Очаква ни важна седмица за цената на петрола. Какво трябва да знаем преди срещата на ОПЕК?

Очаква ни важна седмица за цената на петрола. Какво трябва да знаем преди срещата на ОПЕК?
ОПЕК и съюзниците им извън картела ще се съберат във Виена тази седмица като споразумението за ограничаване на производството на петрол ще е основна тема на дискусиите.

Какво да очакваме от срещата на ОПЕК и какъв ще е ефектът от нея върху цената на петрола?

ОПЕК и съюзниците им извън картела ще се съберат във Виена тази седмица като споразумението за ограничаване на производството на петрол ще е основна тема на дискусиите. Официалната среща на страните членки на Организацията на страните износителки на петрол ще се проведе на 22 юни, а ден по-късно ще се включат и страните извън картела.

Петролът е подложен на сериозни рискове в дните преди срещата, поради различните спекулации за облекчаване на намаляването на производството, които натежаха на цените на петрола в последно време. В края на май преговорите между Русия и Саудитска Арабия достигнаха до консенсус за увеличаване на петролната продукция с 1 милион барела на ден, но в последствие бавно достигнаха до 1,5 милиона барела дневно.

Това доведе до по-висок натиск върху цената на петрола, но при липсата на официално потвърждение пазарните участници все още не са сигурни какво може да очакват от тази среща на ОПЕК.

Очаквания за производството на петрол

Основният сценарии на Goldman Sachs е за увеличение на производството на петрол с 1 милиона барела дневно. В същото време анализаторите на Societe Generale предвиждат ръст само 500 хиляди барела в продукцията на Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ през юли, докато производството на Русия ще нарасне със само 200 хиляди за 2-3 месеца. От друга страна Barclays прогнозират увеличение с 700-800 хиляди барела от второто до четвъртото тримесечие на тази година.

Това бяха на практика голяма част от пазарните очаквания. Но точно тогава дойдоха новините от уикенда, че Иран, Ирак и Венецуела са против всякакво увеличение на продукцията извън настоящото споразумение. Това направи картината за тазседмичната среща на ОПЕК още по-объркана.

 

В последните информации на Bloomberg се говори за нарастване на производството с между 1 милиона и 1,5 милиона барела дневно. Ако Саудитска Арабия и Русия наистина искат да постигнат компромис, вместо да прекратят сделката, увеличаване с 300 хиляди барела в региона, вероятно ще бъде един от най-изгодните варианти за слагане  на масата.

Но това реално ще бъде положително за цената на петрола, тъй като пазарите навлязоха в тази седмица с очаквания за ръст на предлагането на петрол в региона с около 1 милиона барела.

Иран и Венецуела мога да се съгласят на малко увеличение в производството, тъй като това ще им даде възможност да преосмислят ситуацията свързана с наложените им санкции. За по-малките държави от ОПЕК долната граница е всичко, което има значение. Те се притесняват от това до колко увеличението на петролната продукция ще окаже влияние върху цените на петрола.

Освен това, има разговори между Русия и Саудитска Арабия за постоянно обвързване на ОПЕК с партньорите им извън картела. Нещо, което по-скоро ще помогне на Иран, отколкото ще навреди.  Но за Русия и Саудитска Арабия, големите битки като тези със САЩ продължават да увеличава продукцията им. Всичко се свежда до пазарния дял на най-големите играчи на пазара на “черното злато”.

Цената на петрола

Засега цените на петрола остават близо до двумесечното дъно от $63,57 за барел достигнато в понеделник, след като загубиха около 2% в началото на седмицата. Официалното потвърждаване на по-малко от очакваното увеличение на производството на петрол може да даде основание биковете да се развеселят в близко бъдеще, но продавачите могат да се насладят на това, че в по-голямата картина повече барели, наводняващи пазара, препъва всяко рали в цените на петрола.

ОПЕК може да реши да увеличи производството на петрол веднага след юни поради притеснения за иранските и венецуелски доставки. След това Вашингтон изрази загриженост, че ралито на петрола отиде твърде далеч, заявиха източници от ОПЕК и петролната индустрия за Ройтерс в края на май.

През март излезе информация, че Русия и Саудитска Арабия работят върху исторически дългосрочен пакт, който може да разшири контрола върху световните доставки на суров петрол от големите износители в продължение на много години.

Прогнози за цените на петрола

Анализаторите на Bank of America Merrill Lynch (BAML) смятат, че цените на петрола вероятно ще ускорят своя възходящ импулс през следващата година и очакват суровината да достигне $100 за барел поради геополитическото развитие.

В интервю за Блумбръг, Джеф Къри, ръководител изследвания на суровините в Goldman Sachs отбеляза, че въпреки неотдавнашната корекция, породена от надеждите, че ОПЕК ще повиши производството, перспективите пред петрола са все още бичи.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.