От Биткойн до Белиз, от най-добрите до най-лошите активи за 2017

От Биткойн до Белиз, от най-добрите до най-лошите активи за 2017
Тъй като 2017-та приключи, погледът към победителите и губещите по целия свят показва, че в най-голяма степен най-рисковите активи са се представили добре, като на преден план бяха поскъпващите акции, развиващите се пазари и корпоративните дългови инструменти.

Тъй като 2017-та приключи, погледът към победителите и губещите по целия свят показва, че в най-голяма степен най-рисковите активи са се представили добре, като на преден план бяха поскъпващите акции, развиващите се пазари и корпоративните дългови инструменти.

Ценните книжа, които обикновено се възприемат като най-безопасните, изостанаха далеч назад. Вероятно нямаше по-атрактивна инвестиция, която да привлече по-голямо внимание през 2017 от криптовалутите. Биткойн нарасна с почти 1,500%, докато алтернативните дигитални валути като Етериум и Лайткойн достигнаха минимум 6000%. Разбира се, въодушевлението беше придружено от немалко песимистични настроения, наричащи случващото се балон.

Ето и обощение на най-добрите и най-лошите предствители в различните класове активи през изминалата година:

Акции

Биковете в Украйна имаха добра година, след като Международният валутен фонд заяви през май, че вижда “добри признаци за възстановяване” на икономиката и “обещаваща основа за по-нататъшен растеж”. Това беше само част от ралито на развиващите се пазари, към които се насочиха много инвеститори с надеждата за по-висока възвращаемост.Не беше добра година обаче да се търгуват катарски и пакистански акции. Хаосът в Перскийския залив беше предизвикан в средата на годината, когато Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Бахрейн и Египет преостановиха дипломатическите и транспортни връзки. (Забележка: Няма да включваме венецуелските фондови борси с 3,865% ръст тази година, защото това почти изцяло се дължи на ефекта на бързо девалвиращата валута.)

Облигации

Най-добре представящите се в света на облигациите бяха губещите от миналата година като Гърция и Аржентина правят най-силно впечатление. Ако бяхте инвестирали в този клас активи, щеше да е трудно да загубите, но все пак трябва да се отбележат не дотам добрата политика на японската централна банка и икономическия колапс на Венецуела.

Малката държава Белиз спечели една от най-високите оценки в категорията развиващи се след промяна на рейтинага й от Moody’s през април.

Що се отнася до корпоративните облигации, американските ценни книжа се отличават с голяма амплитуда на резултатите от прекрасно предствящите се компании в сектора на храни и напитки, търговията на дребно и транспорт, до отчайващия резултат за притежателите на облигации, продавани от търговската компания Cenveo Corp.

В категорията на корпоративните дългови инструменти на нововъзникващите пазари индонезийската енергийна компания застана начело на списъка, а ценните книжа, свързани с бразилския строителен гигант Odebrecht SA, който бе въвлечен в корупционен скандал, се оказаха такива, които трябва да се избегнат.

Суровини

Паладият, който обикновено се използва в устройствата за контрол на замърсяването на бензиновите превозни средства, се покачи с повече от 50%, като инвеститорите залагат на увеличеното му приложение в тази сфера. За медта и алуминия също бе страхотна година. Тези ръстове до голяма степен са свързани с по-добрите икономически перспективи в целия свят, което би означавало по-голямо използване на индустриалните метали. По-надолу в класацията са захарта и природният газ, които имаха лоша година. Цената на подсладителя пада поради опасенията от глобален излишък, докато природният газ наскоро достигна 10-месечно дъно след две топли зими, които оставиха запасите на високи нива.

Валути

Най-големият печеливш в тази област е малко позната страна – Мозамбик. Източноафриканската страна се бори да контролира инфлацията след дълговата криза, но централната банка заяви, че иска да постигне по-нисък и по-стабилен лихвен процент. В другата крайност е узбекският сум, който се срина, след като републиката, богата на злато, от тази година не е  вързана към американския долар.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.