ТОП 5 на S&P 500 с отчети през тази седмица. Какво да очакваме?

Сезон на отчетите

Намираме се в разгара на сезона на отчетите на компаниите за първото тримесечие на 2020 година като за седмицата 27 април – 1 май ни очакват резултатите на над 150 компании, членове на S&P 500 и около 30% от сините чипове, които влизат в състава на Dow Jones.

5-те акции с най-голямо тегло в широкия американски индекс S&P 500 (Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и Facebook) ще публикуват своите отчети за първото тримесечие на 2020 през тази седмица. Това ще се случи едва за трети път в историята на бенчмарка.

Предходните два случая са в седмиците, в които топ 5 акциите от S&P 500 обявяваха своите тримесечни резултати (26/01/15 и 29/01/18), индексът загуби съответно 3,7% и 3,9%. Това написа в Туитър главният инвестиционен стратег на Charles Schwab Лиза Ан Сондрес.

През тази седмица ни очакват отчетите на:

  • Alphabet (собственик на Goolge) – вторник след затваряне на пазара
  • Microsoft и Facebook – сряда след затваряне на пазара
  • Amazon и Apple – четвъртък след затваряне на пазара

Повечето анализатори са на мнение, че резултатите за първото тримесечие не са най-важните, тъй като е ясно, че те далеч няма да са най-добрите.

Фокусът на пазарните участници ще бъде насочен към насоките за следващото тримесечие или за цялата 2020 година, въпреки че много компании, които публикуваха резултатите си до момента се въздържаха от подобни оценки.

Реално погледнато, след като технологичните гиганти публикуват своите резултати за първото тримесечие през тази седмица, този сезон на отчетите ще придобие своя облик и ще може да му се направи по-цялостна оценка.

До петък отчетите на компаниите от S&P 500 показаха 15,8% спад при печалбите на акция и скромен ръст в приходите от 0,1% спрямо същия период за миналата година.

Но да видим какво може да очакваме от резултатите за първото тримесечие на технологичните гиганти.

Alphabet

Собственикът на Google – Alphabet ще трябва да оповести своите резултати за първите три месеца на годината във вторник, след затварянето на пазарите.

Консенсусът за печалба на акция (EPS) на Alphabet е $10,75, което е с 9,7% по-малко спрямо година по-рано, а консенсусът за приходите е $40.29 милиарда или с 10,9% над числата за първото тримесечие на 2019 година.

През последните 2 години GOOG успя да надхвърли консенсуса за печалба на акция в 88% от случаите, а прогнозите за приходите бяха победени в 75%.

През последните 3 месеца оценките за печалба на акция отбелязаха 1 ревизия нагоре и 9 надолу. Оценките за приходите показват 0 ревизии нагоре и 21 в низходяща посока.

Ето и графика на цената на акциите на Google:

Admiral Markets, MetaTrader 5, #GOOG, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #GOOG, Дневна графика

Microsoft

Наскоро излезе информация, че Microsoft и Coca Cola са постигнали нова 5-годишна сделка,с която технологичният гигант се ангажира с доставката на бизнес софтуер. Финансовите параметри не бяха упоменати.

Microsoft ще публикува своя отчет за първото тримесечие на 2020 в сряда, след затварянето на пазарите в САЩ.

Консенсусът за печалба на акция на Microsoft през първите три месеца е $1,27, а за приходи $33,66 милиарда, при данни от съответно $1,14 и $30,57 милиарда преди година.

Microsoft успя да нахвърли прогнозите си за печалба на акция във всяко от последните 15 тримесечия, а очакванията за приходите бяха надминати във всяко от последните 4.

През последните 3 месеца оценките за приходите на софтуерния гигант претърпяха 13 възходящи ревизии и 6 низходящи, докато предвижданията за приходите бяха повишени 2 пъти и понижени 17 пъти.

Ето и графика на цената на акциите на Microsoft:

Admiral Markets, MetaTrader 5, #MSFT, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #MSFT, Дневна графика

Facebook

Facebook ще оповести своя отчет за първото тримесечие на 2020 в сряда, след затварянето на пазарите в САЩ.

Консенсусът за печалба на акция на Microsoft през първите три месеца е $1,71, а за приходи $17,25 милиарда, при данни за първото тримесечие на 2019 от съответно $1,89 и $15,08 милиарда.

В последните 2 години Facebook успя да победи прогнозите за печалба на акция в 87,5% от случаите и надхвърли прогнозите за приходи в 75%.

През последните 3 месеца оценките за приходите на Facebook претърпяха 0 възходящи ревизии и 9 низходящи, докато предвижданията за приходите бяха повишени 0 пъти и понижени 23 пъти.

Графика на цената на акциите на Facebook:

Admiral Markets, MetaTrader 5, #FB, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #FB, Дневна графика

Amazon

Преди очаквания отчет на Amazon, на 30 април след затварянето на пазарите, Oppenheimer повиши прогнозата си за цената на акция с $300 до $2700. Освен това от SemTrust също вдигнаха целевата цена на гиганта в продажбите на дребно от $2450 до $2770.

Пазарният консенсус за печалба на акция на Amazon е $6,23, а за приходите $74,09 милиарда, при $7,09 и $59,70 милиарда за първото тримесечие на 2019 година.

В последните 2 години Amazon успя да победи прогнозите за печалба на акция в 75% от случаите, а очакванията за приходите бяха надхвърлени в 62,5%.

За последните 3 месеца оценките за приходите на Amazon претърпяха 8 възходящи ревизии и 12 низходящи, докато предвижданията за приходите бяха повишени 21 пъти и понижени 0 пъти.

Графика на цената на акцията на Amazon можете да видите отдолу:

Admiral Markets, MetaTrader 5, #FB, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #FB, Дневна графика

Apple

Докато пазарните участници очакваха Apple да публикува своя отчет в четвъртък след затварянето на пазара, когато от компанията обявиха, че ще отложат производството на 5G iPhone.

В средата на февруари Apple издаде предупреждение за печалбите си и от тогава оценките за печалба на акция започнаха да се понижават. Понастоящем пазарният консенсус за печалба на акция е $2,26, а за приходите $56,46, при съответно $2,46 и $58,02 милиарда за първите три месеца на миналата година.

В последните 2 години производителят на iPhone успя да победи прогнозите за печалба на акция в 100% от случаите като предвижданията за приходите също бяха надхвърлени на 100%.

За последните 3 месеца оценките за приходите на Apple претърпяха 8 възходящи ревизии и 12 низходящи, докато предвижданията за приходите бяха повишени 21 пъти и понижени 0 пъти.

Ето и графика на цената на акциите на Apple:

Admiral Markets, MetaTrader 5, #FB, Дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #FB, Дневна графика
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.