Нямате представа какво е MiFID? Ето най-важното, което трябва да знаете

Нямате представа какво е MiFID? Ето най-важното, което трябва да знаете
Всеки, който по някакъв начин е свързан с европейската финансова сфера, най-вероятно се е сблъсквал с акронима MiFID II - директива, която ще промени радикално начина, по който се търгуват активите от акции до стоки и начина, по който се управляват парите на инвеститорите.

Всеки, който по някакъв начин е свързан с европейската финансова сфера, най-вероятно се е сблъсквал с акронима MiFID II – директива, която ще промени радикално начина, по който се търгуват активите от акции до стоки и начина, по който се управляват парите на инвеститорите.

Банките и мениджърите на фондове в Европейския съюз са похарчили повече от $2 милиарда в подготовка за MiFID II. Регулаторите твърдят, че ще защитават инвеститорите, ще увеличат прозрачността и ще възстановят доверието към финансовите институции, което беше опетнено по време на световната финансова криза през 2008 г.

Простено ви е, че не сте запознати: MiFID II е директива, която влезе в сила на 3 януари и е дълга над 7000 страници, пет пъти по-дълга от „Война и мир“ на Толстой и доста по-тежка за четене.

 

Бяха необходими седем години, за да се приеме вторият вариант на Директивата за пазарите на финансови инструменти (Markets in Financial Instruments Directive – MiFID), главно заради обширния й обхват. Като начало тя променя начина, по който се заплаща за инвестиционните изследвания, как се документират и изпълняват сделките и как брокерите споделят информация, намират най-добрите цени и плащат един на друг. „Това всичко е, за да хвърлим светлина върху областите на пазара, които преди това бяха неясни за инвеститорите, да ги направим прозрачни и в крайна сметка да се отнасяме към инвеститора по справедлив начин по всяко време“, казва Ронан Бренан, главен продуктов директор в Compliance Solutions Strategies в Дъблин, който работи с множество фирми, за да им помогне да изпълнят многото изисквания на MiFID. Ето как MiFID II ще повлияе  на европейските финансови пазари:

1) Каква е цялата тази шумотевица около промените свързани с изследванията?

Мениджърите на фондове трябва да плащат за изследванията, които използват. Те вече не могат да се обаждат на любимия си анализатор безплатно, за да им каже кои са „горещите“ акции или как последните новини около Брекзит ще повлияят на техните портфейли. Те дори не могат да получат достъп до стотиците доклади, които отдавна са затрупали имейлите им, без да възнамеряват да платят за това.

Това е така, защото MiFID II принуждава инвестиционните банки да събират такси отделно за изследователски и брокерски услуги, за да се избегнат конфликти на интереси. Досега разходите за изследвания бяха включени в таксите, които инвестиционни банки като Goldman Sachs и Morgan Stanley вземат при извършване на сделки. Това притесняваше регулаторите, защото по този начин комисионните отиваха в банките, които предлагат най-добрите съвети, вместо при тези, които предлагат най-добрите цени за извършване на сделки.

Тъй като мениджърите на фондове ще получат по-голям избор, очакванията са цените плащани за достъп до различни изследвания да се понижат през 2018, а някои анализатори дори могат да загубят работата си.

2) Как MiFID II ще направи пазарите по-прозрачни? 

MiFID II ограничава т. тар. „тъмни пазари“. За разлика от публичните пазари, като Лондонската фондова борса, тъмните такива са частни пазари, които позволяват на инвеститорите да купуват и продават големи блокове от акции, без предварително да разкриват размера на поръчките или цената, която искат да платят.

Фондовите борси се оплакват от години, че големият обем сделки, които се извършват на тъмните  пазари, лишават инвеститорите от най-добрите цени и тях от различни видове такси. Така MiFID II налага ограничения: само 8% от търгувания обем на всяка акция може да променя собственика си по този начин. 

 

3) Ще продължи ли да се търгува „в тъмното“? 

Краткият отговор е да. Има два основни начина, по които търговията все още ще се осъществява отвъд обществения поглед за поръчки, които са твърде малки за тъмните пазари, но са твърде големи, за да се рискува пускането им на фондова борса.

Най-спорният се нарича систематичен интернализатор. Това е новото име, под което банките и търговските дружества ще изпълняват поръчките за покупка или продажба на клиентите директно ползвайки собствения си капитал.Обществените борси и някои други места за търговия също ще провеждат периодични търгове, които скриват размера на поръчката, докато не се натрупа достатъчно количество, за да се стигне до продажба.

“Вероятно ще видим отчетлив спад на тъмната търговия след като ограниченията влязат в сила”, казва Аниш Пуаар, анализатор от „Rosenblatt Securities”.

4) Как MiFID II поставя трейдърите под по-зорко наблюдение?

Регулаторите искат да могат да разпознават рисковете по-рано и бързо да реконструират събитията, когато се случи нещо подозрително, така че MiFID II ще принуди инвестиционната общност да държи на яве почти всичко. Ето един пример:

Институциите трябва незабавно да предоставят информация за повечето сделки, включително цена и обем. Търговците на ценни книжа от Европейския съюз трябва да предоставят персонална идентификация, като например номер на паспорт, на всяко място, където търгуват.Брокерите трябва да синхронизират своите часовници и да предоствят информация за всички сделки.

Търговците на облигации, за първи път, трябва да обявяват сделките, които са направили в рамките на 15 минути след сключването им.Брокерите и инвестиционните мениджъри ще трябва да записват всички разговори, свързани със сделките, и да ги съхраняват в продължение на поне пет години.

5) Какво да очакваме след 3-ти януари 2018 г.?

Прилагането на технологията, необходима за спазването на MiFID II, може да се сравни със събитията от 1-ви януари 2000, когато мнозина се опасяваха, че преходът в новия век ще нанесе редица поражения в компютърните системи по света. Независимо дали има IT неизправности или не, обемите на търговия се очаква да паднат в Европа през януари, тъй като всеки се приспособява към новия свят на MiFID. Предвид огромната промяна, регулаторните органи няма вероятност да наложат глоби на компаниите за това, че не са в пълно съответствие с изискванията, поне не в началото.    

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.