Как да търгувате според бъдещите пазарни настроения?

Как да търгувате според бъдещите пазарни настроения?

Умеете ли да познавате настоящите пазарни настроения?

Емоциите, които се превръщат пазарни настроения, са ключа към разбирането на правилата на финансовите пазари. Въпреки това е трудно да се взимат рационални решения базирани на тях. Дори да си мислите, че разбирате емоциите си или тези на другите хора, можете да се загубите докато се опитвате да разберете настроенията на тълпата. А пазарните настроения са точно това – емоциите на милиони трейдъри по света.

Поведението на масите работи по различен начин от механизма, който определя индивидуалните действия. Откритието е доста старо и добре описано в книга на френски антрополог Густав Ле Бон през 1895 г. “Тълпата: Изследване на популярния ум”. Авторът посочва някои от характеристиките на психологията на тълпата: “импулсивност, раздразнителност, неспособност за разумни действия, липса на точна преценка, преувеличение на чувствата и други …”

Всеки трейдър знае колко важни са емоциите. Ключовия ефект можете да го видите в пазарната волатилност. Можете установите, че някои акции са подценени спрямо фундаментите на компанията, други пък са надценени.

Точно както хората на рок концерт, футболен мач или политическа демонстрация се превръщат от индивид в тълпа, трейдърите по целия свят създават един собствен обект, който има своите емоции и настроения. Състоянието на ума на тълпата от трейдъри се нарича пазарни настроения (market sentiment).

Именно тези пазарни настроения са един от трите стълба, които трябва да са в основата на всяка стратегия за търговия.

  1. Технически анализ
  2. Фундаментален анализ
  3. Прочит на настоящите пазарни настроения.

За Форекс трейдърите и особено за търговците на криптовалути фундаменталния анализ е доста труден за прилагане, отколкото на фондовия пазар. Ето защо трейдърите на тези пазари се фокусират върху технически анализ.

Пазарни настроения: Бикове срещу мечки

Бикове, мечки и пазарни настроения

Разбирането на пазарните настроения ще ви помогне да разберете дали тълпата е оптимистично (бичи пазар), предпазливо или песимистично настроена (мечи пазар) относно една валута, акция или друг финансов инструмент.

Идентифицирането на текущия тренд може да ви помогне да предскажете бъдещите цялостни пазарни настроения и да отворите възможностите за търговия базирани на пазарни настроения.

Пазарните настроения работят на всички видове пазари, но често е много трудно да бъдат разбрани. Има големи играчи, като институционалните банки и хедж фондове, които в някои случаи действат срещу преобладаващите настроения и търсят т. нар. “глупави пари”. Това в повечето случаи са парите на по-малките инвеститори и трейдъри.

В такива случай е добре да изчакате, за да видите дали “умните пари” (тези на институционалните инвеститори) ще успеят да доведат до обръщане на тенденцията, съответно и на пазарните настроения.

Следвайте или опонирайте на пазарните настроения?

Има две възможни стратегии за използване на настоящите пазарни настроения. Можете да ги следвате и да се присъедините към тълпата или да търгувате срещу нея.

При първата, трябва да определите последната тенденция (като използвате технически анализ) и се присъедините към нея след корекция (движение в обратната посока). При втората, ще трябва да търсите обръщания, които най-често се случват около нива на подкрепа и съпротива и да прецените дали те могат да бъдат пробити.

И в двата случая трябва да вземете предвид цялостните пазарни настроения ако искате да увеличите шансовете си за печеливша сделка.

Например, активите убежища играят важна роля, когато настроенията на пазара стигат до крайности или има огромна несигурност. Активи като злато, японска йена, швейцарски франк, в някои случаи и щатски долар се считат за отлични убежища при избягването на риск.

Когато по-волатилните активи навлязат в мечи пазар, трейдърите са склонни да търсят тези активи, което автоматично води до бичи пазар при убежищата. Обратното също е вярно, когато търговците са оптимистично настроени, това води до бичи пазар при по-рисковите активи като акции и високодоходни валути като австралийски и новозеландски долар.

Двата вида доминиращи пазарни настроения

Страх и алчност – това са доминиращите емоции сред трейдърите на финансовите пазари. Съответно именно те са и основните пазарни настроения.

Пазарните участници или се страхуват да не загубят пари или се стремят да печелят повече. Алчността е поразителна около пазарните върхове, което води до създаването на балони. Тогава все повече и повече хора отварят дълги позиции в някои горещи активи като технологични компании, валута на бързо развиваща се държава или популярна криптовалута.

