Увеличиха ли се печалбите на непрофесионалните трейдъри след последните ESMA регулации?

ESMA регулации

Измина почти година, откакто Европейският орган за цени книжа и пазари (ESMA) въведе регулации за брокерите, с които ограничиха максималния предлаган ливъридж за непрофесионални клиенти до 1:30 за основните валутни двойки. Нещо повече, правилата за други CFD продукти като борсови индекси и суровини бяха променени още по драстично. А бинарните опции официално бяха забранени на територията на ЕС.

Според ESMA тези промени бяха въведени с цел защита на потребителите, но дали европейския регулатор постигна целите си?

Малко по-малко от година след като новите регулации влязоха в сила в Европейския съюз, от Finance Magnates преразглеждат отново процентът на печелившите непрофесионални клиенти. Както ще видим в следващите редове, процентът на губещите търговски сметки е намалял. Но дали това се дължи на новите правила?

Изглежда, че този факт до голяма степен се дължи на процъфтяващата офшорна индустрия, вместо на по-строгите ограничения за маржин. Все пак нека да погледнем към цифрите.

Както можете да видите от таблицата публикувана по-долу, данните са много разнообразни. Някои CFD брокери задържаха клиентите, които са по-печеливши от година по-рано, но други не успяха. Дори има един брокер, който посочва на страницата си, че всичките му клиенти губят пари.

Печеливши клиенти на брокери
Източник: financemagnates.com

Не случайно този списък да е създаден по азбучен ред. Данните могат да предизвикат много спекулации, особено колко често брокерите актуализират своята статистика. От Finance Magnates потвърждават, че някои компании редовно актуализират своите числа, но не могат да гарантират това за всички.

Това, което лесно може да се забележи от горната статистика е, че резултатите на клиентите се подобряват в 17 от 35 брокера. Общо 9 брокера не съобщават за промени, а други 8 отчитат по-слаби клиентски резултати. Средната стойност на печелившите непрофесионални клиенти нараства от 23,5% преди година, до 25,1% през юли 2019 г.

Дяволът е в детайлите

Човек би си помислил, че драстичните промени в политиката на брокерите би трябвало да доведат до значително по-добри резултати за трейдърите, поне ESMA вярваше, че така ще се получи. Регулаторът многократно заяви, че предоставянето на висок ливъридж на клиентите е основната причина те да загубят пари.

Както се оказва, статистическите данни, които понастоящем предлагат Finance Magnates не подкрепят напълно това мнение на ESMA. Напротив, като се вземе предвид броят на клиентите, които са се насочили извън ЕС, в известни и неизвестни чуждестранни юрисдикции, то процента на печелившите непрофесионални клиенти може да бъде засегнат от факта, че най-рисковите клиенти просто са решили да си открият търговски сметки извън рамките на Европейския съюз.

Друга информация, която изкривява статистиката на годишна база, е прекатегоризирането на редица клиенти към професионалисти. Не разполагаме с надеждни статистически данни дали тези клиенти са били основно на печелившата или на губещата страна.

Като се има предвид относителният ентусиазъм от страна на публично търгуваните дружества, а на много от тях CFD продуктите представляват голяма част от портфолиото от предлагани финансови инструменти, вероятността те също да са от грешната страна на пазара е значителна.

Националните регулатори поемат контрола

След 1 година от влизането в сила на ESMA регулациите, всички национални регулатори ще вземат нещата в свои ръце. Това ще се случи от 1 август 2019 година. Сега се намираме само на няколко седмици от края на последното тримесечно удължаване на първоначалните правила на ESMA и различните национални регулатори предприемат различен подход по отношение на това как да комбинират риск апетитът на непрофесионалните клиенти и високорисковите продукти.

Западноевропейските финансови регулатори са повече или по-малко универсални в подхода си към брокерите на дребно, тъй като са направили временните мерки на ESMA постоянни. От другата страна застават страни като Кипър и Полша, които предлагат алтернативни подходи.

И двата национални регулатора предлагат категория опитен трейдър, която им позволява да използват ливъридж до 1:50. CySEC пък обмисля друга категория, която ограничава наличния ливъридж до 1:20, в случаите, когато нямат много опит в търговията на финансовите пазари.

Няма перфектно решение на проблема със съотношението на печелившите клиенти. ESMA, заедно с националните регулатори ще трябва да продължат да следят пазара отблизо. Това означава, че ливъриджът, за който се предполагаше, че е перфектното решение за клиентските резултати, не успя да свърши достатъчно добре работата.

Един сигурен резултат от регулациите на ESMA, които влязоха в сила през миналата година е, че прекалено много клиенти, които търгуваха под юрисдикцията на ЕС, сега търгуват извън нея. В същото време много нерегулирани брокери (измамници) преместиха операциите си извън ЕС и продължават да работят безпроблемно. Този тип брокери дори са улеснени от липсата на строги регулаторни рамки извън ЕС и страните от Г-7.

Започнете да търгувате Форекс и CFD с лицензиран от най-строгите регулаторни органи брокер като Admiral Markets. Единственото, което трябва да направите, за да започнете е да кликнете на банера по-долу.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.