Как да търгуваме на пазари с висока волатилност?

Как да търгуваме на пазари с висока волатилност?
Тази статия дискутира две възможности и два риска свързани с търговията на волатилни пазари.

Как да печелим на пазари с висока волатилност?

“Това беше най-доброто време, това беше най-лошото време, това беше епохата на мъдростта, беше епохата на глупостта …”, така започва една приказка. В известен смисъл това не са само думи от романа на Чарз Дикенс за представяне на френската революция. Те могат да бъдат и думи, които да описват търговията на финансови пазари с висока волатилност.

Те могат да издигнат някои хора, докато потапят други. Така че, въпросът е, какви са възможностите и опасностите от трейдинг на пазари с висока волатилност. Тази статия дискутира две възможности и два риска свързани с търговията на волатилни пазари.

Нека да започнем с възможностите.

1. Търговията на волатилни пазари носи голяма възвръщаемост.

Търговията на волатилни пазари предлага възможности за много сериозна възвращаемост. Много добър пример за това напоследък е турската лира (USD/JPY). Лирата загуби около 35% от стойността си през тази година и около 20% от стойността си само за един търговски ден. Това е огромно движение.

Сега, ако бяхте следвали разгръщащата се финансова криза от Турция, бихте могли да направите много прилична печалба. Дори това щеше да се случи и през по-тихите (с ниска волатилност) летни месеци.

Турска лира - пазари с висока волатилност

2. Високата волатилност означава бързо движещи се пазари

За да има печалби, трябва да има и движение на цените. Високо волатилни пазари се характеризират с бързи и продължителни движения на цените и поради това предлагат добри възможности за печелене на пари. Добър скорошен пример за висока волатилност на пазара бе, когато Резервната банка на Нова Зеландия обяви прогнозите си през август и обясни на пазара, че лихвите ще останат “по-ниски за по-дълъг период”.

Това беше изненада и пазарът стана волатилен, тъй като позициите бяха близки и инициираха отговор на насоките на централната банка. Новозеландският долар (NZD) бе разпродаден и резултатът бе движение продължаващо около 12 часа и повече. При тези обстоятелства волатилността създава попътен вятър и може да доведе не само до бързи движения, но и до бързи печалби.

Пазари с висока волатилност

Сега да разгледаме и рисковете свързани с пазарите с висока волатилност.

1. Висока волатилност на пазара води до широки спредове.

Една от областите, които трябва да гледате по време на волатилни пазари са широките спредове. Спред е разликата между цена купува (bid) и цена продава(ask), на която сте котирани преди да влезете в сделка. Тъй като времената на висока волатилност са също времена на завишен риск. Форекс брокерът вероятно ще увеличи спреда, за да смекчи рисковете си от навлизането на пазари с висока волатилност.

Проблемът за вас, когато влизате на високо волатилни пазари, например секунди преди публикуването на важни икономически данни е , че спредът може да много голям. Цената на спреда може бързо нарасне по време на сделката, така че бъдете сигурни, че внимателно сте го проверили преди да отворите позиция на волатилен пазар. Никога не влизайте на сляпо, тъй като може да бъдете шокирани от спреда и да бъдете незабавно отстранени от пазара.

Широки спредове при висока волатилност

2. На пазарите с висока волатилност често има слипидж

Ако влезете или излезете от пазара по време висока волатилност, тогава слипидж, който ще получите, може да бъде значителен. Например, ако сте поставили чакаща поръчка buy stop или sell stop на двойката USD/JPY при публикуването на новите работни места в САЩ, ще получите това, което се нарича “слипидж”.

Той се появява, когато цената, която искате, е съвсем различна от цената, на която сте пуснали поръчката. В ситуацията, която току-що споменах, не би било необичайно да станете свидетели на слипидж от над 30, 40 или дори 50 пипса.

Проблемът е, че на пазара има толкова много поръчки, които не могат да бъдат изпълнени на исканата цена. На поръчките се дава най-добрата налична цена, която може да не е това, което смятате за добра цена. Така че, бъдете предупредени, влизайки по време на изключителна волатилност ви оставя уязвими към слипидж.

Друг начин да бъдете уловени в капан е ако имате отворена позиция през уикенда. Например, ако държите позиция в евро през уикенда, когато се провеждат европейски избори. Тогава може да бъдете обект на голяма гап при отварянето в понеделник. Волатилните уикенди все още влияят върху Форекс пазара, тъй като те могат да доведат до гап нагоре или надолу в зависимост от новините.

Слипидж при висока волатилност

Да търгуваме ли на пазари с висока волатилност?

Ако всички от изброените по-горе неща Ви звучат прекалено или не сте сигурни дали търговията с волатилни пазари е за вас, тогава някои трейдъри избират да седят настрана през тези времена. Това понякога може да бъде най-добрият подход по време на много висока волатилност. Ако не искате да седите настрана по време на скок във волатилността, тогава може да е разумно най-малко да изчакате спреда да се върне към нормалното.

Все пак, за тези от вас, които са готови да се “справят с бурята” наречена високо волатилни пазари, помнете тези два риска и две възможности. Те могат да ви помогнат да ви измъкнат от дълбоките тъмни води и да ви дадат най-доброто, а не най-лошото време.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.