Основните теми на международните финансови пазари през втората половина на 2018

Финансови пазари 2016

Какво ще движи международните финансови пазари през следващите месеци?

След лятната ваканция, икономистите от Danske Bank разглеждат отблизо някои макроикономически теми, които според тях ще движат международните финансови пазари през втората половина на 2018 година. Както и в продължение на няколко години, политиката остава гореща тема, така че повечето от темит са политически.

“Не защото не искаме да говорим за икономиката – точно обратното. Ние сме преди всичко икономисти, но не можем да избегнем факта, че политиката създава несигурност, която засяга както световните финансови пазари, така и икономиката”, написаха от Danske Bank в своята стратегическа публикация.

Американската икономика показва сила с ръст от над 2% в пет поредни тримесечия. За сметка на това икономическите данни за еврозоната изглежда отслабнаха през тази година и растежът се забави от средно 0,7% тр/тр до 0,4% в първите тримесечия на 2018 година.

Китай изглежда като слабото място в момента, смятат от скандинавската банка. Растежът вече се забавя и сега търговската несигурност натежава на икономиката.

Основни теми на световните финансови пазари до края на 2018:

  • Края на Брекзит
  • Продължението на търговската война между САЩ и Китай
  • Санкциите на САЩ за Иран, Русия и Турция
  • Междинните избори в САЩ през ноември
  • Бюджетният сблъсък между Италия и ЕС
  • Облекчаването на политиката в Китай, за да се компенсира забавянето и несигурността от търговската война.

Международни финансови пазари

Края на Брекзит

Пригответе се за края на играта около Брекзит. Това ще се случи през четвъртото тримесечие, тъй като ЕС и Великобритания трябва да достигнат до сделка преди официалната дата за Брекзит на 29 март 2019 година. Освен това, сделката трябва да бъде ратифицирана и от двете страни. Преговорите се усложняват още повече от липсата на мнозинство в британското правителство.

Конференцията на Консервативната партия от 30 септември до 3 октомври ще е ключово събитие в това отношение.

От Danske очакват много шум в края на годината, но все пак да се стигне до споразумение. Не е необичайно преговорите да изглеждат така, сякаш почти се разпадат, преди сделката да бъде постигната малко преди крайния срок.

Въпреки че британската икономика нараства по-бързо от тенденцията и че Английската централна банка започна цикъл по затягане на политиката, британския паунд (GBP) остана под натиск. И това вероятно ще продължи, докато се получи по-голяма яснота около Брекзит. Пред това ще е трудно да видим по-силен паунд.

Финансови пазари - Брекзит

Продължението на търговската война между САЩ и Китай

В края на юли от Danske Bank прогнозираха, че няма да има споразумение между САЩ и Китай, поне не преди междинните избори в САЩ. Към момента от банката продължават да поддържат прогнозата си и смятат, че е по-вероятно да видим ескалация след допълнителните 25%-ови мита върху китайски стоки на стойност 16 милиарда долара. Освен това, на 5 септември ще приключи публичното изслушване за тарифи върху стоки за още 200 милиарда.

Основното предизвикателство е, че Китай има малко какво да предложи, от това при сделката между страните през май, но Тръмп иска повече отстъпки, отколкото получи тогава, за да премахне отново митата.

Досега влиянието на несигурността от търговската политика на САЩ върху растежа е ограничено. Проучване на ФЕД Атланта показва, че само малък дял от американските компании са променили своите инвестиционни планове поради митата. Това подкрепя мнението на Danske, че експанзията ще продължи, въпреки търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

Финансови пазари - Търговска война

Санкциите на САЩ срещу Иран, Русия и Турция

Външната политика на САЩ остава доминираща тема на пазарите и то не само по отношение на търговската война с Китай, но и поради други фактори. САЩ излязоха от ядрената сделка с Иран и планират нова партида от санкции върху Русия. Освен това, дипломатическата криза с Турция продължава.

Президентът на Турция Ердоган избра пътя на конфликта, който доведе до колапс на турската лира (TRY). Въпреки че видяхме известно възстановяване след това, все още е рано да кажем, че кризата в Турция е приключила, тъй като страната все още е в слаба финансова позиция. Освен това, финансовите и дипломатични проблеми на Турция остават нерешени.

“Смятаме, че турската лира ще остане под натиск поне, докато диалога между Тръмп и Ердоган не бъде възстановен. Ние очакваме евентуално повишение на лихвите от турската централна банка през септември, въпреки противопоставянето на Ердоган”, предвиждат от Danske Bank.

По отношение на Русия Конгресът на САЩ въведе така наречения “законопроект от ада”, който, ако стане закон, ще въведе тежки санкции срещу Русия. Това, заедно с кризата в Турция поставя под натиск руската рубла (RUB). Ако законопроектът стане закон и Русия отмъсти, смятаме, че USD/RUB може да скочи до 72,00, а EUR / RUB може да достигне 83,6.

