Най-добрите сезонни сделки през юни: Очаквайте трудности за USD и акциите

Най-добрите сезонни сделки за юни: Очаквайте трудности за USD и акциите
Макар и поставяни под съмнение от някои, сезонните зависимости играят роля при взимането на решения за влизане в сделка от други пазарни участниици.

Макар и поставяни под съмнение от някои, сезонните зависимости играят роля при взимането на решения за влизане в сделка от други пазарни участниици.

През последните два месеца сезонни сделки се представят стабилно като през април печеливши бяха 4 от 5, а през май 2 от 3. Тук ще поместим едни от най-добрите сезонни зависимости за месец юни.

1. USD изпитва затруднения през юни.

За USD има какво да се каже. След подкрепата от данъчната реформа икономиката се на САЩ се представя солидно и централната банка се цели към продължаване на затягането на политиката. През 2018 щатския долар натрупа печалби срещу всички основни валути без JPY. Японската валута бе подкрепена от политическите и търговски несигурности в глобален план, поради статута си на убежище.

Въпреки това юни далеч не е най-добрия месец за USD. Доларовият индекс(DXY), измерващ силата на “зелените пари” срещу 6 от основните им конкуренти, падна в 9 от 11 последните издания на този месец като през последното десетилетие средният спад бе 0,51%. Това го прави третият най-лош месец в календара.

В крайна сметка, трябва да сме малко предпазливи към тази сделка. Федералният резерв подсказва за някои промени в бъдещите насоки на 13 юни, които може да се разглеждат като по-агресивни.

От другата страна пазарите са твърде самонадеяни за възможността за търговска война и за това как би могла да навреди на американския долар ако нежеланието за риск нарасне.

2. Тежък месец за фондовите пазари.

Когато някои казват, че ще продадат през май и ще изчезнат, може би те имат предвид края на май.

Юни е лош месец за акциите почти навсякъде. Това е вторият най-лош месец от календара за S&P500 и немския DAX (-2,3% през последните 10 години), и е най-лошият за UK FTSE100 през последното десетилетие въпреки ралито през юни 2016 след референдума(поскъпването на акциите във Великобритания през тази година се дължи на резкия спад на GBP).

Това правило важи в световен мащаб, но не в такава степен при повечето пазари в Азия. Тъй като опасенията за търговията се засилват, както и политическите проблеми в Европа, има много причини да се притеснявате.

Една забележка: Световната купа започва на 14 юни. Това ще съсипе ликвидността през втората половина на месеца, което обикновено е добре за акциите. Въпреки това, по време на последната Световна купа, S&P 500 спечели 1,9% през юни, но през други години се представи смесено.

За Обединеното кралство обаче FTSE100 се затруднява през юни при 3 от последните 4 световни първенства.

Световната купа по футбол през 2018 година, на която Русия ще е домакин, ще има  краткотраен ефект върху руската икономика, заявиха от рейтинговата агенция Moody’s в четвъртък.

Малко преди това през май, анализаторите от швейцарската UBS обявиха, че са използвали икономически инструменти, за да предвидят, че Германия ще спечели световното първенство по футбол в Русия.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.