Петролът се срина с 30%, борсовите индекси падат! Какво следва?

Цените на петрола се сринаха

В петък цените на петрола се потопиха с 10% и “черното злато” отбеляза най-лошия си ден за последните 5 години, след като ОПЕК и партньорите им извън картела, водени от Русия не достигнаха до споразумение за понижаване на продукцията.

Но това не бе всичко. През уикенда Саудитска Арабия обяви, че от следващия месец ще увеличи продукцията си до нива доста над 10 милиона барела на ден. В същото време от държавния гигант Saudi Aramco обявиха, че намаляват официалните си продажни цени за април.

  • Цената на арабски лек суров петрол за САЩ ще се търгува с отстъпка от $3,75 на барел, което е $7 за барел.
  • Цената на барел Brent за северозападна Европа с отстъпка от $10,25 за барел

И така се стигна до кризисния момент в началото на новата седмица.

В понеделник цените на суровия петрол тип WTI отвориха на нива от $32,52, което е спад от 25%, спрямо нивата на затваряне в петък. Така WTI регистрира най-големия си спад от 1991 година насам. Освен това цената продължи да пада и удари $27,29, което е най-ниската му стойност от септември 2003 година.

Ситуацията при другия бенчмарк на цените на суровия Brent бе подобна.

Цените на петрола може да достигнат до 27 долара на барел.

Цените на петрола бяха под натиск от началото на епидемията от Коронавирус, на фона на опасенията за забавяне на търсенето на суровината. В понеделник двата бенчмарка на суровия петрол, WTI и Brent, вече са съответно с 45% и 47% надолу за годината, което ги оставя дълбоко в мечи пазар.

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, WTI, Дневна графика

Според изчисления на Reuters след като петрола падна с почти 30%, членовете на ОПЕК са загубили приходи от около $500 милиона само за ден. За повечето членове на Организацията на Страните Износителки на Петрол “черното злато” е първи източник на доходи и срива на цените натоварва сериозно икономиките им.

“Суровият петрол стана по-голям проблем за пазарите от Коронавирус”, заяви Адам Крисафули, основател на Viral Knowledge. “Ще бъде на практика невъзможно за S&P 500 да скочи стабилно ако петрола продължава да дълбае дъна”

Фондови пазари

Почти всички фондови пазари по света бяха засегнати от развихрилата се, в последните седмици, епидемия от Коронавирус. Търсенето на рискови активи рязко намаля, което доведе до корекция при повечето борсови индекси.

Сривът в цените на петрола притисна допълнително и без това рехавия риск апетит на финансовите пазари. Основните световни индекси регистрираха изключително слабо начало на седмицата и продължиха корективните си движения.

И в Азия, и В Европа и в САЩ основните индекси претърпяха спад от около 5% и повече. Най-потърпевш изглежда е италианския FTSE Mib, който само до обяд беше изтрил над 10% от стойността. След него бе австралийският S&P/ASX 200, който се срина с над 8%.

След тези спадове много от основните показатели вече са на територията на мечи пазар (спад от над 20% от последния максимум). DAX 30, CAC 40, Euro Stoxx 50, FTSE Mib и Nikkei 225 технически вече са намират в мечи пазар.

Какво следва?

“От 1 април започваме да работим без да се съобразяваме с квотите и намаленията, които бяха въведени по-рано”, сподели пред репортери руският енергиен министър Александър Новак в петък, след срещата на ОПЕК+. Новак добави: “Но това не означава, че всяка страна няма да следи и анализира развитието на пазарите”

Morgan Stanley вече прогнозират цена на Brent от $35 за барел през второто тримесечие на 2020, а за WTI цена под $30. Предишната прогноза на банката бе Brent на $57,50 и WTI на $52,50.

Но други анализатори са още по-мечо настроени.

“Наближава цена от $20 за петрол през 2020”, написа в неделя в Twitter Али Хедери, бивш старши съветник на Exxon за Близкия изток, а сега изпълнителен директор на американската стратегическа компания Dragoman Ventures.

В същото време пазарите вече очакват, че ФЕД ще свали лихвите до диапазона 0%-0,25% до срещата на централните банкери на САЩ на 18 март, според данни от инструмента FedWatch на CME Group.

Очаквания за лихвите на ФЕД март 2020
Източник: CME Group

Понижението на лихвите може да подкрепи фондовите пазари, въпреки че пазарните участници до голяма степен са съсредоточени върху развитието на епидемията от Коронавирус.

Може ли да видим завръщане на риск апетита и ръст в цените на акциите и петрола или пък срива на “черното злато” и корекцията при борсовите индекси ще продължи? Как ще търгувате?

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.