Петролът падна под $50. Може ли да видим цени на петрола под $40?

Притесненията около падащите цени на петрола продължават преди срещата на ОПЕК.

Свободното падане при цените на петрола продължава. Притесненията около “черното злато” са свързани със срещата на ОПЕК следващата седмица и че тя няма да доведе до необходимото, за да могат пазарите да се чувстват комфортно. Негативните рискови настроения по време на азиатската сесия в четвъртък и покачването на доходността по щатските ценни книжа също не помагат и WTI се потопи под $50 за барел за първи път от октомври 2017 г.

Проблемите обаче не свършват до тук. Дали спада под психологическите $50 (WTI падна до $49,28) няма да отключи още една разпродажба на петрола? Особено при положение, че следващата по-важна подкрепа е $45,58 – дъно от септември 2017 година?

Цени на петрола под $50
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 WTI D1

Ще видим ли цени на петрола под $40 за барел?

Волатилността на петролния пазар нарасна през втората половина на 2018 година. Растящите цени на петрола достигнаха 4-годишен връх ($77,11) в началото на октомври, само, за да изпаднат в най-лошата си серия в историята. Докато само преди няколко месеца анализаторите се надпреварваха да дават прогнози за цени на петрола от над $100, дори над $200 за барел, сега много по-реални изглеждат цени под $40.

Увеличаването на резервите и петролните трейдъри продължават да влияят на цените в краткосрочен план. Но действията на Саудитска Арабия и ОПЕК през декември, потенциалното увеличение на американските лихвени проценти и разярилата се търговска война между Китай и САЩ са истинските двигатели на пазара. Тези три фактора имат потенциала да понижат и без това колебливите цени на петрола под нива от $40.

Саудитска Арабия

С опасенията, че растежът на доставките ще се ускори, пазарът на петрол очаква да види дали Саудитска Арабия ще поведе ОПЕК към съкращаване на производството на следващата среща на 6 декември. Изглежда, че Саудитска Арабия и нейните съюзници отидоха ​​твърде далеч в опита си да избегнат недостиг на доставки, поради санкциите върху Иран. Тъй като цените продължават да падат, много от пазарните участници изглежда очакват друго споразумение от ОПЕК, но резултатът от срещата през декември далеч не е сигурен.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда против всякакво свиване на продукцията от ОПЕК и се наслаждава на ниските цени на петрола. Русия, която е отговорна за най-големия спад в производството извън ОПЕК, също изглежда да против намаляване на производството.

Макар че има големи очаквания за някакво свиване на продукцията от Саудитска Арабия и нейните съюзници, шансът съкращението ще бъде по-малко от очакваното или просто да не случи остава. Освен това, САЩ по всяко време могат да премахнат изключенията от иранските санкции, което ще разтресе отново петролния пазар и ще навреди на потенциално споразумение на ОПЕК.

Всички тези фактори ще трябва внимателно да бъдат разгледани от Саудитска Арабия, преди да издърпа спусъка на друго споразумения са съкращаване на производството. Започнете да търгувате петрол и още над 8000 финансови инструмента с брокер номер 1 в Германия за 2018 година – Admiral Markets.

цени на паетрола

Търговска война

Има много малко индикации, че САЩ и Китай ще прекратят скоро търговската война по между си. Все пак, се появява надежда. Донлад Тръмп и Си Дзинпин ще се срещнат на 30 ноември в рамките на срещата на Г-20 в Буенос Айрес. След срещата има планирана вечеря, на която двамата лидери ще могат да обсъдят спирането на търговската война и премахването на митата. Ако Тръмп и Си стигнат до значимо споразумение, това подкрепи сериозно цените на петрола.

Въпреки това, повечето наблюдатели не са много обнадеждени. Майкъл Спенс, носител на нобелова награда за икономика, не очаква търговското напрежение между двете най-големи икономики в света да бъде потушено скоро. Търговската война ще продължи още известно време, смята Спенс. Китайските фондови мениджъри също са скептично настроени към срещата Тръмп-Си.

Трябва да се отбележи, че дори да има споразумение в рамките на срещата на Г-20, то просто ще очертае рамката на бъдещи преговори. Едва ли ще доведе до намаляване или премахване на “тарифите”. Изглежда, че всички петролни бикове, които възлагат надеждите си на срещата между Тръмп и Си, са доста амбициозни.

Лихвени нива

В последно време щатската икономика показват стабилен ръст, пазара на труда е близо до пълна заетост, а инфлацията дори надхвърля целта на ФЕД от 2,0%. Всичко това, засилва очакванията за още повишения на лихвените нива в САЩ през декември. Въпреки че ще е очаквано, ако повишението бъде придружено с насоки за стабилен курс на затягане на политиката в бъдеще, то може да доведе до силен USD. Това от своя страна ще натежи цените на всички суровини, включително и на петрола.

Трябва да се отбележи, че след последните изявления на членове на ФЕД и председателя Джером Пауъл, пазарите понижиха очакванията си за бъдещи повишения на лихвените. Дали това е оправдано?Предстои да видим. Но пазарната реакция доведе до слаб долар и скок на фондовите пазари. Евентуално, вдигане на лихвите през декември, заедно с по-агресивни бъдещи насоки може да изненада “миролюбиво” настроените пазарни участници.

Всеки един от тези три фактора малко или много е подобен на другите: Среща на ОПЕК, среща на на Г-20 и среща на ФЕД. Има много малко сигурност по въпроса на какво точно ще се съгласят Саудитска Арабия и ОПЕК. Изглежда малко вероятно търговската война между САЩ и Китай да бъде решена на срещата на върха на Г-20. Факторът, който изглежда най-предсказуем е повишаването на лихвения процент, но дали пазарите реагират бичо или мечо относно USD?

Ако и на трите събития станем свидетели на най-мечите за петрола резултати: ОПЕК не намали производството, Тръмп и Си не постигнат напредък и ФЕД изпрати по-агресивен сигнал, то цени на петрола от под $40 ще изглеждат все по-реални.

Възползвайте се от колебанията в цените на петрола като търгувате на най-добрата търговска платформа MetaTrader Supreme Edtion.

Цени на петрола

About Борис Петров 3050 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.