Най-големите пазарни балони през последните години

Най-големите пазарни балони през последните години
Балоните не са нещо ново, те датират още от времето на манията по лалетата в Холандия през 17-ти век, но през последните години започнаха да се появяват все по-често нанасяйки огромни щети на богатството на средностатистическия потребител.

Балоните не са нещо ново, те датират още от времето на манията по лалетата в Холандия през 17-ти век, но напоследък започнаха да се появяват все по-често нанасяйки огромни щети на богатството на средностатистическия потребител.

Досега беше по-скоро изключение да се появи огромен финансов балон в рамките на 7-8 години, но за съжаление това не е така след 2000-та година.

Ето и най-големите пазарни балони през последните години.

През 2000-та година сме свидетели на дот-ком балона.

2007-ма година – ипотечният балон в САЩ.

2017-та година – можем да станем свидетели на балони в почти всички пазарни сфери.

Нека разгледаме някои от тях по-подробно:

Пазарът на недвижими имоти

Тук се наблюдават балони на повечето големи международни пазари – Канада, Австралия, Швеция, Хонг Конг, Китай и Калифорния са само някои от тях.

Цените на жилищата в Калифорния са се покачили с 69% от 2010-та година досега. За същия период цените на имотите в Австралия нарастват с рекордните 1040%.

Каква е причината за подобни балони? Може би най-основната е монетарната държавна политика, която е и главна причина за Биткойн-балона.

Криптовалутите

Всеки е чувал за манията по Биткойн, Етериум и Рипъл. Цената на етериум се покачи с 3600% от началото на годината, а биткойн „само“ с 343% за същия период.

Алтернативни криптовалути се създават всеки ден чрез нашумелите ICO-предлагания. През 1999-та година имаше подобна мания и по IPO-предлаганията. Интересното тук е, че всеки иска да участва, воден от идеята за бързо забогатяване.

Акциите

Достатъчно е да се отбележи скокът в цените на акциите на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google през 2017-та година. Те са „виновници“ за 30% от ръста на индекса S&P 500 за същия период.

Кредитният балон

Корпоративните облигации, в частност европейските такива в момента са с много голяма доходност, което отново говори за зараждащ се балон.

Кредитните спредове са по-тесни от всякога, защото централните банки затягат агресивно  монетарните си политики, което може да е предпоставка за нова финансова криза.

Индексите

Накрая балонът на индексите е много важен. Има прецедент на стоковия пазар за това, което се случва с индексите.  През 2006-2008 суаповете на индексите на суровините бяха много популярни. Суровините тогава се разглеждаха като нов тип активи некорелирани с нищо друго.

Проблемът беше, че суровините се движат заедно като един актив. Днес фундаментите на царевицата, петрола или медта са различни. Но тогава фундаментите бяха пренебрегнати, цените на всички цени на суровините се покачиха заедно. И всички знаем какво се случи след  това, глобална рецесия. Потоците към суаповете на индексите на суровините секнаха и цените на петрола и останалите суровини се сринаха.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.