Фундаментите в Русия остават напълно различни от тези в Турция. Причината е, че Русия продължава да прилага бюджетните правила, поддържа фискалната страна стабилна и смекчава колебанията в цената на петрола.

“Очакваме централната банката на Русия да остане изключително предпазлива, да реагира на външната несигурност и глобалното затягане на паричната политика, като запази основния лихвен процент непроменен. За разлика от Турция, независимостта на Руската централна банка остава солидна и неоспорима.”

Финансови пазари - Руска рубла и Турска Лира

Междинните избори в САЩ

Междинните избори в САЩ ще се проведат във вторник, 6 ноември. Всичките 435 места в Камарата на представителите ще бъдат преизбрани, докато  американския Сенат те ще бъдат 35. Според прогнозите републиканците ще загубят мнозинството си в поне от една камарите, най-вероятно тази на представителите.

Изглежда трудно демократите да спечелят Сената, тъй като 24 от 35-те места се заемат от демократите и някои от тях са от щати, в които Тръмп спечели с голяма разлика. Това показва, че не можем да изключим сценария, при който републиканците ще запазят контрола над двете камари, тъй като разпределението на гласоподавателите в различните области е в полза на републиканците.

Трудно е да се предскаже какво ще означават междинните избори по отношение на политиката на САЩ и международните финансови пазари в бъдеще. Ако Доналд Тръмп загуби контрола над вътрешната политика, това означава, че има повече време да се съсредоточи над външната, където ще има повече власт.
Финансови пазари - Междинни избори в САЩ

Бюджетният сблъсък между Италия и ЕС

Световните финансови пазари все още са загрижени за потенциалния бюджетен сблъсък между Италия и ЕС. Дебата за бюджета за 2019 година в италианския парламент започна, но правителството изпрати много смесени сигнали за това, дали ще играе според правилата на ЕС или не. По-голяма яснота за бюджета ще има на 27 септември, когато Министерството на финансите ще публикува прогнозите си за дълга и дефицита.

Основният ни случай е, че все още се насочваме към решение за сключване на сделка, което до известна степен отново ще успокои международните финансови пазари. Но можем да видим трудни преговори през есента. Италианските регионални избори в края на октомври ще усложнят нещата, тъй като ще бъдат разглеждани като първи тест за политиката на новото правителство досега.

Облекчаването на политиката в Китай

Фокусът на глобалните финансови пазари все още до голяма степен е насочен към политиката на Китай. Част от последните данни за китайската икономика бяха сравнително слаби. Те потвърждават забавящата се икономика на Китай, което обяснява облекчаването на монетарната и фискална политиката от Китайската народна банка.

Китайският юан (CNY)поевтиня сериозно и това затруднява местните финансови пазари. Търговската война засегна Китай в момент, когато кампанията за намаляване на задлъжнялостта и по-мекият износ вече притискаха китайския растеж.

“Очакваме този растеж да се забави тази година, но “твърдото кацане” ще бъде избегнато поради подновените мерки за облекчаване. Според нас юанът ще продължи да бъде под натиск, тъй като облекчаването на Китайската народа банка е в дивергенция с продължаващото затягане на ФЕД,” заявиха от Danske.

“Понижихме актуализираните си прогнози за USD/CNY и сега очакваме 6,9 след три месеца (преди това 6,60) и 7,20 след година (преди това 6,70).”
Финансови пазари - Китай

Мнение на Danske Bank за световните финансови пазари

Фундаментите все още подкрепят акциите в 3 до 12 месечен хоризонт. Все пак, въпреки силните отчети, се очаква по-висока рискова премия в краткосрочен план, в следствие на търговското напрежение.

На облигационните финансови пазари, от Danske очакват доходността при немските облигации да остане стабилна през следващите 12 месеца. Подкрепа оказват силните бъдещи насоки на ЕЦБ, но базовата инфлация в еврозоната остава слаба. В същото време спредът със щатските облигации ще се разширява, поради продължаващото затягане на политиката на ФЕД. Все пак, Италия остава специален случай.

В краткосрочен план (до три месеца) EUR/USD ще с търгува около 1,15 поради кери търговията на USD и политическите рискове в еврозоната, твърдят от Danske. Но в дългосрочен план прогнозите са за нормализиране на монетарната политика на ЕЦБ.

Към момента несигурността около Брекзит доминира при паундът и британските финансови пазари. Все пак, GBP би трябвало да се засили в 6-12 месечни перспективи, тъй като ситуацията около Брекзит ще се изясни и Английската централна банка ще продължи да вдига лихвените нива. Това доведе до понижение в кросът EUR/GBP.

При USD/JPY евентуално може да видим повишение. Доходността по щатските облигации ще има ключово значение в близко бъдеще, особено при положение, че политическата несигурност крие сериозен риск от влошаване.

Междувременно, цените на петрола вероятно ще се търгуват в диапазон през останалата част на годината. Увеличаването на производството на ОПЕК и ескалацията на търговската война увеличават низходящите рискове в краткосрочен план.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.