Ще се оправдаят ли мечите очаквания за USD през 2019?

Ще се оправдаят ли мечите очаквания за USD през 2019?

Анализаторите прогнозират слаба година за USD.

Една позната тема прекосява валутните пазари напоследък: USD ще отслабне през следващата година. Тази идея получи тласък, след като индексът на Bloomberg Dollar Spot поевтиня с 0,7% в четвъртък, след като миролюбивия сигнал от Федералния резерв разтърси валутните пазари.

Но вярата в американската икономика и самият факт, че толкова много хора очакват доларът да поевтинее, са достатъчни, за да убедят другите да залагат на поскъпването на “зелените пари”.

“Ако погледнете към публикуваните мечи перспективи, мисля, че 80-85% от мненията които четох, търсят по-слаб долар”, каза Ед Ал-Хюсеини, валутен стратег в Columbia Threadneedle Investments. “Ако съдя от моя опит, когато всички прогнози изглеждат по един и същ начин, валутата като цяло не се държи по начина, по който тези прогнози предвиждат.”

Разказът на доларовите мечки е приблизително един и същ: САЩ не могат да поддържат това по-добро икономическо представяне от всички останалите. Американският растеж ще се приближи към този на останалия свят, ФЕД ще спре или ще забави цикъла по повишаване на лихвите и предимството, което инвеститорите получават от притежаването на долари, ще намалее.

Тази история на сближаване на растежа в световен мащаб обаче може да звучи познато на онези, които преди това са виждали как препъва прогнозите им в миналото. Приблизително по това време на миналата година, преобладаващата гледна точка бе меча спрямо долара поради сходни причини. Средните прогнози в проучванията на Bloomberg бяха, че зелените пари ще поевтинеят от 1,18 до 1,21 спрямо еврото. Вместо това доларът се покачи до 1,1444.

Познати мнения за USD

Средната прогноза за цената на EUR/USD е за слабост на долара отново.

Прогнози за EUR/USD
Източник: Bloomberg

Индексът Bloomberg Dollar Spot отбеляза годишна печалба от 3,5% след отслабване с 0,7% в четвъртък. “Зелените пари” възстановиха някои от загубите си, за да се търгуват с 0,1% нагоре в Азия в петък.

Идвайки от година, в която тези, които се противопоставиха на общото мнение за долара спечелиха, някои стратези са окуражени да отхвърлят общия консенсус.

Ал-Хюсеини от Columbia Threadneedle казва, че прогнозите са твърде приковани към историята за растежа и перспективите на Фед, като същевременно пренебрегват простия факт, че притежаването на щатски долари може да спечели инвеститорите повече от много основни валути поради  по-високите лихвени проценти. 

Дори ако ФЕД забави увеличението на лихвените проценти, лихвеното предимство на зелените пари все още е силно положително, казва Ал-Хюсеин.

ФЕД и дългите позиции в USD

Перспективите за за действията на Федералния резерв през 2019 изглеждат мътни. Някои предвиждат няколко повишения на лихвите, други пък твърдят, че няма да има повишения. Въпреки това, перспективите все още изглеждат в контраст със солидните мечи възгледи на много от централните банки.

Едва ли ще видим стесняване на разликата между лихвените нива в САЩ и останалата част на света, смята Daragh Maher, главен валутен анализатор в HSBC в САЩ.

Макар че има много прогнози за слаб долар през следващата година, някой показатели сочат друго. Според проучване на Bank of America най-пренаселената сделка на Wall Street е дълга на щатския долар. Това е мнението на 25% от фондовите мениджъри, които са участвали в проучването. Данните от доклада на Комисията за търговия с фючърси върху суровини също показват, че дългите позиции в USD са на двугодишен връх.

Но за Момчил Пожарлиев, заместник-директор на валутния екип в BNP Paribas Asset Management, който управлява 646 милиарда долара, самото позициониране е знак, че доларовия “кери трейд” е претъпкан и трябва да бъде ликвидиран. Доларът е “много силен”, въпреки че е трудно да се видят добрите новини, които да подкрепят продължаването на доларовото рали, каза той.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.