Новозеландски долар: Какво трябва да знае всеки трейдър?

Какво движи курса на новозеландски долар?

Какво е новозеландски долар?

Новозеландски долар (NZD) е официалната валута на Нова Зеландия и всички нейни територии. Той е наричан неформално “киви”, което e препратка към местната птица. През 1967 година новозеландски долар замества новозеландски паунд и през същата година е фиксиран към щатския долар. През 1985 година новозеландски долар става свободно плаваща валута.

История на Резервна Банка на Нова Зеландия

Резервна банка на Нова Зеландия (РБНЗ) е официално установена през 1934 година на фона на бъркотията след Голяма Депресия. Основана характеристика на РБНЗ още при създаването е, че и е даден монопол върху издаването на банкноти, който преди това е бил привилегия на шестте основни търговски банки по онова време.

Първоначално РБНЗ е създадена като независима институция, но през 1936 е била поставена под контрола на правителството. През 1989 година прилагането на Закона за Резервна банка на Нова Зеландия и дава право на независимост, за да изпълнява функциите си. Въпреки това тя все още се отчита пред парламента и е законно задължена да предоставя годишен дивидент на правителството.

Централната банка е структурирана в управленска йерархия с гуверньор на кормилото. Заместник и помощник-гуверньорите могат да предлагат съвети, но в крайна сметка всички правомощия за вземане на решения са на гуверньора.

Какво движи курса на новозеландски долар?

1. Монетарната политика на Резервна банка на Нова Зеландия

Мандатът на РБНЗ е да поддържа ценова стабилност и да избягва нестабилност в производството, лихвените проценти и валутните курсове. Резервната банка на Нова Зеландия формализира тези цели с целеви диапазон за инфлацията от 1 до 3% като се съсредоточава върху запазването на средно бъдещо нарастване на цените близо до средната точка от 2%.

През 2017 година лидерът на Лейбъристката партия Джасинда Ардърн бе избрана за министър-председател поради платформа, която включваше изменение на мандата на РБНЗ, за да включи заетостта като друга цел, в допълнение към ценовата стабилност.

Официалният закон за новата политическа рамка, все още предстои, но през март 2018 бе представено актуализирано Споразумение за целеви политики (PTA), в което се призовава централната банка да “подкрепи максималните нива на устойчива заетост в икономиката”.

Резервната банка на Нова Зеландия използва политически инструменти като увеличаване и намаляване на лихвените проценти, както и операции на открития пазар за постигане на своите цели. Също така се провеждат пресконференции, от които пазарите могат да получат повече информация за посоката на лихвените проценти, на базата на по-агресивна или по-миролюбива реторика от длъжностните лица на РБНЗ.

Освен това индикаторите за икономическа активност, като например отчетите за БВП и индекса на потребителските цени, заедно с PMI проучванията имат значителен ефект върху курса на новозеландския долар.

Неочаквано положителни или отрицателни данни от тези различни индекси може да доведат пазарите до спекулации относно потенциални промени в политиката от страна на Резервна банка на Нова Зеландия. Следователно, тази пазарни спекулации често водят до колебания на цените на новозеландския долар.

На графиката по-долу можете да видите ефекта върху курса на новозеландски долар от свалянето на лихвените нива от Резервната банка на Нова Зеландия от 3,25% до 3,00%.

новозеландски долар щатски долар след понижаване на лихвите от Резервна банка на Нова Зеландия
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 NZD/USD D1

2. Пазарни настроения

Промените в широките пазарни настроения са още един важен двигател на ценовото движение при новозеландския долар. Нова Зеландия е основен износител на меки суровини като мляко и месо. Тъй като икономиката на страната е силно зависима от износа, относителната сила и слабост на “киви” долара често отразява колебанията в очакванията за цялостната световна икономическа активност.

Курса на новозеландски долар често се движи заедно с този на австралийския долар. Това е така, защото австралийската икономика е ориентирана по подобен начин към износа на суровини. Австралия и Нова Зеландия подписаха Закона за по-близки икономически отношения през 1984, което укрепи търговските отношения и направи по-синхронизирани колебания в бизнес циклите на двете страни.

новозеландски долар и австралийски долар
Източник: TradingView AUD/USD и NZD/USD

Трябва да се отбележи, че австралийски, новозеландски и канадски долар сформират т.нар. стокови (суровинни) валути. Освен това, може да срещнете и наименованието “доларов” блок.

3. Икономическата активност в Китай

Китай е втория най-голям търговски партньор на Нова Зеландия, след Австралия. Значителните промени в очакванията за китайската икономическа активност често се отразяват на курса на новозеландски долар. Един пример за тази динамика е влиянието на ескалиралата търговска война между САЩ и Китай. Тъй като китайските фондови пазари паднаха на фона на страховете от спад на износа и забавяне на растежа, Австралия и Нова Зеландия последваха примера.

Търговия на новозеландски долар (NZD)

Новозеландски долар е 10-тата най-търгувана валута в света и NZD/USD е най-търгуваната валутна двойка с участието и. Широкото използване говори за изобилна ликвидност, която често предполага сравнително по-ниски транзакционни разходи и по-високо качество на търговското изпълнение.

Географското положение на Нова Зеландия също така я прави идеален търговски партньор за развиващите се азиатски икономики. Тя захранва тяхното безмилостно търсене на суровини. Поради това трейдърите могат да използват новозеландския долар като средство за експозиция в бързо развиващите се азиатски пазари.

Като търгувате новозеландски долар също може да изразите мнението си за пазарните настроения. Тъй като Нова Зеландия е изградено име в световния бизнес цикъл, нейната валута позволява на трейдърите да залагат на очакванията за глобалния растеж с високоликвиден актив.

И накрая, Нова Зеландия има тенденцията да държи по-високи лихви в сравнение с останалите развити икономики. Трейдърите могат да използват това като предимство и да използват новозеландския долар за “кери трейд” стратегии срещу валути, които предлагат сравнително по-ниски лихвени проценти като японската йена например.

Най-търгуваните валутни двойки включващи новозеландски долар:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.