Огромният газов късмет на Европа

Огромният газов късмет на Европа

Европа имаше двоен късмет с времето тази зима. Цялото северно полукълбо беше по-топло от нормалното, но най-голямата аномалия бе съсредоточена именно в Европа, спомагайки за намаляване на потреблението на газ и цените на синьото гориво.

Ето и малко данни:

  • Температурите на сушата в северното полукълбо бяха с +2,02°C по-високи от дългосрочната средна стойност (1901-2000) между октомври и март.
  • За полукълбото като цяло това беше петата най-топла зима в историята, въз основа на данни, събрани от Националните центрове за информация за околната среда на САЩ (NCEI).
  • Температурите в Европа бяха с +2,42°C над дългосрочната средна стойност, което я прави втората най-топла зима, регистрирана някога в района.
  • Месеците октомври и януари бяха най-топлите в историята, ноември бе четвъртият, а декември осмият най-топъл.
  • Основният зимен сезон на 2022/23 година беше вторият най-топъл в историята след зимата на 2019/20 г., когато температурите бяха с 3,32 C над средните.

За разлика от това, зимните температури в Азия бяха +2,07°C по-високи през шестте месеца като цяло, а температурите в Северна Америка бяха само +1,23°C над дългосрочната средна сезонна стойност.

Температурната аномалния в Европа за периода октомври - март от 1980 до 2023 година
Източник: Джон Кемп, Ройтерс

Топлото време, намаленото потребление, поради високите цени на газа през миналата година и значителното затваряне на производствени мощности доведоха до рязък спад на цените на природния газ в Европа.

На 19 април, бенчмаркът TTF с доставка през май, се търгува на нива от около $42 MWh, което близо до най-ниските нива от август 2021 година. Все пак цената остава приблизително 3 пъти по-висока от същия период на 2019 година.

Цената на газа TTF за последните 5 години
Източник: TradingView

Европа се нуждае от малко газ за хранилищата през 2023

Европа трябва да нагнети по-малък от средния обем газ в хранилищата си тази година, след като меката зима остави региона с рекордно високи запаси.

По-малкото изискване за презареждане натежава на цените за доставки това лято, но тъй като ограниченото съхранение е несъвършен заместител на вноса, цените вероятно ще трябва да бъдат високи през следващата зима, за да се ограничи отново потреблението.

В резултат на това фючърсните цени се преместиха във все по-стръмно контанго, за да покрият разходите за съхранение, да стимулират повече потребление това лято, да насочат малко втечнен газ към други пазари и да насърчат съхраняването през следващата зима.

Европейският съюз и Великобритания имат капацитет да съхраняват около 1129 тераватчаса (TWh) газ, според данни, събрани от Gas Infrastructure Europe (GIE).

  • На 1 април, началото на традиционния сезон за презареждане, хранилищата бяха пълни на 56% – рекордно високо за времето от годината със запаси от 633 TWh („Обобщен инвентар за съхранение на газ“, GIE, 14 април).
  • През последните десет години запасите са се увеличавали средно с +612 TWh от 1 април до пика след лятото, като годишните натрупвания варират от +468 TWh (2014 г.) до +779 TWh (2022 г.).
Ниво на газохранилищата в Европа
Източник: Джон Кемп, Ройтерс

Ако съхранението се държи подобно тази година, запасите се очаква да достигнат пика след лятото от 1245 TWh, с диапазон от 1102 TWh до 1412 TWh.

Тъй като има само 1129 TWh налично съхранение, почти всички тези проектирани траектории са физически невъзможни. Ограничението на капацитета за съхранение на Европа предполага, че има място само за добавяне на един от най-малките обеми газ през последните десет години.

Процент на запълване на газовите хранилища в Европа
Източник: Джон Кемп, Ройтерс

Какви са рисковете?

Както винаги след повечето добри новини идва време и за думичката но…

Студена зима

Тази зима бе рекордно топла, но следващата година Европа може да няма такъв късмет. Регионалните температури показват значителна годишна променливост и няма сигурност, че зимата 2023/24 ще бъде толкова мека.

Статистически регионът трябва да очаква следващата зима да бъде по-студена, смята Джон Кемп, което означава, че вероятно ще използва повече газ с по-голям натиск върху запасите и доставките.

По-малък стимул за намаляване на потреблението

В същото време, по-ниските цени на природния газ едва ли ще са толкова стимулиращи за потребителите да спестяват. Напротив, някои бързо могат да върнат своето потребление към по-обичайни нива от преди конфликта в Украйна.

При по-ниски цени на газа стимулът за преход от газ към въглища и други алтернативи ще бъде доста по-малък и част от предприятията могат да решат да изберат отново газа. А други могат дори да решат да започнат отваряне на някои от затворените през миналата мощности (макар при повечето това да не е лесна задача).

Запасите трудно могат да заменят напълно вноса

Освен това, както споменах по-рано в статията, запасите не са съвършен заместител на вноса. Запасите се използват най-често да обират пиковeте в потреблението и могат да се затруднят да поддържат цялото потребление при натоварен отоплителен сезон.

Руски газ

И накрая, но не на последно място, Европа все още разчита на внос на малки количества газ (под 10% от потреблението) от Русия, които ако бъдат напълно спрени отново може да се стигне до скок на цените.

Заключение

Европа извади огромен газов късмет през последната зима, който обаче може да се изпари още през следващата зима. Рекордно топлата зима може да бъде последвана от доста по-студена такава.

Затова, политиците, предприятията и домакинствата в Европа не трябва се чувстват прекалено самоуверени за зима 2023/24. Рисковете все още са тук и енергийната криза не е отминала!

About Борис Петров 459 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.