регистрираха понижения за деня на фона геополитическото напрежение породено от атаките, въпреки че акциите на доста от енергийните компании поскъпнаха. В сесията след атаките основните щатски индекси Dow Jones, S&P500 и NASDAQ загубиха съответно по 0,52%, 0,31% и 0,51% от стойността си. Европейските и азиатските им колеги също останаха на червена територия.

Какво да очакваме?

Повечето икономисти и анализатори смятат, че цените на петрола могат да се покачат още ако Арамко не успее да възстанови бързо производството си или ако се стигне до военен конфликт в залива.

Първоначалните прогнози бяха, че възстановяването на 100% от загубите ще отнеме седмици, но в последствие в понеделник излязоха информации за срокове от порядъка на 3 до 6 месеца, което даде нова инерция на изпускащото парата рали на петрола.

Все пак, последните данни на Eenrgy Intelligence показаха, че Саудитска Арабия вече е върнала 40% от производството обратно на линия, а останалата част може да бъде върната до края на месеца. Подобни информации определено може да охладят ентусиазма на биковете по отношение на петрола.

„Източниците на индустрията казват, че до понеделник комбинираните 2,3 милиона барела на ден производство на петрол са били върнати на линия – 2 милиона барела дневно в Абкаик и 300 000 барела в Хурайс.”

Освен това, властите в Саудитска Арабия заявиха, че ще използват резервите на монархията, за да няма нарушаване на доставките, докато щетите бъдат възстановени. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че може да бръкне в петролните запаси на страната.

Следователно за момента ситуацията изглежда овладяна и при липса на негативни новини или допълнителна ескалация на напрежението не би трябвало да видим ново сериозно повишение в цените на “черното злато”. Въпреки това, данни за евентуален военен конфликт бързо може да изстрелят WTI над $70 за барел, а Brent над $75, а защо не и по-нагоре. Предстои да видим накъде ще се развие ситуацията!

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.