Кои са следващите кандидати за напускане на ЕС след Брекзит?

Кои са най-сериозните кандидати за напускане на ЕС след Великобритания?
Tук ще се спрем на най-сериозните кандидати, които може да последват Великобритания извън Европейския съюз.

Кои са най-сериозните кандидати за напускане на ЕС след Великобритания?

Противоречията около Брекзит преговорите продължават и ситуацията изглежда става все по-заплетена, вместо да се изяснява. Лидерската позиция на премиера Тереза Мей е заложена на карта. Все повече се говори за нови избори, дори и за нов референдум. Тереза Мей няма пълна подкрепа за своята Брекзит сделка, дори на своята партия и има сериозна вероятност предложението на Мей за излизане от ЕС да бъде отхвърлено от парламента.

Но тук ще се спрем на най-сериозните кандидати, които може да последват Великобритания извън Европейския съюз. Все повече, EUR трейдъри обръщат внимание на този въпрос, особено ако Великобритания успее да получи добра Брекзит сделка.

Италия

напускане на ЕС

Неизбежно на чело на списъка е Италия, която понастоящем спори с ЕС относно предложения бюджет включващ високи разходи, който ЕС вече отхвърли веднъж. За разлика от Обединеното Кралство, Италия е член и на еврозоната. Следователно, всяко движение към напускане на ЕС от Италия – Italexit или Quitaly, ще има директен ефект върху еврото. Единната валута и без това отслабва спрямо долара от средата на април насам.

Засега, коалиционното правителство в Италия водено от крайно дясната Северна Лига и антисистемното движение 5 звезди, заявява, че няма намерения за напускане на ЕС или еврозоната. Премиерът Джузепе Конти каза през октомври: “За Италия няма шанс за Italexit, за излизане от ЕС или еврозоната”.

Въпреки това, той отказа да направи корекции в италианския бюджет, който включва сериозни разходи и Италия е изправена пред наказателна процедура за прекалено голям дефицит. Като се има предвид, че Италия вече затънала в дългове, правителството все още може да реши, че напускането на ЕС i/или еврозоната е по-малкото зло.

Базираната в Лондон компания за онлайн залози William Hill определя коефициент 3 за Италия като следващата страна след Великобритания, която ще напусне ЕС. Веднага след нея се нарежда Гърция с коефициент 5. Следват Чехия и Полша с по 6.

Гърция

напускане на ЕС

През лятото на 2015 година Гърция се оказа много близо до излизането от еврозоната – Грекзит. Съвсем нормално е именно на средиземноморската страна да се пада втората позиция. Днес гръцките дългове все още са на доста високи нива и мнението, че Гърция може би ще е по-добре извън еврозоната въобще не е изчезнало. Единият риск са гръцките избори, които ще се проведат на или преди 20 октомври 2019 година. Те могат да доведат до по-евроскептично правителство след години на строги икономии и финансови спасявания, които засилиха консервативната опозиция на Гърция.

Полша

напускане на ЕС

В момента Полша е в конфликт с ЕС поради съдебната реформа, която провежда полското правителство. В едно скорошно проучване, над 30% от участниците се обявиха за отказване от членството в ЕС. Рискът от “Полекзит” беше признат през ноември от президента на Европейския съвет Доналд Туск, бивш полски министър-председател, който заяви пред репортери: “Въпросът е драстично сериозен. Рискът е смъртоносно сериозен. Полекзитът е възможен “.

Унгария

Унгария също е в спор с ЕС, след като получи упреци от Европейския парламент. Евродепутатите заявиха, че Унгария е авторитарна държава в сърцето на Европа. Според тях тя насърчава националистите по целия континент да следват същия път. През септември европарламентът гласува с огромно мнозинство, за да обяви правителството на премиера Виктор Орбан за “системна заплаха за върховенството на закона”. Все пак е малко вероятно Унгария да бъде изхвърлена от ЕС.

Швеция

напускане на ЕС

В Швеция крайно-дясната антиимигрантска партия Шведски Демократи стана третата най-голяма партия на изборите тази година, които доведоха до политическа безизходица. Макар да не са част от нова форма на коалиция, напредъка им подсказва, че и там възникват анти-ЕС настроения, въпреки че шведите все още са преобладаващо против напускане на ЕС (Swexit).

Естония

В Естония евроскептичната партия EKRE набира все повече популярност преди изборите на 3 март 2019. Както в Швеция, тази партия се очертава за момента като третата по сила в страната. Шансовете за напускане на ЕС и тук са малки, но не и пренебрежими.

Чехия

Чехия е още една страна от т.нар. Вишеградска четворка, в която евроскептицизма е на високи нива. Чешкото правителство също поддържа консервативна линия на управление и е скептично настроено към емиграцията. Наскоро някои чешки политици се обявиха за референдум за членство на страната в ЕС.

Разбира се, рисковете за еврото от това Великобритания да бъде последвана са по-скоро дългосрочни, отколкото краткосрочни. Но шансовете за друго напускане на ЕС след Обединеното Кралство не са за пренебрегване и трейдърите трябва да ги имат предвид. Освен това, ефектът върху EUR от едно такова излизане ще бъде сериозен.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.