ОПЕК+ сделката: Историческа или недостатъчна?

Петрол-ОПЕК

След разговори продължили няколко дни ОПЕК и техните съюзници водени от Русия постигнаха споразумение с други големи производители като САЩ, Мексико, Бразилия, Индонезия и Норвегия, за свиване на производството на петрол. По силата на тази сделка на практика ще бъдат премахнати около 20% от глобалното предлагане на “черно злато”.

Мерките за забавяне на разпространението на Коронавирус унищожиха търсенето на петрол и свалиха цените, обтегнаха бюджетите на производителите на петрол и притиснаха до стената американската шистова индустрия, която е по-уязвима от ниските цени поради по-високите си разходи за добив.

Групата, известна като ОПЕК+, заяви, че се е съгласила да намали производството с 9,7 милиона барела на ден през май и юни, след четиридневни разговори и след натиска на президента на САЩ Доналд Тръмп да се обуздае спада на цените на петрола.

Източниците на ОПЕК + заявиха, че очакват общото намаление на петрола в световен мащаб да възлиза на повече от 20 милиона барела дневно, което да влезе в сила от 1 май.

Това ще е най-голямото понижение на световната петролна продукция, повече от 4 пъти повече от предходното рекордно понижение през 2008 година. Производителите бавно ще отпускат юздите след юни, въпреки че свиването ще остане в сила чак до април 2022 г.

Основната тежест от сделката ще падне върху Русия и Саудитска Арабия, които ще понижат добива си до 8,5 милиона барела дневно. Отделно Мексико се съгласи на свиване със 100 000 барела, а САЩ на 300 000.

Три ОПЕК + източника споделиха пред Reuters, че Бразилия, Канада, Индонезия, Норвегия и САЩ общо ще допринесат към съкращенията с между 4 и 5 милиона барела дневно.

Президентът на САЩ написа в Twitter: “Голямата петролна сделка с ОПЕК + е сключена. Това ще запази стотици хиляди работни места в енергийния сектор в САЩ. Искам да благодаря и поздравя руския президент Путин и саудитския крал Салман. Току що говорих с тях от Овалния Кабинет. Великолепна сделка за всички!”

Дисекция на сделката

Хубаво е да отбележим отново, че по-голямата част от съкращенията в производството идва от Саудитска Арабия и Русия, които започнаха открита ценова война в последните седмици и наводниха пазара с евтин петрол.

Като вземем на предвид, че саудитците свалят от сегашната си продукция от 12 милиона барела, то тези понижение не изглеждат толкова внушително. Съкращаването до 8,5 милиона барела е само с 1,2 милиона под производството през февруари, когато Саудитска Арабия все още се придържаше към пакта ОПЕК +.

Междувременно Русия може да обещава да осигури повече съкращения на продукцията си, но репутацията на страната от предишния пакт ОПЕК+ едва ли е звездна, тъй като Москва показваше много слабо спазване на договореностите.

Въпросът тук е, въпреки че споразумението изглежда историческо, дали то ще бъде достатъчно за стабилизирането на петролните пазари, след като пандемията от Коронавирус изтри около 30 милиона барела дневно от търсенето на петрол, а цените на “черното злато” се сринаха до 18-годишни дъна?

Какво мислят анализаторите?

Още в неделя от Goldman Sachs излязоха с изявление, че цените на петрола ще продължат да падат, тъй като “историческото, но все още недостатъчно” споразумение между основните производители на петрол едва ли ще успее да компенсира срива в търсенето предизвикан от Коронавирус.

От инвестиционната банка видяха негативни рискове за краткосрочната си прогноза от около $20 за барел Brent. Все пак от Goldman прогнозираха, че глобалният бенчмарк на цените на суровия петрол ще се представи по-силно от щатския WTI, тъй като износът на производителите от ОПЕК ще падне.

Дори и при положение, че основните членове на ОПЕК, които напълно спазват съкращенията и 50% спазване от всички други страни, които са се съгласили да ограничат производството през май, доброволните съкращения биха се превърнали в намаление от само 4,3 милиона барела дневно от нивата от първо тримесечие, заявиха от банката.

„В крайна сметка това просто отразява, че нито едно доброволно съкращаване не може да бъде достатъчно голямо, за да компенсира загубата от средно 19 милиона на ден за април-май поради Коронавирус.“

Goldman Sachs

Друга инвестиционна банка от Wall Street, Morgan Stanley пък реши да повиши прогнозите за цените на петрола. От банката заявиха, че макар сделката ОПЕК + да не предотврати рязкото трупане на запаси през следващите месеци, това ще доведе до свиване на запасите през втората половина на 2020 и занапред.

От Morgan Stanley вдигнаха прогнозите си за Brent и WTI за третото тримесечие до съответно $30 барел от $25 и $27,50 за барел от $22,50. Така бяха повишени и прогнозите на банката за за четвъртото тримесечие с $5 до $35 за Brent и $32.50 за WTI.

Как реагираха петролните пазари?

Въпреки че в понеделник WTI успя да надхвърли нива от над $24,50 за барел или около 4% ръст, цените не успяха да се задържат на тези нива и бързо се насочиха надолу. Само до няколко часа WTI вече беше изтрил всичко, което бе натрупал по-рано и падна до нива от $22,38.

Admiral Markets, MetaTrader 5, WTI, Часова графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, WTI, Часова графика

При Brent ситуацията беше подобна. След високата волатилност при отварянето на петролните пазари в понеделник, Brent удари цена от $30,54, но бързо след това се стигна до спад до $28,23.

Все пак изглежда и участниците на петролните пазари имат своите опасения дали постигната сделка между основните петролни производители наистина ще помогне за повишаване на цените на “черното злато”.

Тук трябва да отбележим, че понеделник е почивен на много места по света, поради Великденските празници и при връщането на работа на много трейдъри и инвеститори във вторник, то може да видим допълнителна реакция на цените на петрола и завишена волатилност.

Технически анализ на WTI

Технически анализ на WTI
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, WTI, Часова графика

Ако се вгледаме в чисто техническата страна на петролните пазари, то слизане на WTI под $22 за барел определено ще отвори вратите към нов тест на дъната между $19 и $20, където мечките вероятно ще имат нужда от допълнителна подкрепа, за да се преборят с този региона на подкрепа.

В същото време връщане над $24,55 може да даде глътка въздух на биковете и те да погледнат към зоната $28,13-$28,79. А след това вече може би над $30, но и те може ще имат нужда от помощ около тези стойности.

Определено изглежда, че петролът може да продължи да се колебае между $20-$30 още известен период от време. Поне докато не се види краят на кризата Коронавирус, тъй като вниманието на пазарните участници по-скоро е насочено към пандемията.

Ако има подобрение на глобалната пандемична ситуация, то ще изглежда все по-вероятно да видим рали на цените на WTI над $30. Само тази настоящата сделка не би могла да тласне цените на “черното злато” стабилно над тези нива.

От друга страна ако положението се запази такова за по-дълъг период от време или дори се влоши, то подкрепата от $20 много трудно ще издържи.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.