Една от най-големите инвестиционни компании в света стартира отдел за криптовалути

Една от най-големите инвестиционни компании в света стартира отдел за криптовалути

Fidelity Investments ще навлезе в развиващия се пазар на криптовалути.

Fidelity Investments, която се нарежда на четвърто място сред най-големите инвестиционни компании в света, стартира нов бизнес за управление на цифрови активи за хедж фондове, семейни офиси и търговски фирми, предаде Bloomberg. Огромният взаимен фонд ще предлага услуги по сигурността и съхранението, търговското изпълнение и обслужването на клиенти за цифрови активи, заявиха от Fidelity в изявление.

В понеделник компанията участва в Bloomberg Institutional Crypto конференцията в Ню Йорк.

Fidelity ще навлезе на пазара на криптовалути в момент, когато цената Биткойн се потопи през последната година, а други финансови компании оттеглиха своите планове на криптопазара. Причините са неясни регулации, страх от манипулиране на пазара или дори перспективите, че активите биха могли да бъдат използвани за пране на пари.

Бизнесът, наречен Fidelity Digital Assets, е залог, че зараждащият се на Wall Street апетит за търговия и защита на цифровите валути ще нараства. Проектът също така поставя базираната в Бостън фирма компания пред най-добрите играчи на Wall Street, повечето, от които предпочетоха да останат настрана.

“Нашата цел е да направим цифровите активи, като Биткойн, по-достъпни за инвеститорите,” каза в изявлението главният изпълнителен директор на Fidelity Абигейл Джонсън. Fidelity Digital Assets първоначално ще пусне поддръжка за Биткойн и Етер, която ще започне в началото на следващата година. Също така ще предлагат извънборсово търговско изпълнение и директно изпълнение на поръчките.

Индекс на Bloomberg за криптовалути
Източник: Bloomberg

Плановете на Fidelity

Най-големите изпълнителни директори във Fidelity, 72-годишна фирма, която е сред най-големите доставчици на продукти за пенсионни и взаимни фондове, се надяват, че ще могат да надграждат над добре известната марка на компанията и да спечелят институционалните клиенти, желаещи да търгуват с дигитални валути. Компанията вече работи с повече от 13 000 финансови институции и 6,9 трилиона долара средства на клиенти.

“Повечето институции искат да правят сделки с друга институция”, каза Том Джесъп, който оглавява звеното. “Ние разбираме институционалното финансиране”, добави той.

Компанията разполага със “солиден снабдителен канал за клиенти”, заяви Джесъп, който преди това е бил президент на Chain Inc, която предлага Блокчейн технологии на финансови компании. На конференцията в Bloomberg в понеделник Джесъп каза, че фирмата има около 100 души, работещи усилено, които вече са привлекли първите клиенти.

Има повече от 370 крипто фонда, управляващи активи на стойност 10 милиарда долара, според изследвания на Autonomous. Това все още само капка в морето на инвестиционната вселена.

Услуги за опазване на криптовалути вече предлагат стартъпи като Coinbase. От Goldman Sachs Group обмислят план за предлагане на попечителство за крипто фондове, съобщи Bloomberg през август. Northern Trust Corp пък е проучвала потенциала в тази област.

За Джонсън, който пое поста изпълнителен директор през 2014 година, проектът за цифрови активи е драматична стъпка. Докато много други големи фондови компании се отдръпнаха от криптовалутите с основанието, че са прекалено юридически мътни, Fidelity е прегръща развиващия се свят сравнително рано. Причината вероятно е, че Джонсън се застъпваше за по-широка употреба на Блокчейн технологията.

Останалите инвестиционни гиганти

Само ден по-рано от британската банка Barclays обявиха, че прекъсват работа по своя Блокчейн проект за търговия на криптовалути. През септември пък от Goldman Sachs споделиха, че все още обмислят стратегията си за развиващия се пазар на дигитални активи. Това се случи след слуховете, че от щатската инвестиционна банка ще се отърват от плановете си да предлагат крипто търговия.

About Борис Петров 3048 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.