Новините казват продавайте, но дали не е по-добре да купувате?

Новините казват продавайте, но дали не е по-добре да купувате?
През последните дни информационните агенции се надпреварват да обявяват щатския фондов пазар за свръхкупен и да предупреждават за надвиснала корекция.

През последните дни информационните агенции се надпреварват да обявяват щатския фондов пазар за свръхкупен и да предупреждават за надвиснала корекция.

Както знаем пазарите в прекупено техническо състояние са уязвими към разпродажби. Това се случва, когато цените нарастват прекалено много и прекалени бързо. Именно затова тези новини не трябва да ни изненадват.

Но дали трябва да се съобразяваме с медиите при взимането на инвестиционно решение. Дали тези новини не всяват просто излишна паника?

Пазарните анализатори използват различни мерки, къде по-сложни, къде не толкова, за измерване на прекупено/препродадено състояние на пазара. Една от най-често използваните е т.нар. Relative Strength Index или RSI. Той изчислява размера на печалбите спрямо размера на загубите за определен период от време.

Когато RSI премине над ниво 70, пазарът се счита за свръхкупен, докато като падне под 30 – се счита за свръхпродаден. Днес 14-месечният RSI на S&P500 се намира на нива от 85. Той е пробивал това ниво само два пъти от 1930 насам – през 1955 и 1996. Най-интересното е, че всеки път, когато това се случвало, възходящата инерция е продължавала.

Таблицата отдолу показва средната пазарна възвръщаемост базирана на RSI.

Както ясно се вижда пазарът е бил прекупен са само в 1% от времето, а препродаден в 5%, което не е нещо извънредно. Най-странното е, че възвръщаемостта при прекупен пазар е доста по-висока от тази при препродаден.

Очевидно е, че щом пазарите започнат да се движат в една посока, те се движат в нея, докато противоположна сила не въздейства върху тях. Да, подобно на физичните закони. Но момента не се вижда наличието на такива сили. Икономиката нараства по-бързо от прогнозите, безработицата е на най-ниските нива за последните 17 години и хората се чувстват уверени да инвестират.

Разбира се това в никакъв случаи не означава, че пазарите ще нарастват винаги. Дори е възможно скоро да видим краткосрочна корекция. Но след нея вероятно възходящия тренд ще продължи, с шанс за нови върхове.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.