Кои акции се представиха най-добре и най-зле през първата половина на 2019?

Кои акции се представиха най-добре и най-зле през първата половина на 2019?

След като измина половината от 2019 година, изглежда е време да направим равносметка на американските фондови пазари като видим кои 5 акции от S&P500 се представиха най-добре и кои най-зле от началото на 2019 година. От MarketWatch изготвиха една кратка класация на победителите и губещите от началото на годината.

Нека започнем с петте най-големи разочарования за последните 6 месеца. Тези акции се сринаха въпреки, че борсовият индекс S&P500 има силна година и до средата и е натрупал цели 16,5%. В същото време Dow Jones спечели 13,9%, а технологичният NASDAQ добави 20,1% към стойността си.

5-те най-слабо представили се акции през 2019

Nordstorm

До края на юни цената на акциите на Nordstorm се бе сринала с цели 32,9%. Nordstorm е един от търговците на дребно, които изпитват сериозни затруднения от началото на годината и това не е новина. Акциите спадаха постоянно от началото на 2019 и понесоха тежък удар в края на май, на фона на ескалацията на търговската война между САЩ и Китай.

Mylan

Акциите на Mylan изтриха 31,8% от началото на 2019 година. Mylan понесе два удара през последните шест месеца. Първият дойде след като обяви отчета си за четвъртото тримесечие. По-тежкият обаче дойде през май, когато другия отчета за приходите бе последван от новини за предполагаемо участие на компанията в най-голямата схема с за фиксиране на цени на лекарства в американската история. Производителят на медикаменти оспори твърденията, но не успя да си върне доверието на инвеститорите.

Gap

Акциите на GAP се потопиха с 30,2% от началото на годината. Както и на другите търговци на дребно, цените на акциите на GAP бяха засегнати сериозно от размяната на мита между САШ и Китай през май, които заплашваха да увеличат разходите и да свият печалбите. Този спад бе ускорен още повече от разочароващия отчет за първото тримесечие.

Macy’s

Акциите на Macy’s се паднах също с 30,2% през 2019 година. Това беше сред най-силно засегнатите търговци на дребно в сектора на електронната търговия. Акциите се сринаха сериозно през януари, след разочароващите празнични продажби, които потопиха акциите с 12% само за един месец. След това така и не успяха да се възстановят и спада продължава.

Kohl’s

Акциите на Kohl (KSS) паднаха с 29,9% през тази година. Kohl’s се търгуваше равномерно през първите три месеца на годината и дори се повишиха през март и април, когато универсалният магазин представи оптимистичен отчет за четвъртото тримесечие. Тези печалби, обаче, бяха изтрити, когато по-ниските от очакваното печалби за първото тримесечие бутнаха акциите от ръба на скалата през май.

Както можем да видим големите разочарования от началото на 2019 бяха съсредоточени в индустрията за продажби на дребно, която бе сериозно засегната от ескалацията на търговската война между САЩ и Китай през май. Но сега нека да се насочим към позитивната част на класацията и да видим кои бяха големите победители от S&P500 през 2019 г.

5-те най-силно представили се акции през 2019

Coty

Акциите на Coty скочиха с цели 89,2% до края на юни. Компанията майка на Covergirl поскъпна най-много през февруари, когато получи предложение от немския конгломерат Job Holding да увеличи дела си в компанията. Вторият скок бе през май. Въпреки това, акциите на Coty паднаха с 13,5% в първия ден на втората половина на годината, след като компанията анонсира $3 милиарда понижение на статуса на мулти-милиардния бизнес за красота, който закупи преди около 3 години от procter & Gamble. Това не вдъхна увереност на инвеститорите.

Xerox

Акциите на технологичната Xerox поскъпнаха със 75,5% през юни, благодарение на огромния скок след отчета за първото тримесечие. Xerox се възползва от по-доброто управление на своите софтуерни предложения под новото ръководство на изпълнителния директор Джон Висентин. Това е една от малкото софтуерни и чип-акции, които се изстрелват по време на тазгодишното пазарно рали.

Chpotle

Акциите на Chipotle (CMG) нараснаха с 65.3% през първото полугодие. Акциите на Chipotle непрекъснато нарастват с подобрени операции под ръководството на главния изпълнителен директор Брайън Никъл, който зае поста миналата година. Chipotle казва, че това е единствената ресторантска компания с такъв размер, която притежава и управлява всички свои клонове. В края на май и началото на юни цената на акциите леко се сви от страховете от по-високи разходи от потенциалните тарифи, но акциите бързо се възстановиха.

Cadence Design Systems

Противно на очакванията. стойността на акциите на Candence Design Solutions се повишиха с 63,85 от началото на 2019 година. Въпреки волатилността в полупроводниковата индустрия, производителят на схеми и други електронни инструменти за проектиране постигнаха силни резултати. Като основен доставчик на софтуер, който е използван за проектиране на чипове, санкциите на САЩ срещу Huawei накара акциите да се понижат през май, но Candence Design Solutions успя да компенсира почти всичките си загуби.

MSCI

Ралито на акциите на MSCI до края на юни възлезе на 62,5%. Под ръководството на Хенри Фернандес, един от най-добрите изпълнителни директори в света, според Barron’s, MSCI се разшири до огромен супермаркет за финансови показатели на фона на ръста на инвестирането в индекси и ниското съотношение на взаимните фондове към БВП в Китай и Индия. Тези фактори вероятно ще продължат да стимулират растежа на MSCI.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.