Печели ли златото любовта на инвеститорите отново?

Инвестиции в злато

Ще видим ли нарастващи инвестиции в злато?

Промяната при настроенията на инвеститорите относно златото е малка, но я реална. След като през последните няколко години, то бе игнорирано и отхвърлeно като безполезно, сега изглежда, че златото се завръща. В момента ценният метал започва да привлича позитивни коментари в медиите и ставаме свидетели на нарастващи инвестиции в злато.

Индия, например, внасяше по-малко злато от обичайното в първата част на тази година, но напоследък е увеличила своите инвестиции в злато. Вносът на ценния метал през август е повече от два пъти по-голям от година по-рано.

Внос на злато в Индия

Търсенето на злато от централните банки нараства

Според данни на Световния златен съвет, търсенето на злато от централните банки по света е нараснало с 42% на годишна база. Това е най-високият ръст на инвестиции в злато от първото тримесечие на 2014 година. През първите три месеца на 2018 централните баки са закупили цели 116,5 тона злато (42% ръст). Само Русия, Турция и Казахстан са закупили 91 тона за първото тримесечие. В същото време, продажбите отново са незначителни – Катар е най-големия продавач с 3,1 тона през първите три месеца на 2018.

След като станаха нетни купувачи през 2010 година, централните банки купуват средно по 114,9 тона на тримесечие. Нетните инвестиции в злато станаха още по-концентрирани след 2013 като Русия, Турция и Казахстан са виновни за 50% покупките през последните 5 години.

Покупки на злато от централни банки

Русия продължава да бъде най-обилния купувач на злато, добавяйки 41,7 тона към своите златни резерви през вторите три месеца на 2018. Така руските златни запаси нараснаха до 1890,8 тона и наброяват 18% от целия резерв на страната. Руската централна банка повишава своите инвестиции в злато за 38ми пореден месец, добавяйки 681,3 тона през това време.

Турция отново бе втория най-голям купувач като златните резерви на страната са се увеличили с 29,8 тона до 231,9 тона. След като Турската централна банка започна да инвестира в злато през май 2017, притежаваното количество от ценния метал почти се е удвоило. Растежът на турските инвестиции в злато са от средно 10,1 тона на месец.

Казахстан е стабилен купувач от третото тримесечие на 2012 година. Тези непрекъснати месечни нетни инвестиции в злато продължиха и през първото тримесечие: златните резерви нараснаха с 9,1 тона до 310,1 тона. От октомври 2012 насам притежаваното от Казахстан злато се е увеличило с над 200 тона (+ 198%).

Като цяло през последните тримесечия централни банки са използвали златото, за да подобрят възвръщаемостта на общия си портфейл.

Кои централни банки продават злато?

След като някои централни банки увеличават своите инвестиции в злато, все някъде трябва да има и продавачи. Значимите нетни продавачи отново бяха малко и далеч по-малки от купувачите. Германия продължава да намалява незначително своите златни запаси с 1,4 тона в съответствие с програмата си за емитиране на монети. Катар и Украйна също намалиха своите златни запаси през първото тримесечие, съответно с 3,1 и 1,2 тона.

Трябва да се отбележи, че за втора година поред най-големия продавач на злато е Венецуела. Обхванатата от тежка икономическа криза страна е продала цели 25 тона злато за последната 1 година.

Унгария увеличава своите инвестиции в злато

Централната банка на Унгария обяви, че страната е увеличила десетократно своите златни резерви до 31,5 тона. Регулаторът казва, че иска “да подобри сигурността на богатството на нацията и да намали рисковете”.

Гуверньорът на Унгарската централна банка Гиорги Матолкси припомни наследството на Унгария като един от най-големите производители на злато в средновековието. Златото в момента представлява 4,4% от резервите на националната банка, според вицепрезидентът на банката Мартон Наги.

Унгарски резерви в злато
Източник: Bloomberg

Последните инвестиции в злато изведоха унгарските златни резерви до най-високи нива за последните три десетилетия, въпреки това страната остава по-скоро от малките притежатели. Унгария се нарежда извън топ 50, според глобалната статистика на Световния златен съвет.

“Това е странно движение, голямо увеличение и резервите изглеждат на доста високи нива”, каза Тимоти Аш от Bluebay Asset Management за “Financial Times”. Той сподели, че логиката, която стои зад тези действия е “трудно разбираема”, добавяйки, че в момент, когато Будапеща има “предизвикателни” отношения с Брюксел, този ход може да се разглежда като отстояване за независимостта.

Миналия месец Полша повиши златните си резерви до най-високи ниви (около 117 тона) за последните 35 години.

Топ 10 на страните с най-големи златни резерви

През последните 10 години топ 5 на централните банки с най-големи златни резерви оставаше непроменен. САЩ разбира се водят тази класация с резерви възлизащи на повече от 8000 тона, което повече от следващите три страни в класацията. Най-сериозната промяна е, че поради сериозните си покупки на злато през последната петилетка централната банка на Русия измести Китай от 5-та позиция. Но нека погледнем директно към класирането на най-големите резерви в злато:

  1. САЩ 8133,5 тона
  2. Германия 3371 т.
  3. Италия 2451,8 т.
  4. Франция 2436 т.
  5. Русия 1909,8 т.
  6. Китай 1842,6 т.
  7. Швейцария 1040 т.
  8. Япония 765,2 т.
  9. Холандия 612,5 т.
  10. Индия 560,3 т.

Цената на златото

Ако погледнем цената на ценния метал в последните 5 години ще видим, че тя по-скоро се движи в диапазона 1000-14000 долара за тройунция. Въпреки растящите инвестиции в  злато на централните банки, цената не успява да изгради стабилна тенденция. Това вероятно е, тъй като големите институционални инвеститори, извън регулаторите, неглижираха златото и избраха по-рискови активи като например акциите.

Дори в последните месеци е видна една низходяща тенденция, която свали цената на златото от около 1365 долара до 1160 долара. Все пак, последва отскок и към момента жълтия метал се търгува на нива малко над $1200 за тройунция. Този отскок изглежда предизвикан от спада на глобалните фондови пазари в средата на октомври.

Графика на цена на злато
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 GOLD D1
About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.