Топ 20 на най-големите рискове на пазарите през 2020

Топ 20 на най-големите рискове на пазарите през 2020

Следващата 2020 година се очертава като изключително интересна, на фона на президентските избори в САЩ, търговския конфликт между САЩ и Китай и забавящия се икономически растеж. Вероятно един от въпросите, които много настоящи и бъдещи инвеститори на финансовите пазари си задават е кои са най-големите рискове на пазарите през 2020 година?

Торстен Слок, главен икономист на Deutsche Bank, сподели пред CNBC, неговите виждания за 20-те най-големи рискове на пазарите през следващата година. Слок постави на първо място продължаващото нарастване на неравенствата като икономическо и социално неравенство.

“Трендът, който виждаме при неравенство в богатството, неравенство в приходите и неравенство в здравеопазването, продължава в същата посока вече 30 години и е безразсъдно неглижиран от инвеститорите”, заяви Слок.

“Това е проблем, който смятаме, че ще стане още по-важен през 2020 и 2021 и инвеститорите трябва да имат представа дали настоящата тенденция ще продължи или ще се предприеме нещо по въпроса”.

Слок добави, че в зависимост от резултата от изборите, справянето с икономическите и социални неравенства може да означава повече държавни разходи, по-високи данъци и/или различни начини, които да се отнасят за разходите например за здравеопазване, образование и други неща, които могат да се справят с неравенството.

Несигурността около търговската война между САЩ и Китай също заема своето място високо в списъка на икономиста на Deutsche Bank. Според Слок търговската война ще продължи да тежи върху капиталовите разходи и стоките с дълготрайна употреба, които все още са насочени надолу без да показват знаци за обрат.

Подобна е ситуацията и при производството, а индикаторите за доверие на изпълнителните директори също са насочени надолу. “Големият проблем (с търговската война) не е дали ще бъде подписано споразумение, а как ще реагират изпълнителните директори?”

Топ 20 на рисковоте на пазарите през 2020

 1. Продължаващото увеличаване на неравенството в богатството, доходите и здравеопазването.
 2. “Фаза 1” на търговската сделка между САЩ и Китай все още остава неподписана, което увеличава несигурността относно това, което следва след “Фаза 1”.
 3. Несигурността в търговската война продължава да тежи върху решенията на корпорациите за капиталовите разходи.
 4. Продължаващият бавен растеж в Китай, Япония и Европа може да предизвика значително поскъпване на щатския долар.
 5. Несигурността около импийчмънт процедурата и потенциално спиране на работата на правителството.
 6. Несигурността около президентските избори в САЩ, последици за данъците, регулациите и разходите за капиталови плащания.
 7. Антитръстови и технологични регулации, както и промени свързани с поверителността.
 8. Чужденците загубят апетити за американски дълг и американски облигации след президентските избори.
 9. Фискална експанзия, която да стимулира растежа в САЩ и/или Европа.
 10. Новата на държавния дълг в САЩ започнат да имат значение за дългосрочните лихвени проценти.
 11. Разминаване между търсене и предлагане на краткосрочни американски облигации, още един скок в репо лихвите.
 12. ФЕД не е склонен да понижи лихвите в годината на изборите.
 13. Кредитните условия се затегнат с по-голямо разграничение между CCC и BBB корпоративен кредит.
 14. Кредитните условия се затегнат с по-голямо разграничение между CCC и BBB потребителски кредит.
 15. Паднали ангели: Повече компании биват понижени до BBB и от BBB до високо доходни.
 16. Повече дълг с негативна доходност може да тласне инвеститорите към нов лов на доходност в американски дълг.
 17. Намаляването на корпоративните печалби означава по-малко долари на разположение за обратно изкупуване на акции.
 18. Свиване на световната автомобилна индустрия крие рискове за глобалните пазари и икономика.
 19. Срив на цените на жилищата в Австралия, Канада и Швеция.
 20. Несигурността около Брекзит продължава.

Какво мисли най-големият фонд мениджър?

Наскоро Рей Далио, собственик и създател на най-големия хедж фонд в света – Bridgewater, предупреди, че икономиката се намира в ужасен период на дълговия цикъл и светът е изложен на крайни политически промени. Далио също определя противопоставянето между бедни и богати като един от основните рискове за икономиката в следващите години.

Задължителните плащания за здравни грижи и пенсии ще се увеличават, докато много от тези, които са задължени да ги платят, нямат достатъчно пари да изпълнят задълженията си, смята Далио. Понастоящем много пенсионни фондове, които имат инвестиции, предназначени да изпълнят пенсионните им задължения, използват предполагаема доходност, която са съгласувана с регулаторите им.

Тъй като няма достатъчно пари за финансиране на пенсионни и здравни задължения, вероятно ще видим грозна битка за определяне на това каква част от разликата ще бъде преодоляна чрез:

 • намаляване на обезщетенията
 • повишаване на данъците
 • печатане на пари

Въпреки че никой от тези пътища не е лесен, печатането на пари изглежда като най-безболезнения. Реално погледнато това е най-лесния начин за трансфериране на богатството и има тенденция да повишава цените на активите, смята Рей Далио.

След като вече знаем кой са най-големите рискове за пазарите през 2020 година, е добре да видим къде да инвестираме през 2020?

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.