Как да намалите данъците на инвестициите си?

Намаляване на данъци чрез загуби

Когато стане въпрос за спестяване на пари от данъци повечето хора наострят уши в очакване на интересно легално предложение и инвеститорите далеч не са изключение, напротив.

Както повечето дейности в нашия живот, свързани с финанси и печалбите от инвестиции в акции се облагат с данъци, но може ли да намалите техния размер? Може да Ви звучи странно, но губещите сделки могат да Ви помогнат в това начинание. Вижте как!

В тази статия ще разберете:

 • Какво е намаляване данъци чрез загуби на фондовия пазар?
 • Как работи намаляването на данъци чрез загуби?
 • Кои инвестиции да продадете, за да намалите данъците си?
 • За какво да внимавате при намаляване на данъци чрез загуби?
 • Намаляване на загубите от данъци и Коледно рали

Да не губим повече време и да дадем отговори на поставените въпроси.

Какво е намаляване на данъци чрез загуби на фондовия пазар?

Може да Ви звучи доста странно, но инвестиция, която е загубила от стойността си също може да бъде добра или поне не толкова лоша.

Както личи от името, намаляване на данъци чрез загуби на фондовия пазар (англ. tax-loss harvesting) е подход, при който, най-често в края на годината, даден инвеститор затваря губещи сделки на фондовите пазари, за да намали капиталовите си печалби през годината и съответно да понижи размера на данъците, които трябва да плати.

Нека първоначално да направим едно уточнение:

 • Капиталовите печалби обикновено са печалбите, които реализирате, когато продадете инвестиция за повече, отколкото сте платили за нея
 • Kапиталовите загуби обикновено са загубите, които реализирате, когато продадете инвестиция за по-малко, отколкото сте платили за нея

Този подход най-често се използва с цел намаляване на печалбите натрупани от краткосрочни сделки през годината, за да се свали и размера на дължимия данък. На някои места по света краткосрочните капиталови печалби дори се облагат с по-висока данъчна ставка, отколкото дългосрочните.

Намаляването на данъци чрез загуби може да Ви помогне да понижите данъците сега и в бъдеще.

Как работи намаляването на данъци чрез загуби?

Затваряне на губещи позиции с цел намаляване на данъци обикновено се прави в края на годината, но може да се случи и по време на цялата календарна година.

Реалното погледнато намаляването на данъци чрез загуби се състои от:

 1. Продаване инвестиции, които в момента са губещи
 2. Замяната им с подобни инвестиции
 3. Компенсиране на част или целите капиталови печалби през годината, което намалява дължимите от Вас данъци.

Ето един пример, с който можете да видите нагледно как работи намаляването на данъци със затварянето на позиции на загуба:

Източник: FXTrading.bg

За много инвеститори намаляването на данъци чрез загуби е ключов инструмент при понижаване на дължимите такси. Тази стратегия може да Ви помогне по два начина:

 1. Загубите могат да бъдат използвани за компенсиране на печалби от инвестиции
 2. Загубите могат да компенсират части от обикновените доходи, намалявайки данъците (ако загубите са по-големи от печалбите)

Следователно, реализирането на капиталова загуба може да бъде ефективно дори ако не сте реализирали капиталови печалби през годината, ако в страната, която се намирате има разпоредби за приспадане на загуби от инвестиции от облагаемия доход.

Добре е да се допитате до услугите на специалист в тази област преди да прибегнете към плащане на данъци.

Кои инвестиции да продадете, за да намалите данъците?

Когато търсите активи, кандидати за продажба с цел намаляване на данъците, помислете за инвестиции, които:

 • Вече не отговарят на Вашата инвестиционна стратегия
 • Имат слаби перспективи за бъдещ растеж
 • Могат лесно да бъдат заменени от други активи, които да изпълняват подобна роля във Вашия портфейл

Активите, които отговарят на трите условия и към момента са губещи ще бъдат перфектните кандидати за намаляване на данъците със загуби.

Все пак не изоставайте инвестиционните си цели. Запомнете тази поговорка:

Не позволявайте на данъчната опашка да размаха инвестиционното куче.

Ако решите да намалите своите данъци чрез загуби не забравяйте, че спестяването на данъци не трябва да подкопава Вашите инвестиционни цели. В крайна сметка балансираната стратегия и честото ребалансиране, за да се гарантира, че инвестициите Ви в съответствие с Вашите цели, е точния подход.

За какво да внимавате?

След като сте решили кои инвестиции да продадете, за да реализирате загуби, ще трябва да определите какви нови активи да купите, за да ги заместите.

Важно е да не закупите същия актив, дериват, който е базиран на него или прекалено подобен актив, защото тогава намаляването на данъци няма да бъде приложимо за Вас. Това важи за определен период от време (често 30 дни),

Един от начините за намаляване на данъците е при продажба на акции да закупите дялове в компания, която оперира в същата индустрия или пък борсово търгуван фонд, който е насочен в тази индустрия.

Често правителствата стимулират хората да инвестират в дългосрочен план, вместо постоянно да купуват и продават активи. Това се прави като в някои страни краткосрочните капиталови печалби (в повечето случаи от сделка с период по-малък от една година) се облагат с по-висока данъчна ставка от дългосрочните печалби.

Най-добрият начин да увеличите максимално данъчната ефективност на своето портфолио е да включите стратегия за намаляване на данъците на инвестициите. Професионалните портфолио мениджъри, които се специализират в тази област, дори изграждат портфейли, като имат предвид своята данъчна стратегия.

Намаляването на данъците чрез загуби и ребалансирането на портфейла от активи са естествени решения. В допълнение към поддържането на портфолиото Ви в съответствие с Вашите цели, периодичното ребалансиране предоставя възможност за преразглеждане на изоставащи инвестиции, които биха могли да бъдат кандидати за свиване на дължимите от Вас данъци.

Сега да видим дали при прилагането на стратегия за намаляване на данъците чрез загуби може да предложи и други възможности.

Намаляване на загубите от данъци и Коледното рали

Прилагането на стратегия за намаляване на данъци чрез загуби е толкова популярна стратегия, че може да има ефект върху цените на активите на фондовите пазари. Пазарно явление при цените на акциите, за което се смята, че една от причините е именно тази стратегия е известното “Коледно рали“.

Коледното рали е сезонна пазарна тенденция, която включва ръст на цените на акциите по време на празничния период около Коледа. Историята на този феномен започва през далечната 1942 година и продължава и до днес.

Йел Хирш, създател на списанието Stock Trader’s Almanac, открива през 1973, че фондовия пазар се повишава в последните 5 дни на старата и първите 2 дин на новата година.

През годините, по време на Коледното рали щатският борсов индекс S&P 500 поскъпва със средно 1,6% в 75% от случаите. На следващото изображение ще видите какво сезонното представяне на индекса S&P 500:

Сезонност на индекса S&P 500
Източник: EquityClock

Изследванията, публикувани в последното издание за 2019 година на Stock Trader’s Almanac показват, че всяка година, когато Дядо Коледа не идва на фондовия пазар през този период от време, следващата година е белязана от мечи пазар или е нулева година.

Така, трейдърите и инвеститорите, които практикуват намаляване на данъците чрез загуби може да се възползват не само от по-ниските такси, но и от потенциално поскъпване на акциите по време на Коледното рали.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 439 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.