Просто можете да погледнете графиката на Биткойн. Това е последния класически пример за балон на финансовите пазари.

Биткойн и пазарни настроения

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

От друга страна, страхът води финансовите пазари към дъна. Тогава трейдърите се паникьосват, продават даден актив, което води до подценяване на стойността му. Информираният инвеститор може да види възможност за отваряне на дълга позиция при тази ситуация, но трябва да подбере точния момента, разбира се.

Как да идентифицираме страха и алчността? Когато видите тренд, който ускорява, пробива нови нива на съпротива без никакво фундаментално обяснение, никаква ключова информация, която да го оправдае. Това е алчността в действие.

Същият механизъм, но с обратна посока, действа при страха. Ако по време на низходяща тенденция нивата на подкрепа се пробиват без видима причина, страхът може вече да доминира на пазарите.

Как да забележите “глупавите пари”?

“Глупавите пари” са тези, които трейдърите изливат в най-популярните активи и най-очевидните движения. В повечето случаи това са средства на по-малките пазарни участници, най-вече индивидуални трейдъри и инвеститори. Всички те заемат най-горещата позиция, все повече и повече хора се присъединяват и така се поставят в уязвима позиция – свръх купен пазар.

Нека да разгледаме Форекс, пазар, на който индивидуалните търговци се конкурират с най-големите банки, за да осъществят успешни сделки. Форекс пазарът е податлив на пазарните настроения, както всеки друг пазар. Както най-големите институционални трейдъри, така и най-умните индивидуални търговци виждат накъде отиват “глупавите пари”.

Тогава, когато се прецени, че е най-точния момент, най-информираните пазарни участници отварят противоположна позиция. И много често правят печалби. Можете да намерите индикатори, които показват броя на трейдърите, които имат къса или дълга позиция в даден финансов инструмент. Все пак, не трябва да се предоверявате на тези показатели.

Оказва се, че пазарът почти винаги изведнъж отива в обратната посока, като бързо почиства търговските сметки на тези, които “излизат с популярните деца” и следват тълпата.

Пазарни настроения и технически индикатори

Закъснели преценки за пазарни настроения

Пазарните настроения са много лесни за прочитане ако погледнете в миналото. Дори да сте нов в трейдинга лесно можете да забележите алчността, която надделява точно когато балонът ще се спука. Въпреки това, по време на балона, почти никой не го забелязва, в някой случай дори най-информираните и най-опитните трейдъри.

Трудно е да се извлече печалба директно от доминацията на страха или алчността. Дори ако можете да четете правилно миналото и настоящето. Трябва да знаете какви ще бъдат колективните пазарни настроения на трейдърите утре.

Без никаква вътрешна информация или възможност да влияете на цените с Вашия търговски обем е трудно да познаете бъдещите пазарни настроения многократно.

Коя е най-добрата стратегия базирана на пазарни настроения?

Ако не искате да играете ролята „глупавите пари“ можете да се съсредоточите върху разработването на ефективна търговска стратегия. Не е нужно да знаете къде ще отидат “глупавите пари”. Всичко, което трябва да знаете е къде са те в момента.

Няма най-добър метод за преследване на пазарни настроения. Няма значение дали искате да търгувате с тях или срещу тях. Прогнозирането на бъдещите пазарни настроения е много рисковано, особено при липсата на достатъчно информация, каквато имат най-вече институционалните трейдъри,

За индивидуалните трейдъри е важно да изградят устойчива стратегия за търговия с правилната комбинация от технически и фундаментален анализ. След това вече трябва да се опитват да прогнозират пазарните настроения.

За финал може да споменем някои цитати на инвеститора-милиардер Уорън Бъфет, които могат да ни помогнат да се възползвааме от различните пазарни настроения: “Купувайте, когато всички продават” и “Не купувайте, когато всички купуват”.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

  1. Здравейте ! Много ми хареса Вашия коментар. Влязах във Форекс съвсем неподготвен. Ей така, мислих,че ще стана милионер. Истината е жестока-загубих половината от изработеното си през жизнения път /инвалид съм и трудно съм си заработвал парите/ От скоро чета по сериозно.Ще ми бъде приятно да ми помагате в бъдеще срещу някакво заплащане от моя страна.

    • Привет, съжалявам за Вашата загуба, която вероятно наистина се преживява трудно във Вашето положение. По принцип в момента съм доста зает, но все пак ако може да уточните каква помощ очаквате и мога да се опитам да съм Ви полезен. Благодаря за интереса.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.