Най-добрите сезонни трендове през април: Акциите обичат април, за разлика от USD

Най-добрите сезонни сделки през април: Акциите обичат април, за разлика от USD
Продължаваме със серията сезонни зависимости за април. През пролетният месец изглежда акциите често са усещали любовта на инвеститорите, докато "зелените пари" са на обратната страна на медала.

Продължаваме със серията сезонни зависимости за април. През пролетният месец изглежда акциите често са усещали любовта на инвеститорите, докато “зелените пари” са на обратната страна на медала.

Добри новини за фондовите пазари през април

Март бе тежък месец за фондовите пазари, но април може да бъде по-добър. Като цяло тази година започна много обещаващо за акциите на фона на еуфорията през януари. Но на 26 януари S&P 500 достигна връх от 2872 пункта и започнаха трудностите.

През март S&P 500 падна с 2,2% и отбеляза втори пореден месец на червено. Добрата новина е, че пазарът се покачи в последния ден на март, а априлските сезонни зависимости изглеждат много по-добри. Почти същата е историята и на останалите фондови пазари по света.

  • Април е най-добрият месец за FTSE100 със среден ръст от 2,4% за последното десетилетие
  • Hang Seng постига огромна печалба от 4,9% през април, при само няколко отрицателни години през това десетилетие
  • Това е вторият най-добър месец за Nikkei225 със средно по 2,45% ръст за последното десетилетие
  • Това е вторият най-добър месец за S&P 500 през последното десетилетие (въпреки че март е най-добрият, или поне бе до тази година)
  • Канадските акции и канадският долар също са склонни да се справят добре

Така че почти навсякъде виждаме сериозен попътен вятър. С 200-дневната пълзяща средна като близка подкрепа на S&P 500, покупката изглежда много близо, нали?

Април е най-лошият месец за USD

Април може да е добър месец за фондовите пазари, но определено не е такъв за американския долар. Индексът на долара(DXY) се понижи през седем последователни април и през последното десетилетие отбеляза среден спад от 1,26%.

Една от теориите за това е, че американските статистически агенции се борят да се приспособят сезонно през първото тримесечие от годините, а меките икономически данни всяка година през април потискат очакванията на ФЕД. Това обаче може да се преобърне, защото ползите от данъчната реформа започват да се проявяват.

Във всеки случай ако гледаме само сезонните фактори USD се затруднява през април срещу EUR и суровинните валути, по-специално CAD.

USD мечките трябва да са внимателни и може да приберат печалбите си,преди края на месеца, при добра възможност, защото тенденцията се обръща през май, който пък е най-добрият месец за долара.

Април е средно най-добрият месец и за Биткойн. От 2011 г. средната му печалба е била почти 49%, включително 21% през миналата година.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.