Рей Далио: “Парите са боклук”

Рей Далио

Създателят на най-големия хедж фонд в света с изявление от Давос.

Рей Далио, създател на инвестиционната компания Bridgewater Associates заяви във вторник, че смята, че инвеститорите инвеститорите не трябва да пропускат силата на настоящия пазар и трябва да заменят парите в брой за диверсифициран портфейл.

“Всички липсват, така че всички искат да влязат”, каза Далио, говорейки пред “Squawk Box” на CNBC на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Далио посъветва да се държи глобален и добре диверсифициран портфейл на този пазар.

„Парите са боклук. Махнете се от парите. Все още има много пари в брой. “

Рей Далио, Bridgewater Associates

Компанията на Рей Далио Bridgewater управлява около $160 милиарда. Изявлението, че инвеститорите не трябва да седят настрани го е правил и преди, след като през 2008 година той заяви, че тези, които държат пари в брой “ще се почувстват доста глупави”, затова, че ще изпуснат пазарите.

“Трябва да балансирате… и мисля, че трябва да имате определено количество злато във Вашето портфолио”, каза Далио. По този начин той повтори прогнозата си от миналата година, че златото ще бъде топ инвестиция през следващите години.

Докато подкрепяше леки покупките на злато, Далио предупреди, че трябва да се избягват прекалено спекулативни инвестиции като Биткойн.

“Има две цели на парите, средство за размяна и съхраняване на стойност, а Биткойн не е ефективен в нито един от тези случаи.”

Рей Далио, Bridgewater Associates

Предупреждението на Рей Далио

Далио не смята, че ще има преобръщане на икономиката през тази година и инвеститорите трябва да гледат отвъд президентските избори в САЩ през 2020 година.

“Ако търсите спад, за който има сериозна вероятност да се случи в следващия президентски мандат, то ще получите спад и нямате ефективна монетарна политика, а имате хора, за чийто гърла съм притеснен”.

“Бих казал, че всяка година има 20% шанс за спад.”

Рей Далио, Bridgewater Associates

Той смята, че сега Федералният резерв е в състояние, в което може по-дълго да стимулира американската икономика, каквото е имало в миналото, по-специално чрез понижаване на лихвите.

Но ако лихвените проценти в САЩ продължат да падат и федералната политика продължи да бъде силно разделена, Далио се притеснява, че икономиката може да започне да отстъпва, както преди.

Ще имаме по-големи дефицити, за които ще печатаме пари. В един момента в бъдещето ние ще се чуди какво точно съхранява стойност, защото ще имате облигации с негативна доходност. Ние наближаваме лимит, при който ще трябва промяна в парадигмата, добави Далио.

Само преди няколко месеца Рей Далио сподели основните социална проблеми в друго свое изявление в социалната мрежа LikedIn, наречено “Светът се е побъркал и системата се провали“.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.