Най-добре и най-зле представилите се активи през 2016

Финансови пазари 2016

От Брекзит до Доналд Тръмп, през най-лошия в  историята първи месец, изминалата година може да е всичко друго, но не и с спокойна за инвеститорите.

Вълненията предоставиха както болка, така и възможности. Тъй като 2016 се насочва към своя край е време да направим класация на най-добре и най-зле представилите се активи през годината.

Валути

Това определено бе лоша година за всяка валута наречена паунд. Египетския вариант води класацията за най-лошо представили се валути. Това се дължи на драматичната стъпка в посока на по-свободната търговия в опит да се стабилизира икономиката, бореща се с недостиг на долари и опасения от социални вълнения. Британския паунд се срина след Брекзит вота и така и не  успя да се възстанови.

В другата страна на спектъра е Биткойна, който се представи най-добре през тази година с ръст от повече от 100% . Контрола върху капитала на места на като Китай и изолационното недоволство в Обединеното Кралство и САЩ, подхрани интереса към  алтернативни валути.

Когато става дума за валути емитирани от правителствата и централните банки, руската рубла се представи най-силно през годината, което се дължи на ръста в цените на петрола.

Ето и таблицата за най-добре и най-зле представилите се валути през 2016.

Тъй като британският паунд не може да се конкурира със спада на някои валути на развиващите се пазари, то той оглавява таблицата при по-основните валути.

Световни борсови индекси

Въпреки скорошните вълнения, бразилският стоков индекс Ibovespa се представи най-силно през 2016. Това се дължи главно на надеждите, че президента Михаел Тремер, който наследи поста от Дилма Русеф, която бе отстранена, ще сложи край на най-лошата рецесия от един век насам и ще донесе политическа стабилност.

Нигерийският борсов пазар се представи най-зле през  годината. Икономиката на африканската страна се очаква да се свие през 2016, за първи път от повече от 20 години, тъй като капиталовият контрол възпира чуждите инвестиции, а бунтовници взривяват тръбопроводите.

Суровини

Докато 2015 бе по-скоро трудна за биковете при суровините, то през 2016 е трудно да видими червено на екрана. Природният газ е сред най-открояващите се,  със скок от повече от 60% през последните 12месеца.

Петролът се завърна, макар че надпреварата бе тежка. WTI падна под $30 преди да скочи над $50 за барел, което е печалба от повече от 50% за годината. На фермерите им бе най-трудно, тъй като пшеницата и царевицата поевтиняха съответно с 13% и 1,6%.

Облигации

Донякъде изненадващо поради социалните вълнения сред нацията изпаднала във финансова криза, венецуелските облигации бяха сред най-добрите инвестиции. Нейните бондове поскъпнаха на фона на слуховете, че правителството може да търси да сключи сделка, за  да отложи задаващите се дългови падежи, което може да даде на страната глътка въздух. През 2017 идват още повече дългови плащания, а някои вече бяха пропуснати.

Най-зле представящите се облигации бяха тези на Мозамбик, тъй като нацията се бори с дълговата криза и растящата инфлация.

Когато става въпрос за щатските високодоходни корпоративни облигации,  някои енергийни компании са сред най-добре представилите се, тъй ката залозите, че петрола ще се възстанови започнаха да се  изплащат. Бондовете на Sidewinder Drilling Inc се представиха най-зле през 2016, тъй като агенция Moody’s свали рейтинга на компанията и предупреди за възможно неизпълнение на задължения.

Накрая, Anton Oilfield Services се представи най-силно ако става въпрос за корпоративни облигации от развиващите се пазари. Компанията се завърна след спад през изминалата година, след като подписа споразумение с Shanghai Bank да получи повече финансиране. Украинската Privatbank Commercial Bank се представи най-зле. Според рейтинговата компания Fitch има опасения относно платежоспособността на банката.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.